Omenapiirakka (myös gluteeniton versio)

Murupohja ja makea hillo - ihana yhdistelmä!

Helpon omenapiirakan sosetäytteen tein omenoista, ruokokidesokerista tai tavallisesta sokerista, perunajauhoista ja tilkasta vettä.

Omenaose syntyy nopeasti keittämällä eikä ole niin makeaa kuin valmis omenahillo. Lajikkeesta riippuen saat omenasoseesta joko keltaista tai punertavaa hilloa.

Piirakan pohjana on kananmunaton murea murupohja, jota voi käyttää monen muunkin piirakan pohjana, mutta se sopii erityisen hyvin mielestäni tähän piirakkaan.

Jos vaihdat vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin, saat gluteenittoman piirakan hyvin helposti.

Maidottomaan
versioon voit vaihtaa maidon esim. soija- tai kauramaitoon ja rasvan esim. siniseen Keijuun tai maidottomaan juoksevaan margariiniin. Samalla piirakasta tulee vegaaninen

Tarjoile piirakka vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. 

Säilytä omenapiirakka jääkaapissa. Kylmää omenapiirakkaa kannattaa lämmittää mikrossa, esim. palanen 10 s täydellä teholla.

Omenapiirakka (⌀ 24 cm)

Ainekset

piirakkapohja:

150 g margariinia, voita tai rasvasekoitusta
1 dl    sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl    perunajauhoja
1/2 tl  leivinjauhetta
1/2 dl maitoa tai ruokakermaa

piirasvuoka n. 24 cm

rasvaa vuoan voiteluun
mannaryynejä/korppujauhoja vuoan jauhotukseen (jos teet gluteenittoman, käytä gluteenitonta!) 
TAI
voit laittaa leivinpaperin piirakkavuoan pohjalle, jolloin vuokaa ei tarvitse voidella eikä jauhottaa


omenasose:

500 g omenoita
1,5 dl ruokokidesokeria tai tavallista sokeria
2 rkl   vettä

2 rkl   perunajauhoja
2 rkl   vettä
1,5 tl  sitruunamehua
          kanelia 

tarjoiluun vaniljakastiketta tai -jäätelöä

 

Valmistus

  1. Rasvaa ja jauhota vuoka ensin. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan (siivilän läpi) vuorotellen maidon kanssa. Taputtele taikina piirakkavuokaan jauhoja apuna käyttäen, tee reunat.
  3. Valmista sose: Pese kotimaiset omenat (kuori, jos ulkomaisia), poista siemenkodat ja paloittele kattilaan.
  4. Lisää vesi ja sokeri.
  5. Keitä pehmeiksi n. 10-20 min. ajan. Keittoaika riippuu omenalajikkeesta.
  6. Soseuta omenat esim. sauvasekoittimella. Laita uuni lämpiämään n. 200 asteeseen.

  7. Siirrä kattila takaisin levylle, lisää sitruunanmehu. Mittaa vesi pieneen astiaan ja sekoita perunajauho siihen hyvin.
  8. Kuumenna sose, siirrä kattila pois levyltä ja lisää perunajauhovesi nauhana varovasti sosetta sekoittaen. Sekoita tasaiseksi.
  9. Siirrä kattila takaisin kuumale levylle, mutta älä sekoita. Heti, kun sose "kuplahtaa" kerran, siirrä kattila pois levyltä. Älä sekoita, ettei soseesta tulee venyvää. 
  10. Kaada ja levitä sose piirakkapohjalle. Ripota päälle kanelia.
  11. Paista enemmän uunin alaosassa 200 asteessa 20-25 min. ajan kauniin väriseksi.
Anna piirakan jäähtyä ennen syöntiä, ettei kuuma sose polta suuta. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.





hakusanat: helppo omenapiirakka omenasose gluteeniton maidoton kananmunaton munaton vegaaninen  omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leivonnaiset piirakka makeat piirakat piirakkapohja leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit