Keikauskakku raparperi (myös gluteeniton versio)


Keikauskakku vie kielen mennessään

Eteläisessä Suomessa uuden kauden raparperia tuntuu olevan jo saatavilla, mutta pohjoisessa odotellaan yhä kasvimaiden lumipeitteiden sulamista. Siksi onkin nyt hyvä aika hyödyntää viimeisetkin pakasteessa olevat edellisen kesän sadot.

Tämän mehevän ja helpon raparperisen keikauskakun ohjeen olen löytänyt Floran Vie kielen -kirjasta (2002). Alkuperäisen ohjeen sokerimäärää olen vähän pienentänyt, mutta silti kakusta tulee todella mehevä ja herkullinen.

Raparperia sisältävän ruoan kanssa olisi hyvä nauttia jotain kalsium-pitoista, sillä kasvissa oleva oksaalihappo sitoo itseensä kalsiumia elimistöstä, ellei sitä ole muuten saatavilla.

Kakusta saat helposti myös gluteenittoman, kun vaihdat jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Ps. Kakusta voi jättää raparperin pois ja lisätä omenan määrää.

Keikauskakku (myös gluteeniton versio) (⌀ ~ 24-25 cm)

Ainekset

vuoan pohjalle:

0,5 dl    juoksevaa margariinia tai 50 g voita/margariinia
1 dl       fariinisokeria
3-5 dl    raparperia (tuoretta tai pakastettua)
1(-2)      omenaa

taikina:


1,5        juoksevaa margariinia tai 150 g voita/margariinia
1 3/4 dl sokeria
2           kananmunaa
2 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja/gluteenitonta jauhoseosta
1 tl        vaniljasokeria
1 tl        leivinjauhetta 

lisäksi:

vaniljakastiketta tai jäätelöä

Valmistus

  1. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla, leikkaa terävät kulmat pois. Kostuta vuoan sisäpohja vedellä, niin leivinpaperi "tarttuu" paremmin. (Jos käytät irtopohjavuokaa, laita leivinpaperi pohjan ja reunan väliin.)

  2. Levitä pohjalle juokseva margariini sekä fariinisokeri. Jos käytät kiinteää rasvaa, laita 50 g vuon pohjalle, uuni lämpiämään 175 asteeseen ja samalla vuoka uuniin. Muista kuitenkin seurata sulamista. Lisää sulamisen jälkeen fariinisokeri joukkoon.

  3. Huuhtele tuore raparperi, paksummat loppukesän varret kannattaa kuoria. Paloittele. Kuori omena ja poista siitä siemenkota. Paloittele. Lisää raparperin ja omenan palat vuokaan.

  4. Jos uuni ei ole lämpiämässä jo, laita se nyt 175 asteeseen lämpiämään.
  5. Mittaa sokeri ja juokseva/pehmeä rasva taikinakulhoon. Sekoita kuivat aineet.

  6. Vaahdota sokeri ja rasva. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää lopuksi jauhoseos esim. puuharukalla sekoittaen.
  7. Lisää taikina vuokaan, tasoita.

  8. Paista lähempänä uunin alaosaa n. 30-40 min. kauniin ruskeaksi.


  9.  Anna kakun jäähtyä hyvin vuoassa ennen sen kumoamista tarjoilulautaselle.

  10. Tarjoa kakun kanssa vaniljakastiketta tai jäätelöä.
 


hakusanat: omena raparperi fariinisokeri keikauskakku raparperikeikauskakku raparperikakku gluteeniton mehevä helppo perinteinen hedelmä omena herkullinen paras omiksi kiloiksi omiksikiloiksi kakku kakut leivonta resepti äitienpäivä

Kommentit

  1. Ei oo tullu koskaan mieleen yhdistää omppua ja raparperia, nerokasta! :) Näyttää ja kuulostaa tosi herkulliselta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, anteeksi, että vastaaminen on venynyt näin pitkälle; vastaustoiminto ei jostain syystä toiminut pitkään aikaan, vaikka mitä yritin, mutta nyt toimii!!! Kiitos siis kivasta kommentistasi <3 Omena ja raparperi sopii hyvin yhteen, ja tuohon keikauskakkuunhan voisi laittaa jotain muutakin niiden tilalle. Persikkaa, ananasta, marjoja,...

      Poista
  2. Lisäsin raparperin joukkoon yhden oikein kypsän banaanin, taittoi mukavasti raparperin kirpeyttä 👌

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit