Lohilaatikko


Paras lohilaatikko valmistuu itsesuikaloiduista ja esipaistetuista perunoista

 
Perunoiden kuorimisen ja suikaloinnin vaiva todella kannattaa nähdä tässä ruoassa - älä siis sorru oikaisemaan valmiilla pakasteperunasuikaleilla! 😄 Kokonaisuus on kuitenkin helppo ja melko nopea valmistaa. Lohilaatikko on ihanaa myös lämmitettynä.

Löysin Janssonin lohipaistoksen Yhteishyvän ruokaliitteestä 6/2016. Olen suurentanut ohjetta niin, että se riittää hyvin viidelle ruokailijalle. 
 
Alkuperäisessä ohjeessa laatikkoon on lisätty koko anjovispurkin liemi sekä suolaa - anjovislientä kannattaa lisätä kuitenkin vain 1 tl (senkin voi jättää pois) eikä lisäsuolaa tarvita, sillä purkkianjoviksessa sekä kylmäsavulohessa on suolaa rutkasti.

Ruokaliitteen nesteeksi oli merkitty "kerma" - itse olen pitänyt toimivana kaurakerman ja kuohukerman yhdistelmää. Kaurakermankin voit korvata 15% ruokakermalla.
 
Monet suosivat kalaruoan valmistuksessa voita - yhtä hyvin voit tässä ruoassa käyttää myös margariinia/juoksevaa margariinia.
 
Maidottoman version saat, kun korvaat reseptissä olevan kuohukerman kaurakermalla (sekä voin sopivalla margariinilla). Reseptistä muokkautuu gluteeniton, kun huolehdit siitä, että korppujauho on gluteenitonta.
 
Tarjoa lohilaatikko säilykepunajuuren ja raikkaan salaatin kanssa.
 

Lohilaatikko (5 hlölle)

Ainekset

1,2 kg kiinteitä perunoita
2         sipulia
3 rkl    voita, margariinia tai juoksevaa margariinia
3,5 dl  kaurakermaa (rasvaa 15%) + 1 dl kuohukermaa
1 tl      anjovislientä
1 prk   anjovisfileitä mausteliemessä
3/4 tl   rouhittua mustapippuria
250 g  kylmäsavulohiviipaleita (kalahyllystä löytyy pakkauksia koossa 150g ja 100g)
            korppujauhoja
            tuoretta tilliä (tai kuivattua, jos tuoretta ei saatavilla) 
 

Valmistus

  1. Kuori perunat ja sipulit. Suikaloi perunat, huuhtele. Silppua sipuli hienoksi.
  2. Kuumenna isolla pannulla rasva ja paista sipuleita niin, että ne pehmenevät. 
  3. Lisää perunasuikaleet pannulle ja paista niitä käännellen kesklämmöllä n. 5 min.
  4. Lisää mukaan kaura- ja kuohukerma sekä 1 tl anjovislientä.
  5. Anna seoksen kiehahtaa, pienennä lämpö minimiin ja laita kansi/folio päälle. Hauduta n. 15 min, perunat saavat olla napakan pehmeitä.
  6. Voitele tällä aikaa paistovuoka (n. 3l). Voit halutessasi huuhdella anjovikset kylmällä vedellä, jos haluat niistä suolaisuutta pois. Paloittele kylmäsavulohiviipalee vähän pienemmäksi. Laita uuni lämpiämään 200 °C asteeseen.
  7. Mausta perunat mustapippurilla ja kaada puolet seoksesta vuokaan.


  8. Lisää päälle anjovikset ja lohiviipaleet kerroksittain. Kaada loppu perunaseos päälle.

    Lisää ensin puolet lohesta ja anjovikset.

    Lisää loput lohiviipaleet.

  9. Lisää päälle n. 1 rkl kuivattua tilliä, jos sinulla ei ole tuoretta tilliä.

    Ripottele pinnalle korppujauhoa.

  10. Ripottele korppujauhoa paistoksen päälle.
  11. Paista uunin alatasolla 20 min. Alenna lämpötila sitten 175 °C asteeseen ja jatka paistamista vielä n. 10 min.
  12. Anna laatikon jäähtyä n. 10 min. ja koristele se tuoreella tillillä.

    Lisää tuore tilli valmiin paistoksen päälle. Voit käyttää myös kuivattua tilliä - lisää se ennen korppujauhoja.

  13. Tarjoa lohipaistos säilykepunajuuren ja raikkaan salaatin kanssa.

    Punajuurisäilykkeistä löytyy valmiiksi kuutioitua punajuurta - kätevää!



    Raikas salaatti maistuu lähes ruoan kuin ruoan kanssa.


hakusanat: helppo paras lohilaatikko janssonin kiusaus lohipaistos maidoton gluteeniton arkiruoka laatikkoruoka kala omiksi kiloiksi omiksikiloiksi uuniruoka lohiresepti lämpimät ruoat
 
 

Kommentit

Suositut tekstit