Kauraleipä padassa

 


Parasta kauraleipää padassa

Kotonaleivottu helppo kauraleipä paistuu artesaanitason leiväksi padassa.

Olen täysin myyty pataleiville - itselläni on käytössä Hackmanin Brasserie 3,5 l valurautapata. Sitä ei tarvitse voidella mitenkään.
 
Jos leivän tarttuminen epäilyttää oman patasi kohdalla, voit muotoilla leivän leivinpaperin päällä ja nostaa leipä papereineen päivineen pataan. Se helpottaa kohonneen leivän siirtelyäkin.
 
Pataleivän perustana on Valion kauraleipäohje, jota pitää taikinavaiheessa kohottaa pitkään.

Halusin kokeilla, onnistuisiko reseptiä muuttaa niin, ettei kohotusta tarvitse normaalia pidempään tehdä - itselläni ei tahdo maltti sellaiseen riittää 😉 Ja kyllä! Tästä tulee herkullista kauraleipää, joka säilyy hyvänä huoneenlämmössä muutaman päivän. 

Osan leivästä voit pakastaa siivutettuna ja ottaa tarpeen mukaan sulamaan.
 
Kauran osuus tässä leivässä jauhojen yhteispainosta on yli 50%: Vehnäjauhoa on 150-180 g, kaurahiutaleita 70-80g ja kaurajauhoa 165g.

Padassa paistunut kauraleipä on herkullista.

Kauraleipä padassa

Ainekset:

3,5 dl    vettä
20 g      hiivaa
1-1,5 tl  suolaa
2 rkl      hunajaa
2 dl       kaurahiutaleita 
3 dl       kaurajauhoja 
2,5-3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja 
 

Valmistus:

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
  2. Sekoita suola ja hunaja hyvin joukkoon. Vatkaa mukaan kaurahiutaleet.
  3. Siirrä taikinakulho yleiskoneeseen, jos sellainen on. Lisää kaurajauhoa 1 dl kerrallaan taikinan joukkoon.
  4. Lisää sitten 1 dl vehnäjauhoa ja alusta taikinaa n. 5 min. ajan.
  5. Lisää loput vehnäjauhot 1,5-2 dl. 
  6. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa liinan alla 30 min. Mikroaaltouuni käy tähän hyvin.
  7. Kun taikina on kohonnut, kaada se hyvinjauhotetulle leivontaalustalle. Muotoile leipä  pyöreäksi leiväksi. Itse käytän vehnäjauhoa taikinan käsittelyssä. Peitä liinalla.

    Kohotettu ja muotoiltu kauraleipätaikina


  8. Anna taikinapalan kohota 30 min. ja laita samalla pata kansineen kylmään uuniin alimmalle tasolle. Säädä uuni 200 °C asteeseen. 
  9. Kun taikinapala on kohonnut, ota pata uunista ja siirrä leipätaikina pataan. Peitä kannella.
  10. Siirrä pata uuniin, paista 30 min.kannen ollessa päällä. Ota kansi sitten pois ja jatka paistamista vielä 13-15 min.

    Ole varovainen, ettet tartu missään vaiheessa kuumaan pataan/kanteen paljain käsin!

  11. Kumoa paistunut leipä ritilälle ja peitä liinalla. Anna jäähtyä hyvin. 
Jos leipä ei tule heti syötyä, voit siivuttaa sen ja pakastaa viipaleet. Ne sulavat nopeasti sitten esim.leivänpaahtimessa.

hakusanat: helppo kauraleipä padassa paras mehevä kaurajauho leivonnaiset leipä leivät kauraleipäohje omiksikiloiksi omiksi kiloiksi laktoositon kananmunaton maidoton

Kommentit

Suositut tekstit