Mansikkakakku (myös gluteeniton versio)
Kesän ensimmäiset mansikat päätyivät juhannuksen raikkaan ja perinteisen mansikkakakun päällisiksi. Väliin laitoin valmista mansikkahilloa sekä turkkilaisella jugurtilla jatkettua kermavaahtoa.
Mansikkahillon tilalle voit soseuttaa tuoreita mansikoita ja lisätä sokeria maun mukaan.
Pohja on gluteeniton, koska käyttämälläni gluteenittomilla jauhoilla tulee mielestäni paras sokerikakkupohja. Tällöin kostuta kakkua vähän vähemmän, sillä gluteeniton kakkupohja on hentoisempi kuin vehnäjauhoon tehty eikä täten tarvi kostuketta niin paljon.
Jos tarjoat kakkua keliaakikolle, muista jauhottaa vuoka oikeilla jauhoilla. Voit hyvin kuitenkin korvata ko.jauhon tavallisella erikoisvehnäjauholla. Laktoosittoman kakun saat valitsemalla sopivan kerman ja turkkilaisen jugurtin.
Voit halutessasi koristella kakun huolettomasti "nakuksi", jolloin kermaseosta laitetaan vain päälle ja reunoille ohuelti tai ei lainkaan. Huomioi tämä kermamäärässä.
Minulta on kysytty valkosuklaisen kakun täytteen ohjetta, kun olen Instagramissa sellaisesta kuvan julkaissut. Kostuta kakku mansikkakakun ohjeen mukaan, levitä mansikkahilloa vain hyvin ohuelti (kuin rasvaa leivän päälle) - mansikkahillon voit jättää halutessasi kokonaan pois. Tässä tähän 5 munan kakkuun sopiva täytteen määrä:
Valkosuklainen täyte
Mansikkakermakakku
Ainekset
pohja:
5 kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
2,5 dl sokeria
1,25 dl perunajauhoja
1,25 dl Semper Fin Mix -jauhoseosta tai erikoisvehnäjauhoa
1,25 tl leivinjauhetta
rasvaa ja gluteenitonta jauhoseosta/maissijauhoa/perunajauhoa vuoan jauhotukseen
kostutus ja täyte:
n. 2dl mansikkahilloa
2 dl vispikermaa/kuohukermaa
1 dl paksua turkkilaista jugurttia
2 rkl tomusokeria
1,5-2 tl vaniljasokeria
Päälle:
3-4 dl vispikermaa
1,5-2 dl paksua turkkilaista jugurttia
2-4 rkl tomusokeria/maun mukaan
2-2,5 tl vaniljasokeria
n. 400 g tuoreita mansikoita
(raastettua valkoista suklaata n. 30 g)
(kukkia koristeeksi)
Valmistus
- Valmista kakkupohja. Selkeän ohjeen valmistukseen löydät täältä.
- Kun kakku on jäähtynyt hyvin, kostuta ja täytä se. Se kannattaa tehdä niin, että kakku ehtii tekeytyä kahden yön yli ennen tarjoilua - silloin maku on parhaimmillaan.
- Leikkaa kakku kolmeksi yhtä paksuksi levyksi.
- Vatkaa kerma tiiviiksi vaahdoksi, lisää turkkilainen jugurtti sekä sokerit.
- Aseta kakun pohjalevy tarjoiluvadille. Jos käytät kakkupaperia, laita paperin ja pohjan väliin valkoisesta leivinpaperista leikattu pohjan kokoinen paperi.
- Kostuta pohjalevy. (Limsa on kätevä käyttää, mutta sillä tulee makeampi kakku kuin sitruunamehulla kostutetusta kakusta). Lisää sitten puolet mansikkahillosta ja puolet kermavaahtoseoksesta.
- Laita toinen kakkulevy päälle ja kostuta sekä täytä kuten edellinen kerros.
- Lisää viimeinen kakkulevy ja kostuta.
- Suojaa kakku esim. vuoalla ja laita jääkaappiin mehevöitymään.
Koristelu
- Voit huuhdella tuoreet mansikat ja lingota ne varovasti. Poista kannat ja paloittele siivuiksi.
- Vispaa kerma hyväksi vaahdoksi, lisää turkkilainen jugurtti sekä sokerit.
- Levitä kerros kermaa kakun päälle.
- Levitä kermaa kakun sivuille - jätä vähän "nakuksi".
- Pursota ruusukkeita kakun reunoille.
- Laita mansikkaviipaleita kakun päälle. Aloita kakun reunoilta ja etene kohti keskustaa.
Tämän kakun päällysteen värjäsin geelimäisellä elintarvikevärillä. |
Kakun sivut voit jättää myös "nakuksi" eli kakun pintaa saa näkyä osittain tai aivan kokonaan. |
Kommentit
Lähetä kommentti