Linssilasagne (vegaaninen)

Löysin herkullisen näköisen vegaanisen linssilasagnen ohjeen, kun selailin viime keväänä e-kirjastossa ruotsalaista Vego-kasvisruokalehteä (@vegomagasinet). Kasvisten lisääminen ruokavalioon on ollut tavoitteena jo pitkään ottamatta siitä kuitenkaan ylimääräistä stressiä.

Meille tämä ohje on tullut jäädäkseen - alkueräistä jauhelihalasgnea ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. 

Alkuperäinen ohje on tuplasti suurempi kuin nyt alla oleva reseptini - se riittää jopa 10 aikuisen annokseen, kun taas tästä tulee n. 5 aikuisen annosta.

Olen muuttanut nestemääriä alkuperäiseen reseptiin verrattuna - sekä linssikastikkeen että valkokastikkeen. Myös valkokastikkeeseen lisättävä viherpippuri on oma lisäykseni. 

Itse käytän tavallista juustoraastetta, mutta vegaaniseen lasagneen löytyy kaupan juustohyllyltä sopiva juuston korvike. Valkokastikkeeseen lisättävät auringonkukan siemenet antavat mukavaa purutuntumaa lasagneen! 

Linssilasagne maistuu herkulliselle lämmitettynäkin! 

Linssilasagne (5 hlölle)

Ainekset

linssikastike:
1,5 dl         kuivattuja punaisia linssejä

                  (rypsi)öljyä
1                iso sipuli
1,5 tl          savupaprikamaustetta

400 g         tomaattimurskaa
1,5 dl         vettä
1                kasvisliemikuutio (tai 1/2 kun käytät voimakassuolaista juustoa)
1 tl             sambal oelek -tahnaa
2 tl             soijakastiketta (vähäsuolaista 7,5g/100ml)

1 dl            aurinkokuivattua tomaattia (n. 8kpl)
2                porkkanaa
1/2 tl          mustapippuria

valkokastike: 

n. 3 rkl       kasvimargariinia
1/2 dl         erikoisvehnäjauhoa
5 dl            kaurajuomaa (esim. Elovena kaurajuoma kahviin) tai muuta kasvipohjaista maitojuomaa, ei rasvaton
1 dl            auringonkukansiemeniä
10              viherpippuria

9 kpl           lasagnelevyjä (kananmunaton, jos haluat täysin vegaanisen lasagnen)
100-150 g  juustoraastetta (suolaa max. 1,0%) tai vastaavaa kasvipohjaista valmistetta
 
öljyä lasagnevuoan voiteluun 

Valmistus

  1.  Huuhtele ja valuta linssit. Keitä linssit pakkauksen ohjeen mukaan.

    Keitä valutetut linssit pakkauksen ohjeen mukaan. GoGreenin tuotteissa keittoaika on n. 10 min.

  2. Kuori ja silppua sipulit, kuutioi aurinkokuivatut tomaatit ja kuori porkkanat ja raasta ne karkeaksi.

    Voit käyttää joko kuutioituja aurinkokuivattuja tomaatteja tai kokonaisia ja paloitella ne.

  3. Lisää luraus öljyä pannulle ja kuumenna. Lisää silputtu sipuli ja savupaprika ja paista niitä hetki.
  4. Lisää tomaattimurska ja vesi (huuhtele purkki lisättävällä vedellä!) ja kiehauta. Lisää kasvisliemikuutio ja mausta sambal oelekilla sekä soijakastikkeella. Anna seoksen kiehua hiljalleen n. 10 min.

    Anna seoksen kiehua hetki hiljalleen ennen linssien lisäämistä.

  5. Lisää keiteyt linssit kastikkeeseen. Linssien keittovesi imeytyy yleensä niin hyvin, ettei ylimääräistä jää kaadettavaksi pois. Sekoita hyvin. Lisää myös kuutioidut tomaatit sekä raastettu porkkana. Hauduta 5-10 min.
  6. Lisää mustapippuri.
    Valmis linssikastike

  7. Laita uuni lämpiämään 175-200 asteeseen ja valmista valkokastike: Sulata margariini ja sekoita joukkoon jauhot. Kiehauta, mutta älä ruskista ja lisää kaurajuoma. Sekoita tasaiseksi samalla, kun kastike alkaa kiehua. Sammuta levy/pienennä lämpöä, lisää auringonkukan siemenet ja anna hautua n. 5 min. koko ajan vähän sekoittaen.


  8. Lisää murskatut viherpippurit.
  9. Voitele lasagnevuoka. Kerrosta ruoka vuokaan: Lisää ensin 1/3 linssikastikkeesta vuoan pohjalle ja sen päälle 3 lasagnelevyä. Sen jälkeen lisää 1/2 linssikastikkeesta, 1/3 valkokastikkeesta sekä osa juustoraasteesta. Lisää taas 3 lasagnelevyä, loppu linssikastike, puolet valkokastikkeesta (levitä taas tasaiseksi) sekä juustoraastetta. Laita loput 3 lasagnelevyä, kaavi ja tasoittele päälle loppu valkokastike sekä viimeiseksi juustoraaste.

    Esim. Rainbown luomu-lasagnelevy on kananmunaton.

    Paistoa vaille valmis linssilasagne.

  10. Paista uunin keskiosassa n. 30 min. Anna lasagnen vetäytyä foliolla peitettynä 10-15 min. ennen syömistä. Alkuperäisessä ohjeessa paistolämpötila on 225 astetta ja -aika 20 min. Voit kokeilla sitäkin, mutta oman kokemukseni mukaan miedommalla lämmöllä pidempään paistettu laatikkoruoka on aina maukkaampi.


Tarjoa lasagne raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kanssa.

hakusanat: vegaaninen mehevä linssilasagne lasagne kasvis kasvisruoka kananmunaton ilman kananmunaa linssi porkkana aurinkokuivattu tomaatti omiksi kiloiksi omiksikiloiksi arkiruoka kasvislasagne resepti lämpimät ruoat kasvisruoat lihaton

Kommentit

Suositut tekstit