Linziläinen vadelmapiirakka



Runebergin päivän kynnyksellä jostakin mieleeni tupsahti linziläinen vadelmapiirakka eli äitini sanoin "linziläinen". Piirakkapohjan maku muistuttaa piparkakkua, ja mukana on myös mantelijauhetta ja vadelmahilloa, joten maussa on myös paljon samaa kuin runebergintortussa. Pohja ei ole kuitenkaan yhtä kostea kuin kansallisrunoilijan nimikkoleivos. 

Piirakasta saat "runebergimaisemman" vaihtamalla sokerin fariinisokeriin (vähennä hieman määrää), lisäämällä taikinaan karvasmanteliöljyä tai manteliaromia ja koristelemalla pinnan sokerikuorrutteella.

Paistonkestävä vadelmamarmeladi on aina varma valinta; itse laitoin päälle tosin kaupan perusvadelmahilloa, ja sekin kesti hyvin paistamisen. Tuoreilla marjoilla saat varmasti ihanan raikkaan lopputuloksen! Linziläisen resepti on julkaistu Kotiliedessä kauan sitten.

Tortun kaverina voit tarjota halutessasi kermavaahtoa.

Vinkki! 
Ristikkokuvion tekeminen on haastavaa - vaikeinta on saada suikaleet repeytymättä paikalleen. Ristikon sijaan voit ottaa lopputaikinasta pienellä muotilla - esim. kukka, sydän,... - ja asetella ne hillon päälle.


Linziläinen vadelmapiirakka (⌀~ 24 cm)

Ainekset

pohja:
150 g margariinia tai voita
1,5 dl sokeria
1        kananmuna
100 g jauhettua mantelia
3,5 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoa
1 tl     neilikkaa
2 tl     kanelia 
(raastettua sitruunankuorta)

täyte:
n. 3 dl vadelmahilloa/3-5 dl vadelmia (lisää mukaan vähän sokeria sekä pari rkl korppujauhoja)
n. 3 rkl vehnäjauhoja
(keltuainen voiteluun) 

koristelu:
tomusokeria
(kermavaahtoa)

 

 

Valmistus

  1. Valmista taikina: Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä mantelijauho, jauhot, mausteet (ja sitruunankuori) ja sekoita taikinaan.

    Kokonaiset kuoritut mantelit ovat kaupassa kilohinnaltaan edullisempia kuin valmis mantelijauhe. Kokonaiset mantelit on helppo jauhaa itse.
  2. Anna taikinan kovettua viileässä n. 1 h.


  3. Voitele ja jauhota sillä aikaa piirakkavuoka/irtopohjavuoka.


  4. Kun taikina on jäähtynyt, laita uuni lämpiämään 175 °C:een. 
  5. Taputtele 3/4 taikinasta vuoan pohjalle ja reunoille. Lisää n. 3 rkl vehnäjauhoja lopputaikiaan, että voit kaulita sen helposti 1,5 cm leveiksi nauhoiksi. Muuten ristikkosuikaleet on hankala asetella piirakan päälle. TAI Ota kaulitusta taikinasta muotilla koristekuvioita ja asettele ne hillon päälle.

  6. Lisää pohjan päälle hillo/marjat sekä asettele ristikkonauhat.

    Kitsastelin jauhojen käytössä, kun tein ristikkonauhoja. Lopputulos ei ollut kaunis, mutta "suu sievisti". :)
  7. Voitele nauhat ja reunat halutessasi keltuaisella. Paista piirakkaa 175 °C:ssa n. 45 min. ajan enemmän uunin alatasolla.
  8. Anna jäähtyä hyvin. Voit koristella piirakan tomusokerilla tai sokerikuorrutteella. Piirakka on parhaimmillaan n. vuorokauden kuluttua ja kestää hyvin pakastamista.



 
hakusanat: linziläinen vadelmapiirakka vadelmapiiras omiksi kiloiksi omiksikiloiksi piirakka makeat piirakat leivonnaiset vadelmahillo vadelma leivonta resepti




Kommentit

Suositut tekstit