Pääsiäisen marenkikakku (kevätkeijun marenkikakku)

 

Raikas pääsiäisen marenkikakku 

Vanhemmista ohjeistani löytyy ihana lumikuningattaren kakku, jossa yhdistyvät ruisjauhopohja, kirpeä puolukka sekä mieleinen makurahka ja makean rapsahteleva sveitsiläinen marenki.
 
Halusin tehdä tästä kakusta keväisen ja pääsiäiseen sopivan version lumikuningattaren kakusta, jossa käytin sekä mangoa että persikkaa.
 
Voit valmistaa pohjan gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot sopivaan jauhoon (esim. Semper finmix).
 
Kakun voit koristella mieleisellä tavalla, esim. suklaamunilla tai hedelmänpaloilla.
 
Vinkki:
 
Jos haluat korostaa sitruunan makua, korvaa kostukemaito laimennetulla ja sokeroidulla sitruunamehulla. Täytteen persikan voit soseuttaa, jos et halua kakkuusi persikanpaloja.
 
Haaveilin 2017 joulun alla näyttävästä juustokakusta, jonka päällä olisi tämä sama marenki. Omien kokemusteni mukaan sveitsiläinen marenki ei kuitenkaan pysy liivatepohjaisen kakun päällä, vaan se valitettavasti sulaa ja leviää pois. 
 
Kokeilin myös laittaa keksimurua marengin alle, vaan silti marenki "lähtee vaeltamaan". Asian olen kokeillut kolmeen kertaan. Onko teillä vastaavia kokemuksia?

 
Sveitsiläinen marenki olisi näyttävä koriste liivatepohjaisen juustokakunkin päällä, mutta itse en saa yhdistelmää toimimaan, vaan marenki alkaa "sulaa" pois.

Pääsiäisen marenkikakku eli kevätkeijun marenkikakku

Ainekset

pohja:
1,5 dl sokeria
4        kananmunaa
1 dl    erikoisvehnäjauhoa tai gluteenitonta jauhosseosta
3 rkl   perunajauhoa
1 tl     leivinjauhetta 

täyte:
4          liivatelehteä
2 dl      kuohukermaa
0,5 dl   tomusokeria
1,5 tl    vaniljasokeria
300 g   mangorahkaa
n. 2 dl  säilykepersikanpaloja (3-4 puolikasta)
2 rkl     sitruunamehua
 
kostutus:
1 dl      kevytmaitoa
1 tl       vaniljasokeria
 
sveitsiläinen marenki:
2          kananmunan valkuaista
1,5 dl   Siro-sokeria (tavallista sokeriakin voi käyttää)
1 tl       vaniljasokeria 
(0,5 rkl sitruunamehua)
 
koristeeksi:
pääsiäismunia 

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 175-200 asteeseen (tai uunisi kääretorttupohjan paistolämpötila). Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää jauhoseos vatkattuun taikinaan siivilän läpi puuhaarukalla varovasti taikinaa nostellen.
  3. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille.
  4. Paista valitsemassasi lämpötilassa 8 minuuttia.

    Anna kakkulevyn jäähtyä hetki ennen paperille kumoamista.

  5. Leikkaa toinen leivinpaperi pöydälle ja sirottele päälle sokeria.
  6. Kumoa paistunut kakkulevy sokeroidun paperin päälle.


  7. Valuta persikanpuolikkaat, kuutioi ne ja laita liivatelehdet kylmään veteen.

    Persikan puolikkaita menee 3-4 kpl.

  8. Sekoita rahka, persikanpalat ja sokerit. 
  9. Vaahdota kerma.
  10. Kiehauta sitruunamehu, purista liivatelehdet mehun joukkoon ja sekoita.
  11. Valuta pienen hetken jäähtynyt liivateseos ohuena norona persikkarahkan joukkoon.


  12. Yhdistä kerma ja rahkaseos varovasti nostellen. Lisää tarvittaessa sokeria!
  13. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan.
  14. Aseta toinen paloista sopivalle tarjoiluvadille.

    Leikkaa tarvittaessa reunoja pois.

  15. Sekoita maito ja vaniljasokeri kostutusta pohjan kostutusta varten. Kostuta pohja kevyesti vaniljamaidolla.  Huom! Jos olet tehnyt gluteenittoman pohjan, vähennä kostutusliemen määrää 1-2 ruokalusikallisella. Kokeilemalla opit.
  16. Levitä täyte levyn päälle. Nosta toinen kakkulevy päälle ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja siirrä jääkaappiin odottamaan vähintään seuraavaan päivään.

    Levitä rahkaseos.



    Laita leivipaperi kakun ja kelmun väliin, niin kakun pinta voi säilyä ehjempänä kelmua poiston yhteydessä.

Sveitsiläisen marengin valmistus

Tarkan ja vaiheittaisen työselostuksen sveitsiläisen marengin valmistukseen löydät lumikuningattaren kakku -ohjeestani täältä!
  1. Aseta vatkauskulho, jossa on sokerit,valkuaiset ja sitruunanmehu, kevyesti poreilevan vesikattilan päälle.

    Sveitsiläisen merengin ainekset: sokeria, kananmunan valkuaista ja tilkka sitruunanmehua. Vaniljasokerin voit lisätä kylmävesihaudevatkauksen aikanakin.


  2. Vatkaa 8-10 min, kunnes marenki on valmis. Valmis marenki on paksua ja lähes hopeankiiltävää. Vatkaa vielä muutama minuutti kylmävesihauteessa.
  3. Levitä marenki vapaalla kädellä kakun päälle ja lisää koristeet (koristeet voit lisätä myöhemminkin).

    Levitä marenki huolettomasti kakun päälle.

  4. Säilytä viileässä.
 

 
hakusanat: kakku kakut täytekakku sveitsiläinen marenki pääsiäinen äitienpäivä isäinpäivä omiksi kiloiksi omiksikiloiksi täytekakut leivonta hedelmäinen mangorahka persikka helppo gluteeniton marenkikakku resepti

Kommentit

Suositut tekstit