Aurinkoinen perunavuoka


Kaurakermalla vähennät helposti ruoasta saatavan kovan rasvan määrää

Perunoista, soijarouheesta ja valmiiksi kuutioiduista aurinkokuivatuista tomaateista syntyy herkullinen arkiruoka.

Ohjeen perunavuokaan olen käyttänyt kokonaisia perunoita, mutta yhtä hyvin voit valmistaa ruoan valmiista pakasteperuna-sipulisekoituksesta - varsinkin, jos haluat välttyä kuorimisen ja sukalloinnin vaivalta. Tällöin myös ruoan uunissa oloaika lyhenee noin 15-20 min.
 
Jos on kuitenkin aikaa, suosittelen näkemään vähän vaivaa kuorimisen ja viipaloinnín eteen. 😊

Kasvisruokaideoita etsiessäni löysin aurinkoisen perunavuoka -ohjeen Inna Somersalon kirjasta Vegaanin keittokirja (LIKE 2015).

Kyseistä ohjetta olen kokeillut monta kertaa, ja se on muokkaantunut alkuperäisestä oman maun mukaiseksi (olen mm. lisännyt sipulit ohjeeseen, muuttanut soijarouheen valmistustapaa, lisännyt tomaatin määrää, vähentänyt suolaa).

Huomaathan, että ohjeessa käytetyn kauraruokakerman voit halutessasi korvata tavallisella ruokakermalla. 

Jos kuitenkin haluat vähentää ruoasta saatavan kovan rasvan määrää helposti, suosittelen lämpimästi kauraruokakermaan siirtymistä. 
 
Ruoasta tulee vegaaninen, kun valitset oikeanlaisen liemivalmisteen.

Tämä on niitä ruokia, joiden maku vain paranee seuraavana päivänä mikrossa lämmityksen jälkeen. Bon appetit! 🍴

Aurinkoinen perunavuoka (4-6 annosta)

Ainekset 
 
1-1,2 kg kuorimattomia perunoita (n. 10
 kpl) TAI 1 kg peruna-sipulisuikaleita
1            sipuli (keskikokoinen tai pari pientä)
3            valkosipulin kynttä
 
2 rkl       öljyä (voit käyttää myös aurinkokuivatun tomaatin öljylientä tähän!)
2 dl        tummaa soijarouhetta 
n. 3 dl    vettä
1            lihaliemi- tai kasvisliemikuutio

2 dl        aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina (öljyliemessä) 
2 tl         mustapippurirouhetta
1/2 tl      valkopippuria
4 dl        kauraruokakermaa 

vuoka n. 22cm x 27cm x 6 cm
tilkka öljyä/rasvaa vuoan öljyämiseen
 
Valmistus
 
  1. Kuori ja suikaloi perunat ("ranskanperunatyyliin"). Huuhtele. Jätä perunat veteen odottelemaan. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulit.

    Leikka peruna pituussuunnassa ensin neljään osaan, sitten toiselta sivulta pituussunnassa kolmeen osaan.

  2. Kuumenna öljyä hetki pannulla, lisää sipulit ja kuullota.
  3. Lisää sitten soijarouhe. Pyörittele seosta hetken aikaa pannulla mutta älä polta. Lisää sitten vesi - ensin 2 dl. Lisää sitten loppu vesi (1 dl), seos saa olla mehevän kosteaa.


  4. Anna seoksen kiehahtaa ja lisää mukaan liemikuutio. Jos haluat lihaisampaa makua, laita lihaliemikuutio.
  5. Pienennä lämpöä/kokonaan pois
  6. Anna seoksen muhia n.5 min.ajan. Huolehdi, että liemikuutio on sulanut tasaisesti seokseen.
  7. Rasvaa paistovuoka ja laita uuni lämpiämään 200 °C asteeseen.
  8. Mittaa 2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja siivilään ja valuta ylimääräinen öljy pois
  9. Valuta perunoista vesi pois. Lado 1/3 perunoista tai pakasteperunoista vuokaan. Lisää päälle puolet soijarouheseoksesta, 1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja sekä puolet pippureista.
  10. Lisää sitten puolet perunoista, loput soijarouheesta, tomaateista ja pippureista.


  11. Lisää loput perunat ja kaada kauraruokakerma ruoan päälle tasaisesti.


  12. Paista uunin alaosassa n. 45 min. ja laita sitten alumiinifolio vuoan päälle. Jatka paistoa vielä 15 min, jonka jälkeen sammuta uuni ja anna hautua uunissa vielä 15-30 min. ajan.
  13. Jos käytit perunasipulisekoitusta, ruoka on valmis n. tunnissa. Anna vetätyä hetki uunista oton jälkeen. Toki voit antaa sen vielä hautua uunissa jälkilämmössä.




hakusanat: aurinkoinen perunavuoka kasvisruoat tomaattinen perunavuoka soijarouhe peruna kasvisruoka maidoton laktoositon arkiruoka omiksi kiloiksi omiksikiloiksi lämpimät ruoat vegaaninen

Kommentit

Suositut tekstit