Perinteinen murokakku



Jos pidät murokekseistä, pidät todennäköisesti myös vanhanajan murokakusta

Olen aiemmin postannut hiekkakakun ohjeen - voi sanoa, että hiekkakakun ja murokakun aineet ovat lähes samat, perinteisessä murokakussa on perunajauhoa enemmän, joten se on mureampi, ja suutuntuma on kuivempi kuin hiekkakakun.
 
Ohjeen olen ottanut Otavan Kotiruoka-kirjasta. Murokakku saa makua konjakista tai sitruunasta -  lisään taikinaan sitruunankuorta tuomaan lisää sitruunaista makua sekä vaniljasokeria
 
Alkuperäisessä ohjeessa paistoaika on 30 min. 200 asteessa, mutta tätäkin kakkua (kuten hiekkakakkua) tykkään itse paistaa 150 asteessa n. 60 min.

Siivilöity tomusokeri antaa kauniin pinnan kakulle, kun lisäät sen juuri ennen tarjoilua. Halutessasi voit tehdä kakulle sitruunaisen sokerikuorrutuksen.

Mehevän hiekkakakun ohjeen löydät tästä.

Perinteinen murokakku (vuoka n. 2 l)

Ainekset


200 g        margariinia, rasvaseosta tai voita
2 dl           sokeria
3               kananmunaa
1 rkl          sitruunamehua tai konjakkia
3 dl           perunajauhoa
1 dl           erikoisvehnäjauhoa
1 1/2 tl      leivinjauhetta
(1 1/2 tl    vaniljasokeria)
(1               sitruunan raastettu kuori)

rasvaa ja mannaryynejä/korppujauhoa vuoan voiteluun ja jauhotukseen


sokerikuorrute:
1 dl              siivilöityä tomusokeria
n. 1,5-2 rkl  sitruunamehua
(1/2 rkl         glukoosisiirappia)

Valmistus

  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka. (Pese sitruuna lämpimällä vedellä hyvin ja raasta kuori.)

    Mitä kulmikkaampi vuoka, sitä tarkempi vuoan rasvaus ja jauhotus.

  2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
  3. Laita uuni lämpiämään 150-160(-200) asteeseen.
  4. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
  5. Lisää munat taikinaan yksitellen hyvin vatkaten
  6. Lisää sitruunamehu/konjakki.
  7. Lisää kuivat aineet siivilän läpi ja sekoita, mutta vältä ylenpalttista vatkaamista.

    Lisää jauhoseos siivilän läpi, koska perunajauho on kokkareinen.


  8. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan.



  9. Paista uunin alaosassa n. 60 min. 150-160 asteessa. Jos käytät 200 astetta, paistoaika on vain n. 30 min.
  10. Anna kakun jäähtyä vuoassa n. 15 min. ennen alustalle kumoamista. Anna vielä jäähtyä hetki ennen kuin peität sen vuoalla.

    Murokakku



  11. Kun kakku on jäähtynyt, voit koristella sen sokerikuorrutteella. Jos laitat pelkän tomusokerin koristeeksi, lisää se vasta juuri ennen tarjoilua.

    Glukoosisiirappi antaa kuorrutteen rakenteelle ryhtiä, mutta kuorrutteen teko onnistuu ilman sitäkin.






    Sitruunankuori tuo kakkuun ihanaa makua.

hakusanat: murokakku perinteinen vanhanajan perus konjakki sitruunainen sitruunakakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi kakku kuivakakku kahvikakku kakut leivonnaiset bundt cake sitruuna leivonta resepti äitienpäivä




Kommentit

Suositut tekstit