Ohrapuuro


Ohrapuuro on lempeää ruokaa

Lauantai-iltaisin tulee usein herkuteltua pitsalla, hampurilaisilla tai tortilloilla. Jotakin kuitenkin pitäisi syödä myös päivällä, ja siihen tilanteeseen keitän usein joko haudutetun riisi- tai ohrapuuron.

Perinteiset puurot ovat "lempeää ruokaa", ja jos et ole vielä ohrapuuroa kokeillut, kannustan kokeilemaan.
Rikotuista ohrasuurimoista valmistettuna sen keittäminen on yhtä helppoa kuin riisipuuronkin keittäminen - toki puurot voi hauduttaa halutessaan uunissakin.

Ohrasuurimo on hyvin kuitupitoinen verrattuna puuroutuvaan riisiin. Ohran eduksi voi laskea myös sen, että se on Suomessa tuotettua eikä sitä näin ollen tarvitse kovin pitkiä matkoja kuljettaa. Tässä vertailun vuoksi:

rikottu ohrasuurimo (Myllyn Paras)/100 g:
- rasva 2,0 g, josta tyydyttynyttä 0,4 g
- hiilihydraatit 66 g, josta sokereita 0,5 g
- ravintokuitu 11 g
- proteiini 8,0 g
- energia 1410 kJ/340 kcal

puuroutuva riisi (Risella)/100g:
- rasva 1,5 g, josta tyydyttyneitä 0,4 g
- hiilihydraatit 77g, josta sokereita 0 g
- ravintokuitu 0,9 g
- proteiini 6,7 g 
- energia 1485 kJ/350 kcal
 
Ohrasuurimon ja puurotuvan riisin ravintosisällön voit tarkistaa Finel.fi  
Avuliaat Aivosumutorvi-blogin pitäjät kertoivat, että pakkaustiedot ovat tarkempia, sillä Finelissä on arvot "keskiarvotuotteelle", toki aivan tarkkoja arvoja sieltäkin voi löytää tietyille tuotemerkeille.

Keitän ohrapuuron tuplana verrattuna alla olevaan ohjeeseen ja näin ollen puolitin oman hyväksi havaitun ohjeeni. Itse tykkään melko sakeasta puurosta (puuro puurona ja velli vellinä), joten jos haluat, voit nipistää ohran määrästä.

Lisään puuroihin vähän rypsiöljyä, mikä edesauttaa hyvien rasvojen saantia. Puurosta saat maidottoman ja vegaanisen, jos keität sen esim. kauramaitoon (valitse tällöin rasvaisempi laatu).

Ohrapuuro maistuu jouluna luumukiisselin kanssa. Ohjeen kiisselille löydät tästä.


Ohrapuuro (3-4 hlölle)

Ainekset

3, 75 dl vettä
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
(luraus rypsiöljyä ~ 2 rkl)
7,5 dl kevytmaitoa (tai täysmaitoa)
0,5 - 1 tl suolaa (tai maun mukaan)

Valmistus

  1. Mittaa vesi kattilaan, kiehauta ja lisää ohrasuurimot mukaan sekoittaen.
  2. Anna kiehahtaa uudelleen ja pienennä lämpöä. (Voit lisätä rypsiöljyn vaikka tässä vaiheessa.) Keitä niin kauan, että vesi on imeytynyt suurimoihin (n. 15-20 min.).
  3. Kun vesi on imeytynyt, lisää maito hyvin sekoittaen ja anna seoksen lämmetä kiehuvaksi.
  4. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla hiljalleen vielä n. 40-60 min. Ole varovainen, ettei puuro kiehu liikaa ennen kuin laitat kannen. Sekoita puuroa pari kertaa hautumisen aikana. Lisää suola ja maista.

    Sekoita ohrapuuroa pari kertaa hautumisen aikana.

Tarjoa puuro rasvasilmän, mehukeiton, marjojen tai kanelin ja sokerin tai luumukiisselin kanssa.

 
Ohrapuuro maistuu herkulliselle voi- tai margariinisilmän kanssa.

hakusanat: perinteinen pehmeä haudutettu terveellinen vanhan ajan kermainen ohrapuuro ohrasuurimoista  vegaaninen puuro omiksi kiloiksi omiksikiloiksi joulupuuro ohra luumukiisseli joulunajan ohjeet resepti joulureseptit lämpimät ruoat joulu kasvisruoat

Kommentit

Suositut tekstit