Hedelmäinen täytekakku


Raikas hedelmäinen täytekakku sopii kevään juhliin

Kevään valon juhlan ja perheemme syntymäpäivien kunniaksi tein ennakkoon raikkaan hedelmäisen täytekakun, jonka tarjoilin Aarikan kauniilta Kuningatar-tarjoiluvadilta. Sain tämän ihastuttavan tarjoiluastian Aarikalta kaupallisen yhteistyön myötä. Samalla tämä kakkuohje on blogini 100. kirjoitus! Voit tutustua upeaan vatiin tarkemmin: http://www.aarikka.fi/products/kuningatar-tarjoiluvati

2019 vietämme pääsiäistä melko myöhään huhtikuussa; pääsiäisen paikan määrittelee "kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun sunnuntai".

Pääsiäinen on kuitenkin aina keväällä ajankohtana, jolloin päivä on pidentynyt huimasti ja kevät tekee tuloaan - Etelä-Suomessa haravoidaan pihoja, vaikka meillä täällä Pohjois-Suomessa vielä hiihdetään.


Kakkupohjan voit valmistaa myös gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot sopivaan jauhoon. Muista tällöin myös jauhottaa kakkuvuoka sopivalla jauholla ja huomioida koristeiden gluteenittomuus.  

Täytekakun kostuttamisen karkeana perussääntönä on 0,5 dl kostuketta/kakkupohjan muna. Tämä on kuitenkin vain suuntaa antava; kostutuksen määrään vaikuttavat ainakin kakkupohjan jauhot, täytteet, kakkulevyjen korkeus ja kostumisaika.
 

Itse pidän parhaana antaa kakun tekeytyä kahden yön yli ennen tarjoilua, jolloin kakku ehtii kunnolla kostua. Tässäkin harjoitus ja (kantapäänkin kautta) opettelu tekevät mestarin!

Turkkilaisen jugurtin voit halutessasi korvata maitorahkalla, tarkista seoksen makeus ja lisää sokeria tarpeen mukaan. Kauniiden pursotusten teko sen sijaan voi olla hankalampaa maitorahkalla jatketulla kermalla kuin turkkilaisella jugurtilla jatketulla kermalla.

Hedelmäinen täytekakku (vuoka n. 3 l, ⌀~23-24 cm)

Ainekset

pohja:
5                       kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
2,5 dl                sokeria
1,5 dl                erikoisvehnäjauhoa
1 dl                   perunajauhoa
1,25 tl               leivinjauhetta

rasvaa ja mannaryynejä/korppujauhoja/muita sopivia jauhoja vuokaan

kostutus ja täyte:
1,5-1,75 dl        vastapuristettua appelsiinimehua + 1 rkl sokeria (n. 2-3 appelsiinia)

n. 350 g            aprikoosihilloa

2 dl                   kuohukermaa
1 dl                   turkkilaista jugurttia (10% rasvaa)
3 rkl                  tomusokeria
2 tl                    vaniljasokeria
n. 4 kpl             persikanpuolikkaita 


päälle:
4 dl                   vispikermaa
n. 2 dl               turkkilaista jugurttia (10 % rasvaa)
4 tl                    vaniljasokeria
6 rkl                  tomusokeria

persikan- ja kiivinpaloja
erilaisia pieniä pääsiäismunia 

Valmistus

  1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Laita uuni lämpiämään 175-200 °C asteeseen.
  2. Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöiset kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi kakkutaikinaan. Vältä taikinan turhaa vatkaamista tässä vaiheessa.
  4. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa n. 30-40 min. ajan.
  5. Kun kakku on paistunut, anna sen jäähtyä vuoassa n. 5 min. ennen kuin kumoat sen vuoasta. Anna kakun jäähtyä vielä kumottuna n. 15 min. ennen kuin peität sen.
  6. Kun kakku on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, aloita kostutus ja täyttö.
  7. Kuutioi persikat ja valuta ylimääräinen neste pois. Purista ja sokeroi appelsiinimehu. Vatkaa kerma, yhdistä siihen turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Lisää kermaseokseen persikat.



    Jos laitat kakun kostumaan väliaikaiselle alustalle, laita kakun alle leivinpaperista leikattu pyöreä paperi sekä kaksi "nostopaperia". Tällöin kakun siirtely tarjoiluvadille ja nostopaperien poisto käyvät kätevästi.

  8. Halkaise kakkupohja kolmeksi levyksi ja aseta alin levy lautaselle.

  9. Kostuta levy, levitä puolet aprikoosihillosta ja puolet kermaseoksesta.

    Persikkainen täyte

  10. Jatka samoin seuraavan kerroksen kanssa. Lisää lopuksi ylin kakkulevy ja kostuta.

  11. Peitä kakku esim. puhtaalla kakkuvuoalla ja laita se jääkaappiin tekeytymään kahdeksi yöksi. 

Kakun koristelu


  1. Kuori kiivi, kuutioi se sekä persikanpalat sopivan kokoisiksi. Laita valumaan niistä ylimääräinen neste pois.

  2. Vatkaa vispikerma, lisää sokerit ja turkkilainen jugurtti loppuvaiheessa.
  3. Siirrä kakku sopivalle tarjoiluvadille.

  4. Levitä kermaseosta kakun päälle ja reunoille.

  5. Laita mieleinen tylla puhtaaseen pursotuspussiin ja tee kakun päälle pursotuksia.



  6. Viimeistele kakku hedelmänpaloilla ja pääsiäismunilla.


    Aarikan Kuningatar-tarjoiluvadin kauniita yksityiskohtia.
    Pääsiäisen hedelmäinen täytekakku.

hakusanat: hedelmäinen täytekakku aarikka kuningatar-tarjoiluastia persikka kiivi pääsiäinen kermakakku omiksikiloiksi omiksi kiloiksi finnish design raikas täytekakut kakku kakut leivonta resepti äitienpäivä

Kommentit

  1. Aivan ihana.kaunis kakku.varmasti myös oikein hyvä.maistuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! <3 Onhan tämä raikas ja herkullinen - minusta pääsiäiseen oikein sopiva.

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit