Herrasväen pikkuleivät
Parhaat herrasväenpikkuleivät ovat tässä
Herrasväen pikkuleivät ovat olleet lapsuudestani saakka yksi joulun vakioleivonnaisista - yhtä lailla kuin joulutortut ja piparit. Parhaita herrasväen pikkuleipiä on myös kiva antaa lahjaksikin, kun laitat ne sievään peltirasiaan tai lasipurkkiin.
Viime vuosina olen leiponut näitä myös ylioppilas- ja rippijuhliin, koska ne näyttävät maistuvan muulloinkin kuin jouluna.
Pikkuleivät eivät sisällä kananmunaa, ja keksiresepti on helppo muuntaa tarvittaessa myös gluteenittomaksi, maidottomaksi ja vaikka vegaaniseksi valitsemalla oikeat jauhot ja rasva (esim. Semper finmix ja laktoositon Keiju-margariini).
Reseptin ainesten mitat ovat grammoina - punnitsemalla saat onnistuneimman taikinan! Jos sinulla ei ole keittiövaakaa, olen laittanut ohjeeseen määrät myös desilitroissa. Jauhojen määrää voi olla silloin tarpeen lisätä leivontavaiheessa enemmän.
Pikkuleipien paistolämpötila ja -aika ovat niin uunikohtaisia, että suosittelen paistamaan koekappaleen ennen varsinaista paistoa. Omalla uunillani paistaessa lukemat ovat 160 astetta ja 7 minuuttia.
Lisätty 10.12.-21: Voit kokeilla vadelmamarmeladin tilalta esim. omenamarmeladia tai päärynäistä Vihreä kuula -marmeladia.
Vihreitä kuulia -marmeladia voit kokeilla herrasväen pikkuleipiin. |
Käy tutustumassa myös suussa sulaviin ja helppotekoisiin hedelmäpikkuleipiin: http://omiksikiloiksi.blogspot.com/2016/10/hedelmapikkuleivat.html
Hedelmäpikkuleivät |
Lisää joulunajan ohjeita löydät: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/search/label/joulunajan%20ohjeet
Ihana ja helppotekoinen glögirahka sekä lumikuningattaren kakku |
Herrasväen pikkuleivät (reilu 30 kpl)
Ainekset
200 g voita, rasvaseosta tai margariinia75 g sokeria (n. 3/4 dl)
100 g perunajauhoja (n. 1,5 dl)
200 g erikoisvehnäjauhoja (n. 3 dl)
muotiksi esim. snapsi-lasi (ø ~ 5 cm)
vadelmamarmeladia (Saarioinen 230 g riittää ja on hyvä koostumukseltaan)
Siro-sokeria
Valmistus
- Vaahdota pehmennyt rasva sekä sokeri vaahdoksi. Yhdistä perunajauho ja erikoisvehnäjauhot. Huom! Jos teet gluteenittomana, voit jättää perunajauhon pois ja korvata sen gluteenittomalla jauhoseoksella.
- Lisää jauhot vaahtoon siivilän läpi. Jos taikina ei ole reseptissä annetun jauhomäärän laiton jälkeen kulhosta irtoava, voit lisätä vehnäjauhoa vielä varovasti, esim. n. ruokalusikallinen kerrallaan.
- Laita taikina jääkaappiin n. 15 min. jäähtymään, taikinaa on tuolloin vähän helpompi käsitellä.
Siirrä taikina hetkeksi kylmään - se helpottaa leivontaa. - Laita leivinpaperit kahdelle pellille, laita uuni kuumenemaan 160-175 asteeseen ja ota taikina jääkaapista.
- Jauhota leivinalusta ja kaulin, ota taikinasta n. 1/3 ja kauli n. 5-6 mm vahvuiseksi levyksi. Liian ohuesta levystä on hankala ottaa lastalla pikkuleipiä irti. Painele muotilla renkaita vieri viereen.
Älä kauli taikinaa liian ohueksi.
Esim. snapsilasi on hyvä taikinamuotti herrasväen pikkuleiville. - Siirrä lastan avulla kaksi pikkuleipää yhdelle pellille ja tee koepaisto.
Koepaisto kannattaa tehdä, koska uunien lämpötilat vaihtelevat. - Siirrä loput pikkuleivät pellille. Ota uusitaikina pala, yhdistä siihen edellisen taikinalevyn jämät. Käytä jauhoja ja kauli.
Yritä asetella pikkuleivät pellille niin, ettei reunimmaiset ole pellin reunan taitteessa.
- Kun pikkuleivät ovat paistuneet ja hetken jäähtyneet, laita pikkulusikan kärjellä vadelmamarmeladia joka toisen pikkuleivän "nurjalle" puolelle ja laita toinen pikkuleipä "kanneksi" varovasti painamalla. Pyöritä heti perään Siro-sokerissa. Tee sama lopuille pikkuleiville.
Juuri uunista tulleet herrasväen pikkuleivät. Vadelmamarmeladia kannattaa laittaa n. teelusikallinen.
Siro-sokerilla onnistut parhaiten herrasväen pikkuleipien sokeroinnissa. |
Käsittele lämpimiä herrasväen pikkuleipiä hellävaroen. |
Parhaat herrasväen pikkuleivät |
hakusanat: keksiresepti parhaat herrasväenpikkuleivät perunajauho vanhanajan vadelmamarmeladi herrasväen pikkuleivät gluteeniton joulu valmistujaiset herrasväenleivät munattomat pikkuleipä perinteiset perinteinen omiksi kiloiksi omiksikiloiksi gluteenittomat vegaaninen joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit ohje
Herrasväen pikkuleivät ovat kyllä ehdottomasti parhaita ikinä! :)
VastaaPoistaHei Kanelitytön kakkuparatiisi! Kiitos kommentistasi! Olen täysin samaa mieltä. Kovin aikaisin niitä ei kannata tehdä odottamaan ennen tarvista, koska pehmenevät muutaman viikon jälkeen säilytysrasiassa. Jos niitä nyt ei ole syöty ennen sitä :)))
VastaaPoistaOot niin oikeassa! :) Mutta meilläkään nämä juu eivät montaa päivää ehdi rasiassa olla, ovat niin ihania että tulee syötyä samantien :D Ja unohtui muuten sanoa, että nää sun kuvat on aina todella kauniita!! ♥
PoistaKaunis kiitos! <3
PoistaTein näitä juurikin tällä reseptillä, ja tuli parhaita ikinä! ♥ En oo koskaan ennen syönyt yhtä meheviä, pehmeitä, ihania ja vaan niin täydellisiä herrasväen pikkuleipiä! KIITOS vielä kerran ihanasta reseptistä! ♥♥♥
VastaaPoistaOle hyvä! <3 Mukava, että tykkäsit tästä reseptistä! Minustakin nuo ovat hyviä, ja maistuvat myös kesän juhlissa.
PoistaMoikka! Kiitos reseptistä, tehtiin siskoni kanssa jo yksi erä isänpäiväksi. Ja isämme pyysi josko voisimme tehdä hänelle jouluksi näitä, kun olivat niin suussa sulavan herkullisia. Joten tuumasta toimeen ja avasin reseptisi uudelleen.
VastaaPoistaMoikka, ja kiitos paljon palautteestasi! :)
VastaaPoistaOnpa niin mukava kuulla, että ovat maistuneet isällesi. Lämmintä joulun odotusta sinne!
Nämä olivat NIIIIIIN HYVIÄ! Taikinan käsittely oli aika haastavaa, mutta maun takia kannatti menettää hermonsa. Näistä tuli ihan saman makuisia kuin leipomon pikkuleivät. Kiitos!
VastaaPoistaKiitos paljon kommentistasi! :) Taikinan (ja varsinkin ensimmäisen palan) käsittely on kyllä hieman haasteellista :) - jauhoja kannattaa käyttää, ja seuraavalla kerralla tietääkin jo suhtautua asiaan niin, että vaivannäkö kannattaa. Ja tosiaan liian ohueksi ei kannata levyä kaulita. Niin mukava, että lopputulos oli mieluinen sinulle!
PoistaSen verran vielä, että sain tuttavaltani vinkin, että kannattaa laittaa leikkuulauta pakkaseen ennen leipomista ja kaulitsee sen päällä. Minulla olikin kaksi (jotta sain ottaa uuden kylmän toisen lämmettyä) muovista leikkuulautaa pakkasessa, mitä käytin. Ilman niitä olisin todennut, että taidot eivät vaan riitä. =)
PoistaIlman muuta kannattaa kikkaa käyttää, jos siitä on apua. Tässä pikkuleipätaikinassa koen itse vaikeimmaksi ensimmäisen taikinapalan kaulinnan, jauhoja kannattaa käyttää kunnolla. Sen kun saa tehtyä, ja taikinalevystä jääneet rippeet yhdistää seuraavaan kaulintapalaan, niin se on jo helpompaa. :)
PoistaGluteeniton versio ei onnistunut, taikina suli pellille uunissa. :(
PoistaHei, onpa harmillista! :( Ei tietenkään ole kiva, jos leipomus epäonnistuu, ja aineksetkin menevät hukkaan. Siitä on aikaa, kun olen juhliin näitä gluteenittomina tehnyt. Pitääpä nyt tarkistaa tuo asia ja vaikka koepaistaa satsi. Palailen asiaan sitten uudestaan!
PoistaKiitos hyvästä reseptistä!
VastaaPoistaOlen tehnyt aiemmin vain lusikkaleipiä ja nyt ensimmäisen kerran näitä. Mukailin omaa lusikkaleipäreseptiäni alussa niin, että ruskistin voin kiehuttamalla sitä 2 minuuttia ja sitten jäähdytin sen ennen sokerin kanssa vaahdottamista.
Leikkuulautakikan otin heti käyttöön ja kaulitseminen sujui helposti!
En löytänyt ohjeesta kuinka monta kappaletta pikkuleipiä tällä ohjeella saa. Tein itse puolitoistakertaisen taikinan ja leipiä tuli noin 45. Ohje siis lienee 30:lle kappaleelle mitoitettu.
Hei, kiitos kommentistasi! Hyvä, jos alustojen kylmentäminen on helpottanut kaulitsemista. Ohjeeni määrästä tulee reilu 30 kpl herrasväen pikkuleipää - olen maininnut sen tuossa heti reseptini alussa suluissa. Eli 1,5x taikinalla sait suhteessa aivan saman määrän.
VastaaPoista