Levytäytekakku gluteeniton
Gluteeniton ja juhlava mansikkakakku maistuu taatusti kaikille
Usein näen kirjoitettavan, että "vain kermakakku" tai "vain perinteinen mansikkakakku". Ihmettelen suuresti sitä, sillä oman kokemukseni ja palautteen mukaan mansikkakermakakku on yksi suosituimmista kakuista niin juhlissa kuin työpaikoilla.
Tämän täytekakun levykakkupohjan olen tehnyt kahdesta pellillä paistetusta levystä, jotka puolitin, kostutin ja täytin kevyesti mansikkahillolla sekä kermavaahto-turkkilainen jugurtti -seoksella. Kakussa on siis neljä kerrosta.
Levyjen jauhoina käytin perunajauhoja sekä gluteenitonta ja täysin vehnätöntä jauhoseosta (Semper finmix), jonka yhdistelmällä syntyy ihanan kevyt ja kuohkea täytekakkupohja. Voit silti korvata gluteenittoman jauhoseoksen erikoisvehnäjauholla. Muista ottaa kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön!
Päällä on samaa kermaseosta kuin välissäkin, pakastemarjoja sekä sokerikiillettä.
Levykakku on kasattu matalaan vuokaan, jonka pohjan koko on n. 20 cm x 28 cm. Täytekakusta riittää syötävää n. 20-25 hlölle - riippuen siitä kuinka paljon kukanenkin ottaa. Yksinkertaista ja hyvää!
Voit myös laittaa päälle kermaa ja koristella sen esim. tuoreilla mansikoilla.
Syksyn 2020 ylioppilasjuhlat, etualalla levytäytekakku n. 45-50 hlölle. |
Täytekakku (n. 20-25 hlölle)
Ainekset
pohjalevyn perusohje (näitä tulee x 2):
4 kananmunaa1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
3 rkl Semper finmix -jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
kostutus ja täyte:
n. 2 dl appelsiininmakuista limsaa/makeutettua ja laimennettua sitruunamehua/edellisten sekoitusta3-3 1/2 dl mansikkahilloa
3 dl vispikermaa
1 1/2 dl paksua turkkilaista jugurttia
2-3 rkl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
päälle:
pakastettuja tai tuoreita marjoja, esim. n. 400 g mansikoita + 1 dl mustikoita
2 dl vettä + 1 dl hyytelösokeria
3-4 dl vispikermaa
1-2 dl paksua turkkilaista jugurttia
n.3 rkl tomusokeria tai maun mukaan
vajaa 3 tl vaniljasokeria tai maun mukaan
Valmistus
- Valmista ensimmäinen pohjalevy: sekoita kuivat aineet keskenään, laita uuni lämpiämään 175-225 asteeseen (riippuen oman uunisi tehosta; itse käytän 175 astetta).
- Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
- Lisää kuivat aineet taikinaan siivilän läpi, sekoita varovasti puuhaarukalla.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille, tasoita.
- Paista uunin keskitasossa n. 6-10 min. (itse paistan 8 min.).
- Pohjan paistuessa huuhtele taikina-astia lämpimällä vedellä ja kuivaa hyvin. Laita toinen satsi taikinaa vatkautumaan. Yhdistä myös kuivat aineet keskenään.
- Levitä pöydälle pyyheliina ja siihen päälle leivinpaperi ensimmäisen pohjalevyn kumoamista varten.
- Kumoa ensimmäinen pohjalevy sille varatulle leivinpaperille. (Voit heti kohta kääntää paistuneen pohjalevyn vielä toisin päin, jolloin se ei tartu niin hanakasti paperiin kiinni.)
- Sekoita kuivat aineet siivilän läpi toiseen taikinaan, paista ja kumoa valmis levy kuten edellä.
Peitä kakkulevyt leivinpaperilla jäähtymisen ajaksi, etteivät ne kuivahda. - Kun pohjat ovat jäähtyneet kunnolla, puolita ne ja tasoita reunoja tarjoiluvatiin sopivaksi.
- Siirrä ensimmäine levy tarjoiluvadille. Mittaa kostutuslimsa/-mehu ja mansikkahillo valmiiksi. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Lisää ensin osa tomusokerista ja maista, tarvitseeko enempää. Jos vähempi jo maistuu hyvältä, pidä se.
- Kostuta pohjalevy kevyesti. Pohjimmaiseen levyyn kannattaa laittaa kostuketta vähän vähemmän kuin seuraavaan kerrokseen, koska kakun kostuessa pohja imee kosteutta myös ylemmistä kerroksista.
- Sivele päälle n. 1/3 mansikkahillosta sekä kermaseoksesta.
- Täytä samoin kaksi seuraavaa väliä.
- Laita kakun päälle leivinpaperi ja muovikelmu kostumisen ajaksi. Voit halutessasi asettaa kevyen painon kakun päälle, niin saat varmasti tasaiset kerrokset. Anna kakun kostua jääkaapissa kahden yön yli.
Painona voit käyttää leikkuulautaa. - Aseta kohmeiset/tuoreet marjat kakun päälle. Jätä reunoille hieman tilaa.
- Valmista sokerikiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaisesti. Anna jäähtyä n. 2-2 1/2 min. ja valele liemi lusikalla marjojen päälle.
Voit valella pullasudilla kiillettä reunamarjojen kylkiin, jolloin kermavaahto ei ota niin herkästi väriä marjoista. - Laita kakku kylmään, että kiille jäähtyy kunnolla.
- Vatkaa kerma päällystämistä varten. Lisää vaahtoon turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Maista, onko vaahto sopivan makeaa. Huom! Jos haluat tehdä sivulle pystypursotuksia, tarvitset kermaseosta enemmän!
- Levitä kermaseosta kakun sivuille ja pohjusta myös päällilevyn marjoista vapaat reuna-alueet, ettei kakkulevy näy tulevien pursotuksien alta.
- Pursota ruusukkeita kakun päälle marjojen viereen.
hakusanat: paras levykakkupohja levykakku levytäytekakku mansikkakermakakku mansikka turkkilainen jugurtti leivonta täytekakku gluteeniton täytekakkupohja pellille iso kakkupohja pellillinen kakku omiksikiloiksi omiksi kiloiksi vehnätön layer cake glutenfri glutenfree kakut resepti mansikkatäytekakku
Tein häihini näitä kakkuja kaksi kappaletta, mansikka- ja hillatäytteellä ja olivat kyllä hyviä! Ja gluteenittomia versioita niin ei tarvinnut erikseen alkaa tekemään. Kakut oli todella helppo ja nopea tehdä ja kun en itse tykkää kauhean kermaisesta niin tuo kerma-jogurttitäyte ja pursotus oli ihan mahtava! Tällä ohjeella tehdään tästä lähtien meidän perheen kakut!
VastaaPoistaHei Saara! Oikein paljon kiitoksia kommentistasi <3 Suuri kunnia minulle, että teit omiin juhliisi kakut tällä reseptillä ja tykkäsit! Itse pidän myös siitä, että kakku sopii myös keliaakikolle ja tarpeen vaatiessa myös vehnäallergiselle, kun vain valitsee juuri oikean gluteenittoman jauhon (ei saa sis.vehnätärkkelystä). Olen kyllä otettu myös tuosta viimeisestä lauseestasi! :)
PoistaTein ekaa kertaa kakkua tällä ohjeella. Tekemäni kakut ovat kyllä aina hyvin kelvanneet, mutta tämä versio sai kehuja maasta taivaisiin. Eli nyt voikin aina tehdään tällä!
VastaaPoistaHei Jenni, ja kiitos paljon kommentistasi! Tämä todella lämmitti mieltäni <3 - se, että olit onnistunut ohjeessa niin hyvin! Kiitos! :)
PoistaKiitos hyvästä ohjeesta! Tänään juhlittiin kolmen polven äitienpäivää suvun kesken. Kakku keräsi kehuja ja hupeni santsien myötä parempiin suihin. Tällä ohjeella tehdään seuraavaksi kesän 70-v kakut!
VastaaPoistaterkuin tyytyväinen leipuri
Hei Tyytyväinen leipuri! Kiitos kommentistasi - onpa ihana kuulla! Kiitos! <3 Ja oikein mukavia seuraavia juhlia! Ps. Kertoisitko, mitä kautta päädyit/löysit ohjeeseeni?
VastaaPoistaHei! Suunnittelin tätä kakkua rippijuhliin. Kannattaako kakun päällispursotus jättää juhla aamulle ja miten marjojen kanssa kannattaa tehdä?
VastaaPoistaHei, itse en jättäisi (minkään) kakun koristelua juhla-aamuun, kun hommaa on varmasti muutenkin :) Joten tee kakku valmiiksi edellisenä päivänä, se säilyy hyvin jääkaapissa. Muista pitää jääkaappi tarpeeksi kylmänä (maitotuotteet max. 6 astetta Ruokaviraston mukaan). Tähän aikaan käytän itse mielelläni tuoreita marjoja, en käytä tällöin kiillettä. Kerman levitän silloin myös tuohon kakun päälle. Instagram-tililläni näkyy siinä kohokohdissa "juhlien aattona" vilkaisu jääkaappini sisältöön. Siellä myös tämä levytäytekakku.
Poista