Hiekkakakku (myös gluteeniton versio)


Vanhanajan hiekkakakku kuuluu minusta niihin  leivonnaisiin, jotka pitävät pintansa vuodesta toiseen. Se on helppo tehdä perusaineksista, jotka useimmiten ovat jo kaapissa valmiina sen enempiä suunnittelematta. Itse tykkään perunajauhon tuomasta mureudesta! 

Ohjeen  olen ottanut alunperin vuoden 1996 Kotilieden Kodin perhejuhlat -kirjasta. Kyseisessä ohjeessa on laitettu lisäaromiksi konjakkia; sen voit korvata esim. kermaisella rommilla tms, sitruunamehulla tai jättää kokonaan pois. Itse laitan lähes aina sitruunamehua.
 
Hiekkakakku onnistuu myös gluteenittomana, kun vaihdat jauhot gluteenittomiin jauhoihin (muista tällöin jauhottaa vuoka sopivilla jauhoilla). 
 
Alkuperäisen ohjeen paistolämpö ja -aika ovat 175 °C astetta ja 50 min, mutta itse olen kokenut hyväksi 150 °C astetta ja n. 70 min.
 
Lisään taikinan joukkoon myös yhden sitruunan kuoren, jolloin kakku saa lisää sitruunaista makua.

Resepteistäni löytyy myös perinteisen murokakun ohje; sen ainekset ovat samat kuin hiekkakakussa mutta se on mureampi kuin tämä hiekkakakku. Ohjeen löydät tästä.

Hiekkakakku

Ainekset

200 g    margariinia, rasvaseosta tai voita
2 dl       sokeria
3           kananmunaa
1 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja (tai gluteenittomia)
2 dl       perunajauhoja 
2 tl        vaniljasokeria 
2 tl        leivinjauhetta  
2 rkl      sitruunamehua (voit korvata konjakilla) 
1           sitruunan raastettu kuori

 

rasvaa ja mannaryynejä/korppujauhoja/jauhoja vuoan voiteluun ja jauhotukseen

Valmistus

  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka.
  2. Yhdistä kuivat aineet.
  3. Laita uuni lämpiämään 150/175 °C asteeseen. Pese sitruunan kuori hyvin lämpimällä vedellä ja raasta kuori.
  4. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
  5. Lisää munat taikinaan yksitellen hyvin vatkaten.
  6. Lisää sen jälkeen kuivat aineet siivilän läpi (perunajauhon vuoksi!) ja sekoita, mutta vältä liikaa vaivaamista. Lisää sitruunanmehu/konjakki sekä kuoriraaste.

  7. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan. 
  8. Paista uunin alaosassa 150-175 °C:ssa n. 50-70 min.
  9. Anna kakun jäähtyä 10-15 min. paistovuoassa ennen kuin kumoat sen lautaselle. Anna vielä sen jälkeen jäähtyä hetki, ennen kuin peität sen vuoalla.
  10. Voit hunnuttaa kakun siivilöidyllä tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

 

hakusanat: vanhanajan isoäidin gluteeniton hiekkakakku sitruunakakku kuivakakku sitruunainen kahvikakku kakku murokakku perinteinen  omiksi kiloiksi omiksikiloiksi kakut leivonnaiset konjakki sitruuna joulunajan ohjeet leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit