Järjestä juhlat
![]() |
Kuva Kuvailon Tainan ottama ylioppilaastamme 2018 |
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Olipa kyseessä pienet tai isot juhlat, juhlia kannattaa miettiä ja suunnitella jo etukäteen. Tällöin välttyy viime hetken stressiltä ja uupumukselta - kukaan ei jaksa väsyneenä nauttia juhlista.Itselläni on kokemusta useammista rippi- ja ylioppilasjuhlien järjestämisestä.
Juhlien järjestely kannattaa aloittaa miettimällä mm:
- kuinka isot juhlat järjestetään (---> montako vierasta + oma väki)?
- juhlitaanko kotona /muualla, onko mahdollisuus olla ulkona? Tarvitaanko lisää puutarhakalusteita, voisiko lainata?
- juhlatarjoilu
- kuohuviinilasit, kahvikupit, asetit, tarjoiluastiat, ruokailulautaset ja -välineet, pikkulusikat, lasit, maljakot, liinat (hox! Siisti ja silitetty lakana käy hyvin liinaksi!)
- istuimet; tarvitaanko lisää tuoleja, voisiko lainata ystäviltä, naapureilta, työpaikalta?
- olenko valmis tekemään itse vai hankiko kaiken/osan valmiina?
- riittääkö kylmäsäilytystila tarjottaville - tarvitaanko lisää jääkaappitilaa? Lämpömittaria kannattaa käyttää oikean säilytyslämpötilan seurantaan.
Ruokaviraston sivulta löytyy tärkeää tietoa oikeista säilytyslämpötiloista:
Kun juhlaväen määrä on suurin piirtein varmistunut, on helppo alkaa miettiä juhlatarjottavia ja niiden määriä.
Sekä
juhlittava että juhlittavan läheiset tarvitsevat juhlapäivän alle
useimmiten lämpimän ruoan -silloin jaksaa nauttiakin päivästä paremmin.
Lämpimän ruoan tarjoaminen juhlissa on huomaavaista - erityisesti, jos juhlaväkeä saapuu paikalle pidemmältä. Sen laittaminen vaatii tietysti vähän enemmän vaivaa mutta kokemukseni mukaan se kyllä kannattaa.
Jos
päätät tarjota lämpimän ruoan (esim.lohikeitto), silloin ei varsinaisessa kahvittelussa
tarvitse olla välttämättä mitään suolaista syötävää.
Jos juhlat jatkuvat pitkälle iltaan, voi suolaisen purtavan tarjota myöhemmin.
Kahvipöytää varten voi hyvissä ajoin hankkia:
- kahvi, suodatinpussit ja tee
- toinen kahvinkeitin ja termoskannu
- hienosokeri, palasokeri
- kahvimaito, kauramaito
- limsat
- servetit
- kynttilät
- kuohuviini ja alkoholiton vaihtoehto
Meillä on ollut ylioppilasjuhlapöydässä myös alkoholiton booli, joka syntyy:
- 1 osa appelsiinimehua
- 1 osa omenamehua
- 1 osa Spriteä (voi kokeilla myös kivennäisvettä, jos tuo tuntuu liian makealta)
- jäitä
- koristeeksi sitruunan ja appelsiinin viipaleita
- booliastia ja kauha tai pelkästään iso kannu
Myös juhlapöydän kukka-asetelma kannattaa miettiä ja tilata se etukäteen mieleisestä paikasta. Itse olen vienyt oman maljakkoni floristille, ja hän on tehnyt kukkakimpun siihen suoraan sopivaksi.
Kahvipöydän tarjottavia
Kahvipöytään kannattaa siis varata tarjoiltavaa ainakin sen mukaan, paljonko vieraita on, onko huomioitavia ruoka-ainerajoituksia ja tarvitaanko suolaista syötävää.
Kaikki kakut teen yleensä gluteenittomiin jauhoihin (muista myös vuokien leivitys oikealla jauholla!), jolloin ne sopivat myös keliaakikoille.
Leivonnassa käytettävät kermat ja muut maitopohjaiset tuotteet kannattaa valita laktoosittomina.
Kakkujen koristelut 🎂 kannattaa tehdä juhlapäivän aattona, sillä juhlapäivän aamuna hommaa riittää silti ihan varmasti.
Huomioi, että liivatetta sisältävä kakkupäällyste sulattaa valmiit sokerikoristeet sekä marengit, joten alle kannattaa laittaa esim. kermapursotus, ettei koriste ole suoraan kosketuksessa kakkuun. Tällaiset koristeet lisäisin vasta juuri ennen pöytään tuontia samoin kuin tuoreet kukat, että ne säilyvät kauniina mahdollisimman pitkään.
Huomioi, että liivatetta sisältävä kakkupäällyste sulattaa valmiit sokerikoristeet sekä marengit, joten alle kannattaa laittaa esim. kermapursotus, ettei koriste ole suoraan kosketuksessa kakkuun. Tällaiset koristeet lisäisin vasta juuri ennen pöytään tuontia samoin kuin tuoreet kukat, että ne säilyvät kauniina mahdollisimman pitkään.
Kesän juhlissa kannattaa käyttää myrkyttömiä kukkia kakkujen koristeena, mm. syreenin ja omenan kukat ovat kauniita. Laita esim. muovikelmua kukkavarteen.
Luonnonkukista saa myös ihastuttavia kimppuja maljakkoon - voit lisätä mukaan myös kaupasta saatavia leikkokukkia.
Välttämättä seitsemää eri sorttia ei pöytään tarvita - pääasia on, että se mitä tarjotaan, on hyvää ja sitä on riittävästi.
Pöytien liinat kannattaa silittää ajoissa! Sama koskee myös juhlavaatteita.
Tässä hyvää tietoa martat.fi-sivustolta:
"Ruoan menekkiä lisäävät ja vähentävät tekijät
- Istumapöydän ruoan menekki on helpompi arvioida kuin noutopöydän.
- Mitä useampia lajeja tarjotaan, sitä vähemmän yksittäistä ruokaa tarvitaan.
- Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useita juhlia.
- Nälkäiset talkoolaiset syövät reilusti enemmän kuin illallisvieraat.
- Pitkän matkan takaa tulleet vieraat voivat olla muita nälkäisempiä.
- Miehet syövät isompia annoksia kuin naiset.
- Jos mukana on paljon lapsia tai nuoria, menee heidän suosikkiruokaansa enemmän kuin muita ruokia.
- Juhlissa, joissa vierailla on runsaasti aikaa seurustella ja nauttia pöydän antimista, ruokaa kuluu enemmän.
Ruokalistan suunnittelussa kannattaa miettiä myös, voiko tähteet pakastaa tai muuten käyttää hyödyksi."
Seuraavassa on listaa kahvipöydän tarjottavista, jolloin lämmintä ruokaa ei ole tarjolla (n. 40-45 hlölle):
- iso levytäytekakku (16 munan levykakusta riittää n. 45 hlölle), ohjeeseen tästä
- 5-6 munan kakku x 1-2 ( 1 kpl riittää 15-20 hlölle), porkkanakakku, mansikkakakku
- juusto-/rahkakakku (n. 15 hlölle), punaherukkarahkakakku, mangorahkakakku, suklainen juustokakku, triokakku
- leipäjuusto+lakkahillo
- keksit; lisäksi tarvittaessa gluteeniton vaihtoehto (1 kpl/vieras)
- pulla (1/2 l taikina riittää useimmiten), pullataikina kehräpullat
- kuivakakku, hiekkakakku, murokakku, tiikerikakku
- karkkia
- voileipäkakku (esim. lohi-)
- kasvisvoileipäkakku, suosittelen mm. tätä Meillä kotona: Kreikkalainen voileipäkakku
- gluteeniton suolainen piirakka (kaikkia varten), fetapiirakka
- lihapullat (n.150 kpl; kaupan valmiista pyöryköistä löytyy myös gluteeniton vaihtoehto; onko tarvista tarjota myös kasvispyöryköitä)
- coctail-piirakat (2 kpl/vieras)
Levytäytekakku 20-25 henkilölle |
Porkkanakakkua ja mansikkakakkua (levytäytekakku) |
Lohikeitto
Lohikeitto on takuuvarma juhlaruoka, ja se on helppo valmistaa isollekin porukalle. Iso satsi kannattaa keittää kahdessa isossa kattilassa. Kun korvaat juustokerman kauraisella vaihtoehdolla, saat keitosta maidottoman.
Seuraavassa alla määrät, joilla valmistat keiton n. 7-24 henkilölle.
Lohikeiton lisäksi kannattaa varata ruokailuun:
Lohikeiton lisäksi kannattaa varata ruokailuun:
- leipää (rieskaa, ruisleipää, gluteeniton leipä)
- leipärasva (tarvitseeko olla oma leipärasva myös keliaakikkoa varten tai onko mahdollisuus ottaa uudesta paketista oma pala häntä varten)
- juustoa
- salaatinlehtiä, kurkkua
- maitoa, kotikaljaa (jos juhlat ovat lauantaina, kotikalja kannattaa laittaa tulemaan maanantaina/tiistaina ja pullottaa sitä seuraavana aamuna), mehua, kivennäisvettä
- servetit
Peruslohikeitto (7 hlölle, kattila 4-5 l)
Ainekset
2 l pilkottuja perunoita (n. 1,6kg)
1,75 l vettä
13 maustepippuria
2 kalaliemikuutiota
2 sipulia
n. 1 kg tuoretta lohta (minimi 800g)
1-2 pss keittojuureksia
1 prk juustokermaa tai vastaava kaura- (2,5 dl) tai kuohukermaa
tuoretta tilliä
(suolaa)
Lohikeitto (24 hlölle, kaksi isoa kattilaa)
Kattila 1, koko 6-7 l (n. 10 hlölle)
Ainekset
3 l pitkottuja perunoita (n. vajaa 2,5 kg)
2,6 l vettä
20 maustepippuria
4,5 kalaliemikuutiota (5 jos, vettä enemmän kuin yllä)
2-3 sipulia
2 pss keittojuureksia
1,2-1,5 kg tuoretta lohta
1,5 prk juustokermaa tai vastaava kaura- (3,75 dl) tai kuohukermaa
tuoretta tilliä
(suolaa)
Kattila 2, koko 9-10 l (n. 14 hlölle)
Ainekset
4 l pilkottuja perunoita (n. 3,2 kg)
n. 3,5 l vettä
26 maustepippuria
6 kalaliemikuutioita
3-4 sipulia
3 pss keittojuureksia
1,6-2 kg tuoretta lohta
2 prk juustokermaa tai vastaava kaura- (5 dl) tai kuohukermaa
tuoretta tilliä
(suolaa)
Valmistus
Lohikeiton valmistusohjeet löydät TÄSTÄ
Linkki
ohjaa sinut kalakeittoni ohjeeseen. Ohjeessa olen käyttänyt ruokakerman
lisäksi sulatejuustoa, mutta juuston voit ohittaa, kun käytät
juustoista ruokakermaa 😊
Kommentit
Lähetä kommentti