Moussaka perunasta

Moussaka perunasta - suomalainen perunamoussaka sopii arkeen ja juhlavampaankin ruokailuun    

Perunasta valmistettu moussaka on nopein valmistaa pakastetuista perunasipulisuikaleista ja jauhelihasta. Voit käyttää myös "oikeita" perunoita, jos aikaa on.
 
Perunamoussaka käy niin arki- kuin juhlaruokailuunkin, ja parasta on se, että ruoan voi huoletta valmistaa vaikka edellisenä päivänä ja lämmittää se hyvin ennen tarjoilua.
 
Panosta juhlavammassa tilanteessa ruoan kanssa tarjoiltaviin lisukkeisiin: salaattiin, leipään ja juomaan. 
 
Tarjoa perunamoussakan kanssa raikasta salaattia, jossa on esim. appelsiinia ja rucolaa. 
 
Moussakaa valmistetaan Kreikan lisäksi monissa Lähi-Idän maissa ja perusraaka-aineina käytetään munakoisoa ja jauhelihaa. 

Moussaka perunasta (6-7 hlölle)

Ainekset

400 g   naudan jauhelihaa (10 % rasvaa)
2 rkl     öljyä paistamiseen
2          isoa sipulia (3 isoa, jos käytät "oikeita" perunoita)
1/2 tl    suolaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta (voit käyttää myös kokonaisia valkosipuleita 3-4 kpl, hienonna)
1 tl       mustapippuria
1 tl       kanelia
2 dl      vettä + 2/5 lihaliemikuutiota
4          tomaattia  

juustokastike:
30 g    margariinia tai voita (=n.2rkl)
1/2 dl  erikoisvehnäjauhoja
4 dl     kevytmaitoa
1/3 tl   suolaa
1/2 tl   mustapippuria
1 ml    muskottipähkinää
150 g emmental-juustoraastetta (suolaa 1,0%)

1 kg peruna-sipulisuikaletta (pakaste) (tai 900 g jauhoista perunaa)
 
rasvaa vuoan voiteluun
 

Valmistus

  1. Kuori ja silppua sipulit. (Kuori ja viipaloi perunat, jos et käytä pakastesekoitusta.)
  2. Ruskista jauheliha ja sipulit öljyssä.
  3. Lisää mukaan suola ja mausteet, vesi sekä lihaliemipala. Anna kiehahtaa. Huolehdi, että lihaliemipala liukeenee hyvin.

    Leikkaa tomaateista myös kannat pois.

  4. Pese ja kuutioi tomaatit ja lisää ne seokseen. Kuumenna vielä kiehuvaksi ja anna keitoksen hautua sen aikaa, kun valmistat juustokastikkeen.


  5. Valmista juustokastike: Sulata margariini/voi pannussa, sekoita mukaan vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen ja sekoita koko ajan huolellisesti kunnes kastike alkaa kiehua. Käännä levyn lämpö pois.
  6. Sekoita suola, mausteet sekä juustoraaste kastikkeeseen.


  7. Laita uuni lämpiämään 175 °C asteeseen. Voitele vuoka ja lisää puolet perunasipuleista/perunaviipaleista vuoan pohjalle.


  8. Lisää päälle jauhelihakastike kokonaan ja seuraavaksi loput perunasipulit/perunat.

    Alimmaksi kerros perunaa, sitten jauhelihaseos, loput perunat ja päällimmäiseksi juustokastike.

  9. Levitä juustokastike paistoksen päälle.

    Ja sitten uuniin!

  10. Paista moussakaa uunin alaosassa 175 °C asteessa n. 1 h. (Itse viipaloidulla perunoilla valmistettua moussakaa voit paistaa n. 10-15 min.kauemmin.) Voit laittaa folion ruoan päälle paistamisen aikana, jos pinta alkaa liikaa tummua.
  11. Anna ruoan jäähtyä vähintään n. 15 min. ennen syöntiä. Vielä pidempi jäähtyminen mehevöittää ruokaa.
  12. Nauti raikkaan salaatin kanssa!
 

Nauti raikkaan salaatin kanssa. Tiesitkö, että C-vitamiini edistää raudan imeytymistä?

hakusanat: helppo moussaka perunamoussaka ohje suomalainen moussaka perunasta omiksikiloiksi omiksi kiloiksi arkiruoka uuniruoat peruna jauheliha lämpimät ruoat

Kommentit

Suositut tekstit