Levytäytekakku gluteeniton


Gluteeniton ja juhlava mansikkakakku maistuu taatusti kaikille

Usein näen kirjoitettavan, että "vain kermakakku" tai "vain perinteinen mansikkakakku". Ihmettelen suuresti sitä, sillä oman kokemukseni ja palautteen mukaan mansikkakermakakku on yksi suosituimmista kakuista niin juhlissa kuin työpaikoilla.

Tämän täytekakun pohjan olen tehnyt kahdesta pellillä paistetusta levystä, jotka puolitin, kostutin ja täytin kevyesti mansikkahillolla sekä kermavaahto-turkkilainen jugurtti -seoksella. Kakussa on siis neljä kerrosta. 

Levyjen jauhoina käytin perunajauhoja sekä gluteenitonta ja täysin vehnätöntä jauhoseosta (Semper finmix), jonka yhdistelmällä syntyy ihanan kevyt ja kuohkea täytekakkupohja. Voit silti korvata gluteenittoman jauhoseoksen erikoisvehnäjauholla. Muista ottaa kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön!

 
Päällä on samaa kermaseosta kuin välissäkin, pakastemarjoja sekä sokerikiillettä. Kakku on kasattu matalaan vuokaan, jonka pohjan koko on n. 20 cm x 28 cm. Täytekakusta riittää syötävää n. 20-25 hlölle - riippuen siitä kuinka paljon kukanenkin ottaa. Yksinkertaista ja hyvää!

Katso myös muut täytekakkureseptini, jotka löytyvät blogistani haulla "täytekakut". Tässä esimerkiksi Lumikuningattaren kakku lumikuningatteren kakku sekä mokkakakku Isänpäiväksi sopii hyvin herkullinen suklainen juustokakku

Vinkki:
Jos haluat tuplata kakun koon, valmista pohjia 4 kpl. Kostuketta ja täytettä menee myös n. tuplamäärä, päällisen kermaa hieman vähemmän, jos teet marjakiilteen. Voit myös laittaa päälle kermaa ja koristella sen tuoreilla mansikoilla.



Syksyn 2020 ylioppilasjuhlat, etualalla levytäytekakku n. 45-50 hlölle.


Täytekakku (n. 20-25 hlölle)

Ainekset

pohjalevyn perusohje (näitä tulee x 2):

4              kananmunaa
1 1/2 dl    sokeria
1 dl          perunajauhoja
3 rkl         Semper finmix -jauhoseosta 
1 tl           leivinjauhetta 

kostutus ja täyte:

n. 2 dl      appelsiininmakuista limsaa/makeutettua ja laimennettua sitruunamehua/edellisten sekoitusta
3-3 1/2 dl mansikkahilloa

3 dl          vispikermaa
1 1/2 dl    paksua turkkilaista jugurttia
2-3 rkl      tomusokeria
2 tl           vaniljasokeria 
 

päälle:

pakastettuja tai tuoreita marjoja, esim. n. 400 g mansikoita + 1 dl mustikoita

2 dl vettä + 1 dl hyytelösokeria

 
3-4 dl       vispikermaa
1-2 dl       paksua turkkilaista jugurttia
3-4 rkl      tomusokeria
vajaa 3 tl vaniljasokeria tai maun mukaan

Valmistus

  1. Valmista ensimmäinen pohjalevy: sekoita kuivat aineet keskenään, laita uuni lämpiämään 175-225 asteeseen (riippuen oman uunisi tehosta; itse käytän 175 astetta).
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kuivat aineet taikinaan siivilän läpi, sekoita varovasti puuhaarukalla.
  4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tasoita.
  5. Paista uunin keskitasossa n. 6-10 min. (itse paistan 8 min.).
  6. Pohjan paistuessa huuhtele taikina-astia lämpimällä vedellä ja kuivaa hyvin. Laita toinen satsi taikinaa vatkautumaan. Yhdistä myös kuivat aineet keskenään.
  7. Levitä pöydälle pyyheliina ja siihen päälle leivinpaperi ensimmäisen pohjalevyn kumoamista varten.
  8. Kumoa ensimmäinen pohjalevy sille varatulle leivinpaperille. (Voit heti kohta kääntää paistuneen pohjalevyn vielä toisin päin, jolloin se ei tartu niin hanakasti paperiin kiinni.) 
  9. Sekoita kuivat aineet siivilän läpi toiseen taikinaan, paista ja kumoa valmis levy kuten edellä.

    Peitä kakkulevyt leivinpaperilla jäähtymisen ajaksi, etteivät ne kuivahda.
  10. Kun pohjat ovat jäähtyneet kunnolla, puolita ne ja tasoita reunoja tarjoiluvatiin sopivaksi.

  11. Siirrä ensimmäine levy tarjoiluvadille. Mittaa kostutuslimsa ja mansikkahillo valmiiksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Lisää ensin osa tomusokerista ja maista, tarvitseeko enempää. Jos vähempi jo maistuu hyvältä, pidä se.

  12. Kostuta pohjalevy kevyesti. Pohjimmaiseen levyyn kannattaa laittaa kostuketta vähän vähemmän kuin seuraavaan kerrokseen, koska kakun kostuessa pohja imee kosteutta myös ylemmistä kerroksista.
  13. Sivele päälle n. 1/3 mansikkahillosta sekä kermaseoksesta.

  14. Täytä samoin kaksi seuraavaa väliä.
  15. Laita kakun päälle leivinpaperi ja muovikelmu kostumisen ajaksi. Voit halutessasi asettaa kevyen painon kakun päälle, niin saat varmasti tasaiset kerrokset. Anna kakun kostua jääkaapissa kahden yön yli.

    Painona voit käyttää leikkuulautaa.
  16. Aseta kohmeiset/tuoreet marjat kakun päälle. Jätä reunoille hieman tilaa.

  17. Valmista sokerikiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna jäähtyä n. 2-2 1/2 min. ja valele liemi lusikalla marjojen päälle. 
    Voit valella pullasudilla kiillettä reunamarjojen kylkiin, jolloin kermavaahto ei ota niin herkästi väriä marjoista.
  18. Laita kakku kylmään, että kiille jäähtyy kunnolla.
  19. Vatkaa kerma päällystämistä varten. Lisää vaahtoon turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Maista, onko vaahto sopivan makeaa. Huom! Jos haluat tehdä sivulle pystypursotuksia, tarvitset kermaseosta enemmän!
  20. Levitä kermaseosta kakun sivuille ja pohjusta myös päällilevyn marjoista vapaat reuna-alueet, ettei kakkulevy näy tulevien pursotuksien alta.
  21. Pursota ruusukkeita kakun päälle marjojen viereen.

hakusanat: paras levykakku levytäytekakku mansikkakermakakku mansikka turkkilainen jugurtti leivonta täytekakku gluteeniton täytekakkupohja pellille iso kakkupohja pellillinen kakku omiksikiloiksi omiksi kiloiksi vehnätön layer cake glutenfri glutenfree kakut resepti mansikkatäytekakku

Kommentit

  1. Tein häihini näitä kakkuja kaksi kappaletta, mansikka- ja hillatäytteellä ja olivat kyllä hyviä! Ja gluteenittomia versioita niin ei tarvinnut erikseen alkaa tekemään. Kakut oli todella helppo ja nopea tehdä ja kun en itse tykkää kauhean kermaisesta niin tuo kerma-jogurttitäyte ja pursotus oli ihan mahtava! Tällä ohjeella tehdään tästä lähtien meidän perheen kakut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Saara! Oikein paljon kiitoksia kommentistasi <3 Suuri kunnia minulle, että teit omiin juhliisi kakut tällä reseptillä ja tykkäsit! Itse pidän myös siitä, että kakku sopii myös keliaakikolle ja tarpeen vaatiessa myös vehnäallergiselle, kun vain valitsee juuri oikean gluteenittoman jauhon (ei saa sis.vehnätärkkelystä). Olen kyllä otettu myös tuosta viimeisestä lauseestasi! :)

      Poista
  2. Tein ekaa kertaa kakkua tällä ohjeella. Tekemäni kakut ovat kyllä aina hyvin kelvanneet, mutta tämä versio sai kehuja maasta taivaisiin. Eli nyt voikin aina tehdään tällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jenni, ja kiitos paljon kommentistasi! Tämä todella lämmitti mieltäni <3 - se, että olit onnistunut ohjeessa niin hyvin! Kiitos! :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit