Marmeladikakku munaton (myös gluteeniton versio)


Joululta jääkaapissani oli vajaa purkki hyvää viikunahilloa enkä oikein tiennyt, mihin sen käyttäisin. Keksikestitkään eivät olleet tulossa. Samassa yhteydessä, kun löysin edellisen päivitykseni idean, löysin Valion Kerma-lehtisestä myös kokeilemisen arvoisen munattoman appelsiinikakun ohjeen.
Ohje on helppo, ja lopputuloksen syntyi niin mehevä kakku, että tämä resepti jää ehdottomasti käyttööni! Kun maltat antaa kakun tekeytyä jääkaapissa muutaman päivän, kakun maku vain paranee.


Kakku oli toteutettu appelsiinimarmeladilla, mutta ajattelin, että sen voisi korvata hyvin jollain muulla voimakkaan makuisella marmeladilla tai hillolla. Appelsiini- tai viikunamarmeldin/-hillon sijaan kakkuun voisi hyvin käyttää mm. aprikoosia tai omenaa.

Käyttämällä laktoosittomia aineksia saat kakusta myös laktoosittoman.
Vegaaninen
kakku vaatii maitotuotteen sijalle sopivan kasviperäisen tuotteen. Gluteenittoman version saat, kun korvaat vehnäjauhon gluteenittomalla jauhoseoksella. Muista tällöin leivittää kakkuvuoka oikeilla jauhoilla!


Mausteisuutta saat lisää, kun laitat taikinaan esim. kanelia.

Kakku on hyvä sellaisenaan, mutta voit kokeilla kakun päälle myös kuorrutusta. Kuorrute, jota käytän porkkanapiirakan päälle, sopii myös tämän kakun kuorrutteeksi. Sen ohje löytyy reseptin lopusta.

Alkuperäisessä ohjeessa kakkuun on käytetty kermaviiliä; sitä minulla ei ollut, joten korvasin sen turkkilaisella jugurtilla (rasvaa 10 %). Jos haluat katsoa alkuperäisen ohjeen, se löytyy TÄSTÄ .


Marmeladikakku (vuoka n. 1,6 l)

Ainekset

 4 1/2  dl vehnäjauhoja
 2 1/2  dl sokeria
 2        tl vaniljasokeria
 1        tl kardemummaa
(2-2,5 tl kanelia, jos haluat lisää mausteisuutta)
 2        tl soodaa
 200    g margariinia tai voita
 1        dl (paistonkestävää) marmeladia (viikuna-, appelsiini, aprikoosi-)
 200    g turkkilaista jugurttia 

 rasvaa ja korppujauhoja/mannaryynejä vuoan jauhotukseen

Valmistus

  1. Rasvaa ja jauhota vuoka. Laita uuni lämpiämään 175 °C:een.
  2. Sulata rasva. 
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  4. Sekoita sulaan rasvaan marmeladi sekä kermaviili/turkkilainen jugurtti.
  5. Yhdistä seos kuiviin aineisiin.
  6. Kaada taikina paistovuokaan.
  7. Paista kakkua uunin alaosassa 175 °C:ssa n. 20 min. ajan, jonka jälkeen alenna lämpötila 160 °C:een ja paista kakkua vielä 30-40 min. ajan. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, jos et ole varma lopullisesta paistoajasta. (Itselleni riitti tuo yht. 50 min. paistoaika.)
  8. Anna kakun jäähtyä n. 15 min. ennen kuin kumoat sen alustalle. 
  9. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa 1-3 vrk ennen syömistä, silloin kakku on vasta parhaimmillaan.

    Munaton marmeladikakku sopii myös kananmuna-allergiselle, ja se on helppo muuntaa myös vegaanin ruokavalioon sopivaksi.

Kuorrute

 
60 g         sulatejuustoa (esim. Valion Koskenlaskija tai Rainbow-sulatejuustopala)
60            rasvaa (kuten pohjassa)
2,5 dl       tomusokeria
reilu 1 tl  vaniljasokeria
                (appelsiinin raastettua kuorta)


  1. Laita sulatejuusto ja rasva kattilaan.
  2. Sulata aineksia miedolla lämmöllä, seoksen ei tarvitse lämmetä kiehumisepisteeseen asti.
  3. Siivilöi lämpiämisen aikana tomu- ja vaniljasokeri mukaan seokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös mahd. appelsiinin kuori.
  4. Valuta kakun päälle.
                
Kuorruta kakku halutessasi. Tähän kakkuun keitin hillon porkkanoista.


hakusanat: maustekakku hillokakku marmeladikakku kuivakakku mehevä kakku kakut kananmunaton munaton vegaaninen omiksi kiloiksi omiksikiloiksi finnish bundt cake leivonnaiset kakut joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit joulu

Kommentit

Suositut tekstit