Sydänkakku (myös gluteeniton versio)
Sydämen muotoinen kakku on monen juhlan kakku
Meidän perheessä ystävänpäivänä vietetään myös syntymäpäivää, joten vuosien varrella ystävänpäivänä on ollut tarjolla täytekakku. Sydänvuoan hankin kuitenkin vasta nyt, ja tämä sydänkakku on ensimmäinen kyseisellä vuoalla paistettu. Hauskaa vaihtelua! Kermavaahdon värjäämiseen käytin yksittäisistä kokonaisista puolukoista puristettua mehua, koska punaista väriainetta ei ollutkaan kaapissani. Toimi hyvin ja tuli taatusti luomuvärjätty :)
Muistathan täytekakkupohjaa tehdessäsi, että huoneenlämpöiset munat vatkautuvat paremmin kuin kylmät. Muna-sokerivaahdon kunnolla vatkaaminen on hyvän sokerikakkupohjan perusta.
Kakkupohjan kuoresta ei tule liian paksu, kun jauhotat vuoan vehnä- tai muulla jauholla. Perinteinen korppujauholla tai mannaryynillä jauhotus käy hyvin toki sekin (ja itse tässä ohjeessa jauhotin vuoan mannaryynillä), mutta se tekee pinnasta karkeamman ja paksumman.
Täytekakun kannattaa antaa kostua kahden yön yli, jotta pohjan kosteus osuisi nappiin. Älä siis kiirehdi näissä!
Nyrkkisääntönä on, että kostutuslientä tarvitaan n. 1/2 dl/kakkuun käytetty kananmuna (eli 5 munan kakussa n. 2-2 1/2 dl), mutta jos käytät gluteenittomia jauhoja sekä perunajauhoja, vähempikin määrä riittää.
Kakun kostutusliemen määrän tarpeeseen vaikuttaa myös se, millaista täytettä laitat. Hillosta tulee lisäkosteutta, moussetäytteestä ei niinkään. Myös kakkulevyjen paksuus vaikuttaa kostutuksen määrään. Tässä kakussa kerrokset ovat melko paksuja, joten varsinkin ylin kerros kannattaa kostuttaa erityisen hyvin. Kokemus tuo tässäkin asiassa varmuutta!
Lisätty 3.11.-17:
Reseptissä on jauhomäärät myös gluteenittoman kakkupohjan valmistukseen. Ole huolellinen, ettet käytä esim. vehnäjauhoihin koskenutta desilitran mittaa silloin. Muista jauhottaa vuoka sopivalla jauholla/gluteenittomalla korppujauholla.
Täytekakun kannattaa antaa kostua kahden yön yli, jotta pohjan kosteus osuisi nappiin. Älä siis kiirehdi näissä!
Nyrkkisääntönä on, että kostutuslientä tarvitaan n. 1/2 dl/kakkuun käytetty kananmuna (eli 5 munan kakussa n. 2-2 1/2 dl), mutta jos käytät gluteenittomia jauhoja sekä perunajauhoja, vähempikin määrä riittää.
Kakun kostutusliemen määrän tarpeeseen vaikuttaa myös se, millaista täytettä laitat. Hillosta tulee lisäkosteutta, moussetäytteestä ei niinkään. Myös kakkulevyjen paksuus vaikuttaa kostutuksen määrään. Tässä kakussa kerrokset ovat melko paksuja, joten varsinkin ylin kerros kannattaa kostuttaa erityisen hyvin. Kokemus tuo tässäkin asiassa varmuutta!
Lisätty 3.11.-17:
Reseptissä on jauhomäärät myös gluteenittoman kakkupohjan valmistukseen. Ole huolellinen, ettet käytä esim. vehnäjauhoihin koskenutta desilitran mittaa silloin. Muista jauhottaa vuoka sopivalla jauholla/gluteenittomalla korppujauholla.
Lisätty 13.2.-21:
Ohjeessa on aiemmin ollut pursotukseen 6 dl kermaa. Se on reilu määrä, n. 5 dl riittää. Mutta jos haluat ottaa varman päälle, vatkaa 6 dl kermaa. Menekkiin vaikuttaa myös se, kuinka paksusti pohjustat reunan ja kuinka paksusti pursotat. 6 dl kermaa riittää hyvin reilulla kädellä tehtyynkiin pursotukseen.
Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti.
Ainekset
5 kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
1 1/4 dl erikoisvehnäjauhoja (1 1/2 dl gluteenitonta Semper finmixiä)
1 1/4 dl perunajauhoja (1 dl perunajauhoa)
1 1/4 tl leivinjauhetta
sydänvuoka (n. 2,5 l, reunan korkeus n. 7,5 cm)
rasvaa vuoan voiteluun
jauhoja tai mannaryynejä vuoan jauhotukseen
2 dl vispikermaa
1 dl paksua turkkilaista jugurttia (100g)
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 rkl tomusokeria
Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti.
Sydänkakku (15-18 hlölle)
Ainekset
pohja:
2 1/2 dl sokeria
5 kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
1 1/4 dl erikoisvehnäjauhoja (1 1/2 dl gluteenitonta Semper finmixiä)
1 1/4 dl perunajauhoja (1 dl perunajauhoa)
1 1/4 tl leivinjauhetta
sydänvuoka (n. 2,5 l, reunan korkeus n. 7,5 cm)
rasvaa vuoan voiteluun
jauhoja tai mannaryynejä vuoan jauhotukseen
kostutus:
n. 2 1/2 dl appelsiininmakuista limsaa
täyte:
n. 2 dl mansikka- tai vadelmahilloa2 dl vispikermaa
1 dl paksua turkkilaista jugurttia (100g)
1,5 tl vaniljasokeria
1,5 rkl tomusokeria
koristelu:
5-6 dl vispikermaavajaa 2,5-3 dl paksua turkkilaista jugurttia
3,5-4 tl vaniljasokeria
4-4,5 rkl tomusokeria
punaista karamelliväriä tai esim. puolukoita vaahdon värjäämiseen
pehmeitä hopeakuulia yms. mieleisiä strösseleitä
Valmistus
- Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka.
Vuoan jauhotuksen tein sen mannaryyneillä mutta suosittelen kuitenkin jauhoilla jauhotusta. - Yhdistä kuivat aineet.
- Vaahdota sokeri ja munat erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Laita uuni lämpiämään n. 175 asteeseen.
- Lisää kuivat aineet siivilän läpi taikinaan. Sekoita nostellen puuhaarukalla, ettei taikinan kuohkeus kärsi.
- Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista uunin alaosassa n. 35 min. (30-40 min. uunistasi riippuen).
Kun kakku on paistunut, anna sen vetäytyä vuoassa n. 5 min. ja kumoa se sen jälkeen alustalle. |
Anna pohjan jäähtyä n. 15 min ennen kuin peität sen vuoalla. |
Kostutus
- Leikkaa kakku pitkällä leipäveitsellä kolmeen osaan. (Jos haluat, voit leikata pohjan myös neljään kerrokseen. Varaa täyteaineita tällöin vähän enemmän.)
- Vatkaa kylmä kerma. Lisää vaahdotuksen loppupuolella sokerit ja turkkilainen jugurtti vaahdon sekaan.
- Aseta kakun alin levy (se, joka on ollut paistaessakin alimmaisena) tarjoiluastialle. Jos käytät kakkupaperia, leikkaa sopivan kokoinen leivin- tai voipaperi paperin ja kakun väliin. Näin kakkupaperi ei tarraudu kiinni kakkuun. Voit halutessasi kasata kakun myös irtopohjavuoan sisälle; leikkaa vähän vuoan pohjaa suurempi sydämen muotoinen leivin- tai voipaperi vuoan pohjalle ja jatka samoin kuin edellä.
- Levitä limsaa tasaisesti levyn päälle lusikalla. Jos epäröit tasaisen lopputuloksen kanssa, käytä pullasutia apunasi.
- Levitä puolet hillosta levyn päälle.
- Levitä puolet kermaseoksesta levyn päälle.
- Lisää toinen kakkulevy päälle ja kostuta ja täytä kuten edellä.
- Lisää kolmas levy kakun päälle ja kostuta.
- Jos täytteitä pursuaa kakun reunoille, voit pyyhkäistä ne veitsellä pois.
- Peitä kakku vuoalla ja siirrä jääkaappiin kostumaan mieluiten kahden yön ylitse.
Koristelu
- Vatkaa kylmä kerma hyväksi vaahdoksi. Lisää sokerit ja turkkilainen jugurtti sekaan aivan loppuvaiheessa. Maistele. Jos haluat lisää makeutta, lisää sokeria.
- Ota kakku esille ja peitä kakun reunat.
Jos aiot tehdä pystypursotuksen reunoille, voi aluskerros olla melko ohut. - Ota n. 2 dl kermaseosta eri astiaan ja värjää se vaaleanpunaiseksi karamellivärillä. Lisää väriainetta hyvin varvovasti kerrallaan. Voit värjätä vaahdon myös puolukoista siivilän läpi puserretulla mehulla - painele majat rikki lusikalla. Maistele, tarvitseeko seos vähän sokeria puolukkamehun jälkeen.
- Levitä värivaahto kakun päälle.
Käytä pitkää veistä päällysosan viimeistelyyn. - Täytä pursotinpussi kermaseoksella ja tee pystypursotuksia reunan ympäri.
Pystypursotukset kannattaa vetää alhaalta ylöspäin. - Pursota ruusukkeita kakun reunoille ja viimeistele hopeakuulilla tms. mieleisillä strösseleillä.
hakusanat: ystävänpäivä sydänkakku kakku kakut äidille kakku ystävälle sydäntäytekakku gluteeniton kermakakku puolukka turkkilanen jugurtti kerma omiksi kiloiksi omiksikiloiksi resepti ystävänpäiväkakku täytekakku täytekakut sydankakku leivonta resepti äitienpäivä
Kommentit
Lähetä kommentti