Järjestä juhlat

Kuva Kuvailon Tainan ottama ylioppilaastamme 2018

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Olipa kyseessä pienet tai isot juhlat, juhlia kannattaa miettiä ja suunnitella jo etukäteen. Tällöin välttyy viime hetken stressiltä ja uupumukselta - kukaan ei jaksa väsyneenä nauttia juhlista.
 
Itselläni on kokemusta useammista rippi- ja ylioppilasjuhlien järjestämisestä.
 
Juhlien järjestely kannattaa aloittaa miettimällä mm: 
- kuinka isot juhlat järjestetään (---> montako vierasta + oma väki)?
- juhlitaanko kotona /muualla, onko mahdollisuus olla ulkona? Tarvitaanko lisää puutarhakalusteita, voisiko lainata?
- juhlatarjoilu
- kuohuviinilasit, kahvikupit, asetit, tarjoiluastiat, ruokailulautaset ja -välineet, pikkulusikat, lasit, maljakot, liinat (hox! Silitetty lakana käy hyvin liinaksi!)
- istuimet; tarvitaanko lisää tuoleja, voisiko lainata ystäviltä, naapureilta, työpaikalta?
- olenko valmis tekemään itse vai hankiko kaiken/osan valmiina? 
- riittääkö kylmäsäilytystila tarjottaville - tarvitaanko lisää jääkaappitilaa?



Kun juhlaväen määrä on suurin piirtein varmistunut, on helppo alkaa miettiä juhlatarjottavia ja niiden määriä.

Lämpimän ruoan tarjoaminen juhlissa on huomaavaista - erityisesti, jos juhlaväkeä saapuu paikalle pidemmältä. 
 
Sen laittaminen vaatii tietysti vähän enemmän vaivaa mutta kokemukseni mukaan se kannattaa. Sekä juhlittava että juhlittavan läheiset tarvitsevat juhlapäivän alle useimmiten lämpimän ruoan -silloin jaksaa nauttiakin päivästä paremmin.

Jos päätät tarjota lämpimän ruoan (esim.lohikeitto), silloin ei varsinaisessa kahvittelussa tarvitse olla välttämättä mitään suolaista syötävää. Tai jos juhlat jatkuvat pitkälle iltaan, voi suolaisen purtavan tarjota myöhemmin.
 
Kahvipöytää varten voi hyvissä ajoin hankkia:
  • kahvi, suodatinpussit ja tee
  • toinen kahvinkeitin ja termoskannu
  • hienosokeri, palasokeri
  • kahvimaito, kauramaito
  • limsat
  • servetit
  • kynttilät
  • kuohuviini ja alkoholiton vaihtoehto
 Meillä on ollut ylioppilasjuhlapöydässä myös alkoholiton booli, joka syntyy:
  • 1 osa appelsiinimehua
  • 1 osa omenamehua
  • 1 osa Spriteä (voi kokeilla myös kivennäisvettä, jos tuo tuntuu liian makealta)
  • jäitä
  • koristeeksi sitruunan ja appelsiinin viipaleita 
  • booliastia ja kauha tai pelkästään iso kannu
Myös juhlapöydän kukka-asetelma kannattaa miettiä ja tilata se etukäteen mieleisestä paikasta. Itse olen vienyt oman maljakkoni floristille, ja hän on tehnyt kukkakimpun siihen suoraan sopivaksi.

Kahvipöydän tarjottavia

Kahvipöytään kannattaa siis varata tarjoiltavaa ainakin sen mukaan, paljonko vieraita on, onko huomioitavia ruoka-ainerajoituksia ja tarvitaanko suolaista syötävää.
 
Kaikki kakut teen yleensä gluteenittomiin jauhoihin (muista myös vuokien leivitys oikealla jauholla!), jolloin ne sopivat myös keliaakikoille. 
 
Leivonnassa käytettävät kermat ja muut maitopohjaiset tuotteet kannattaa valita laktoosittomina.  
 
Kesän juhlissa kannattaa käyttää myrkyttömiä kukkia kakkujen koristeena, mm. syreenin ja omenan kukat ovat kauniita. 
 
Luonnonkukista saa myös ihastuttavia kimppuja maljakkoon - voit lisätä mukaan myös kaupasta saatavia leikkokukkia.
 
Välttämättä seitsemää eri sorttia ei pöytään tarvita - pääasia on, että se mitä tarjotaan, on hyvää ja sitä on riittävästi. 

Tässä hyvää tietoa martat.fi-sivustolta:

"Ruoan menekkiä lisäävät ja vähentävät tekijät

  • Istumapöydän ruoan menekki on helpompi arvioida kuin noutopöydän.
  • Mitä useampia lajeja tarjotaan, sitä vähemmän yksittäistä ruokaa tarvitaan.
  • Lakkiaisissa ruokaa menee yleensä vähemmän, sillä moni kiertää päivän aikana useita juhlia.
  • Nälkäiset talkoolaiset syövät reilusti enemmän kuin illallisvieraat.
  • Pitkän matkan takaa tulleet vieraat voivat olla muita nälkäisempiä.
  • Miehet syövät isompia annoksia kuin naiset.
  • Jos mukana on paljon lapsia tai nuoria, menee heidän suosikkiruokaansa enemmän kuin muita ruokia.
  • Juhlissa, joissa vierailla on runsaasti aikaa seurustella ja nauttia pöydän antimista, ruokaa kuluu enemmän.

Ruokalistan suunnittelussa kannattaa miettiä myös, voiko tähteet pakastaa tai muuten käyttää hyödyksi."

 
Seuraavassa on listaa kahvipöydän tarjottavista, jolloin lämmintä ruokaa ei ole tarjolla (n. 40-45 hlölle):
Levytäytekakku 20-25 henkilölle

Porkkanakakkua ja mansikkakakkua (levytäytekakku)



Lohikeitto

Lohikeitto on takuuvarma juhlaruoka, ja se on helppo valmistaa isollekin porukalle. Iso satsi kannattaa keittää kahdessa isossa kattilassa. 
 
Kun korvaat juustokerman kauraisella vaihtoehdolla, saat keitosta maidottoman.

Seuraavassa alla määrät, joilla valmistat keiton n. 7-24 henkilölle.

Lohikeiton lisäksi kannattaa varata ruokailuun:
  • leipää (rieskaa, ruisleipää, gluteeniton leipä)
  • leipärasva (tarvitseeko olla oma leipärasva myös keliaakikkoa varten tai onko mahdollisuus ottaa uudesta paketista oma pala häntä varten)
  • juustoa
  • salaatinlehtiä, kurkkua 
  • maitoa, kotikaljaa, mehua, kivennäisvettä  
  • servetit 




Peruslohikeitto (7 hlölle, kattila 4-5 l)

Ainekset

2 l         pilkottuja perunoita (n. 1,6kg)
1,75 l    vettä
13         maustepippuria
2           kalaliemikuutiota
2           sipulia
n. 1 kg  tuoretta lohta (minimi 800g)
1-2 pss keittojuureksia
1 prk     juustokermaa tai vastaava kaura- (2,5 dl) tai kuohukermaa
             tuoretta tilliä
             (suolaa)

Lohikeitto (24 hlölle, kaksi isoa kattilaa)

Kattila 1, koko 6-7 l (n. 10 hlölle) 
 
Ainekset
 
3 l             pitkottuja perunoita (n. vajaa 2,5 kg)
2,6 l          vettä
20             maustepippuria
4,5            kalaliemikuutiota (5 jos, vettä enemmän kuin yllä)
2-3            sipulia
2 pss         keittojuureksia
1,2-1,5 kg tuoretta lohta
1,5 prk      juustokermaa tai vastaava kaura- (3,75 dl) tai kuohukermaa
                 tuoretta tilliä
                 (suolaa)

Kattila 2, koko 9-10 l (n. 14 hlölle)
 
Ainekset
 
4 l          pilkottuja perunoita (n. 3,2 kg)
n. 3,5 l   vettä
26          maustepippuria
6            kalaliemikuutioita
3-4         sipulia
3 pss      keittojuureksia
1,6-2 kg tuoretta lohta
2 prk      juustokermaa tai vastaava kaura- (5 dl) tai kuohukermaa
              tuoretta tilliä
              (suolaa)


Valmistus
 
Lohikeiton valmistusohjeet löydät TÄSTÄ

Linkki ohjaa sinut kalakeittoni ohjeeseen. Ohjeessa olen käyttänyt ruokakerman lisäksi sulatejuustoa, mutta juuston voit ohittaa, kun käytät juustoista ruokakermaa 😊
 

 
 

 



hakusanat: kodin juhlat paras  kermainen lohikeitto lämmin ruoka juhliin perinteinen ylioppilasjuhlat rippijuhlat valmistujaiset omiksikiloiksi alkoholiton booli kahvipöydän tarjottavat järjestä juhlat juhlien järjestäminen

Kommentit

Suositut tekstit