Moussaka perunasta
Moussaka perunasta - suomalainen perunamoussaka sopii arkeen ja juhlavampaankin ruokailuun
Perunasta valmistettu moussaka on nopein valmistaa pakastetuista perunasipulisuikaleista ja jauhelihasta. Voit käyttää myös "oikeita" perunoita, jos aikaa on.
Perunamoussaka käy niin arki- kuin juhlaruokailuunkin, ja parasta on se, että ruoan voi huoletta valmistaa vaikka edellisenä päivänä ja lämmittää se hyvin ennen tarjoilua.
Panosta juhlavammassa tilanteessa ruoan kanssa tarjoiltaviin lisukkeisiin: salaattiin, leipään ja juomaan.
Tarjoa perunamoussakan kanssa raikasta salaattia, jossa on esim. appelsiinia ja rucolaa.
Moussakaa valmistetaan Kreikan lisäksi monissa Lähi-Idän maissa ja perusraaka-aineina käytetään munakoisoa ja jauhelihaa.
Moussaka perunasta (6-7 hlölle)
Ainekset
400 g naudan jauhelihaa (10 % rasvaa)
2 rkl öljyä paistamiseen
2 isoa sipulia (3 isoa, jos käytät "oikeita" perunoita)
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta (voit käyttää myös kokonaisia valkosipuleita 3-4 kpl, hienonna)
1 tl mustapippuria
1 tl kanelia
2 dl vettä + 2/5 lihaliemikuutiota
4 tomaattia
juustokastike:
30 g margariinia tai voita (=n.2rkl)
1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
4 dl kevytmaitoa
1/3 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 ml muskottipähkinää
150 g emmental-juustoraastetta (suolaa 1,0%)
1 kg peruna-sipulisuikaletta (pakaste) (tai 900 g jauhoista perunaa)
rasvaa vuoan voiteluun
Valmistus
- Kuori ja silppua sipulit. (Kuori ja viipaloi perunat, jos et käytä pakastesekoitusta.)
- Ruskista jauheliha ja sipulit öljyssä.
- Lisää mukaan suola ja mausteet, vesi sekä lihaliemipala. Anna kiehahtaa. Huolehdi, että lihaliemipala liukeenee hyvin.
Leikkaa tomaateista myös kannat pois. - Pese ja kuutioi tomaatit ja lisää ne seokseen. Kuumenna vielä kiehuvaksi ja anna keitoksen hautua sen aikaa, kun valmistat juustokastikkeen.
- Valmista juustokastike: Sulata margariini/voi pannussa, sekoita mukaan vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen ja sekoita koko ajan huolellisesti kunnes kastike alkaa kiehua. Käännä levyn lämpö pois.
- Sekoita suola, mausteet sekä juustoraaste kastikkeeseen.
- Laita uuni lämpiämään 175 °C asteeseen. Voitele vuoka ja lisää puolet perunasipuleista/perunaviipaleista vuoan pohjalle.
- Lisää päälle jauhelihakastike kokonaan ja seuraavaksi loput perunasipulit/perunat.
Alimmaksi kerros perunaa, sitten jauhelihaseos, loput perunat ja päällimmäiseksi juustokastike. - Levitä juustokastike paistoksen päälle.
Ja sitten uuniin! - Paista moussakaa uunin alaosassa 175 °C asteessa n. 1 h. (Itse viipaloidulla perunoilla valmistettua moussakaa voit paistaa n. 10-15 min.kauemmin.) Voit laittaa folion ruoan päälle paistamisen aikana, jos pinta alkaa liikaa tummua.
- Anna ruoan jäähtyä vähintään n. 15 min. ennen syöntiä. Vielä pidempi jäähtyminen mehevöittää ruokaa.
- Nauti raikkaan salaatin kanssa!
Nauti raikkaan salaatin kanssa. Tiesitkö, että C-vitamiini edistää raudan imeytymistä? |
hakusanat: helppo moussaka perunamoussaka ohje suomalainen moussaka perunasta omiksikiloiksi omiksi kiloiksi arkiruoka uuniruoat peruna jauheliha lämpimät ruoat
Kommentit
Lähetä kommentti