Letut


Alli Oksasen ja Liisi Harmion aikanaan tekemästä Maija keittää -kirjaklassikosta löytyy monta herkullista ja aikaa kestävää ohjetta - kuten tämä ihana lettutaikinaohje, joka on v. 1958 painoksessa nimellä "ohuet pannukakut". 

Tässä - minusta parhaassa - lettuohjeessa pieni osa maidosta korvataan vedellä, mikä ei lainkaan huononna makua. Jauhot turvotetaan nesteessä, jonka jälkeen kananmunat vispataan erikseen ja lisätään vasta sen jälkeen taikinanesteeseen.

Alla olevan ohje on 1,5-kertainen kirjan ohjeeseen verrattuna, ja kananmunan määrää olen vähän lisännyt, suolan määrää pienentänyt, sulatetun voin korvannut rypsiöljyllä ja extrana lisännyt vaniljasokeria. Jos haluat, voit hyvin korvata osan jauhoista esim. graham-, ohra- tai tattarijauholla. Maidottomat letut saat, kun vaihdat tavallisen maidon esim. soija- tai kauramaitoon.


Kirja on kirjoitettu heti sotien jälkeen 1948, ja se muistuttaa meitä hyvin siitä, ettei ruoan riittävyys ole aina ollut mikään itsestäänselvä asia Suomessakaan. Alkulauseesta lainattua: "Siinä toivossa, että keittokirjamme soveltuisi erimuotoisten koulujen kotitalouden opetukseen ja oppilaiden jatkuvaan käyttöön nuorina perheenemäntinä myöhemmin elämässä, olemme laatineet sen mahdollisimman monipuoliseksi ja ottaneet huomioon pula-ajankin vaatimukset normaaliohjeiden rinnalla." Ohjeet sopivat mielestäni myös miespuolisille kokkaajille! :)

Letut (n. 25 kpl, n. 16 cm)

Ainekset

12 dl      kevytmaitoa
3 dl        vettä
2/3-1 tl   suolaa
3 rkl       rypsiöljyä
7 1/2 dl  puolikarkeita vehnäjauhoja

4            kananmunaa
1 rkl       sokeria
2 tl         vaniljasokeria

             juoksevaa pullomargariinia paistamiseen, (esim. Flora Culinesse)
             (sokeria)

Alli Oksasen ja Liisi Harmion kirjasta Maija keittää.

Valmistus

  1. Mittaa maito ja vesi kulhoon. Sekoita joukkoon suola, öljy sekä jauhot yksi desilitra kerrallaan hyvin vatkaten. Anna taikinan turvota 1/2-1 h.
  2. Kun taikinaneste on turvonnut, riko munat erilliseen kulhoon, lisää sokerit ja vatkaa kuohkeaksi.
  3. Lisää muna-sokerivaahto taikinanesteeseen ja laita paistinpannu kuumenemaan.
  4. Laita rasva pannulle ruskistumaan (ensimmäisiin lettuihin voi olla tarvis laittaa rasvaa hiukan enemmän kuin jatkossa).
  5. Tarkista ensimmäisen letun jälkeen maku ja jauhomäärä.

    Taikinaneste on ohjeen mukaisella määrällä aika ohut, mutta itse saan sillä hyviä lettuja ilman jauhomäärän lisäystä.


  6. Jatka paistamista.

  7. Voit ripotella pienen määrän sokeria valmiille letulle ennen kuin pinoat seuraavan letun päälle.

  8. Tarjoa valmiit letut hillon, marjojen ja kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Lisänä voit tarjota vaaleta siirappia.
  
hakusanat: parhaat letut lettutaikina letut maidoton ohuet pannukakut omiksi kiloiksi omiksikiloiksi räiskäleet letturesepti räiskäleresepti maija keittää vanhanajan maistuvimmat vehnäjauho ohrajauho grahamjauho tattarijauho resepti

Kommentit

Suositut tekstit