Rouheiset sämpylät



Olen viime aikoina etsinyt "uusia" ohjeita reseptikansioita ja -kirjojani selaten. Totuus taitaa olla, ettei pyörää voi/kannata enää keksiä uuudestaan, vaan suurin osa uusista ideoistakin perustuu tiettyihin perusasioihin.

Jääkaapissa oli vajaa purkki aurinkokuivattua tomaattisäilykettä, ja silmiini osui Valion Kerma-kirjasesta rouheisten sämpylöiden ohje (reseptivihko lienee vuodelta 2006).

Tein oman "sydänystävällisemmän" versioni ko. ohjeesta, jossa maidon korvasin osittain vedellä (käytin myös rasvatonta maitojuomaa). Vähensin hiivan määrää 10 g, korvasin osan tavallisista vehnäjauhoista täysjyvävehnäjauholla, salaattijuustokuutiot raejuustolla ja voin rypsiöljyllä sekä vähensin suolan määrää. Silti sämpylöissä oli mielestäni suolaa ihan tarpeeksi.

Rouheiset sämpylät (19-20 kpl)

Ainekset

5         dl maitoa tai vettä 
40       g hiivaa (voi laittaa 50 g:kin)
3/4      tl suolaa
2         rkl sokeria tai hunajaa
5         dl sämpyläjauhoja
2         dl täysjyvävehnäjauhoja
n. 5     dl vehnäjauhoja 
1/2      dl rypsiöljyä
1 1/2   dl aurinkokuivattua tomaattia kuutioina
n. 180 g raejuustoa
1         rkl kuivattua basilikaa tai 1/2 dl tuoretta basilikaa

(voiteluun ja päälle:
vettä
seesaminsiemeniä) 

 

Valmistus

  1. Murenna ja liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sekoita.
  2. Lisää suola ja sokeri/hunaja.
  3. Alusta taikina lisäämällä jauhoja pikkuhiljaa, lisää öljy aivan jauhojen lisäämisen loppupuolella.
  4. Taikina saa jäädä melko löysäksi; lisää joukkoon vielä aurinkokuivatut tomaattikuutiot (tai muuten hienonnettu), raejuusto sekä basilika.
  5. Kohota taikina vedottomassa paikassa liinalla peitettynä n. 40 min. ajan.
  6. Vaivaa taikinasta leivinalustalla ilma pois. Voit jakaa taikinan kolmeen osaan, jolloin yhden osan käsittely on helpompaa. 
  7. Pyöritä taikinaosa pötköksit, leikkaa palasia. Nosta palat leivinpaperilla vuoratulle pellille sellaisenaan tai pyöritä pötköksi, jonka laitat solmuun.

    Solmusämpylät

  8. Peitä pelti liinalla ja anna kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää (laita uuni lämpiämään 200-225 °C ja leivo loput sämpylät).
  9. Voit halutessasi voidella sämpylät vedellä ja ripotella päälle seesaminsiemeniä ennen paistamista.
  10. Paista 200-225 °C:ssa 10-13 min.
Sämpylät maistuvat parhailta tuoreeltaan.



hakusanat: sämpylät rouheiset sämpylät omiksi kiloiksi omiksikiloiksi sydänystävällinen sämla sämpylätaikina leivät leivonnaiset välipala hiivaleipäjauho raejuusto aurinkokuivattu tomaatti leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit