Soijalihapullat



Soijalihapullat tai soijarouhelihapullat on jo vakiintunut pyörykkäresepti meidän keittiössä.

Kasvisten lisäämisellä ja lihan korvaamisella edes osittain jollakin kasviproteiinilla (esim. soijarouheella) on sekä terveys- että ympäristöhyötyjä. Ja se on helppoa.

Lisää intoa antoi minulle se, kun @aivosumutorvi tässä taannoin viittasi Instagramissa tutkimukseen, jossa lihansyönnin vähentäminen oli vaikuttanut suotuisasti mm. veren kolesteroliarvoihin.

Lihan jättäminen ruokavaliosta kokonaan pois vaatii sekä tietoa että taitoa koostaa ruokavalio oikein.

Lisää pohdintaa kasvisruokavalioon liittyvistä pohdinnoista kannattaa käydä lukemassa täältä: https://www.aivosumutorvi.fi/vegaanius/kasvisruokavalio-sopii-kaikille-ja-muita-myytteja/

Jos ohje tuntuu liian isolta määrältä, puolita ohje. Soijalihapullareseptin lopusta löytyy myös helppo sipulikermakastikeohje pullille.

Suolan sopiva määrä on hyvin henkilökohtainen mieltymys - itse jätän ohjeen suolan pois, koska fondissa oleva suolan määrä on minusta riittävä. Lisää suola, jos pidät ns. normaalisuolaisuudesta. Ja suolaa voi aina lisätä valmiin ruoan päälle!

Huomaa myös, että kaupassa myytävien korppujauhojen suolapitoisuuksissa on eroja. Esim. X-tran korppujauho sisältää paljon suolaa.

Tästä pääset suoraan myös perinteiseen lihapullareseptiini: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2017/03/lihapullat.html

Soijalihapullat (n. 35-40 kpl tai enemmänkin, jos teet pieniä)

Ainekset

2 dl    tummaa soijarouhetta (esim. Vegesun)
2 dl    vettä
2 rkl   vasikan fondia 
 
2        isoa sipulia
          öljyä/rasvaa paistamiseen
 
2 dl    kermaviiliä (vähärasvainen) tai kaurapohjaista turkkilaista jugurttia
3/4 dl korppujauhoa

400 g sika-nautajauhelihaa tai nautajauhelihaa (20% tai 10% toimii loistavasti)
2        kananmunaa
2 rkl   tomaattipyrettä
1 tl     paprika- tai savupaprikajauhetta
1 tl     mustapippurirouhetta
3/4 tl  jauhettua maustepippuria 
          ripaus valkopippuria 
1/2 tl  suolaa (itse jätän suolan pois)

Valmistus

  1. Mittaa soijarouhe, vesi ja vasikanfondi astiaan, sekoita.
  2. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se kevyesti öljyssä tai muussa rasvassa pannulla. Siirrä jäähtymään.
  3. Sekoita kermaviili korppujauhoihin ja anna turvota 10 min.
  4. Lisää korppujauhoseokseen jauheliha, kananmunat, tomaatiipyree, mausteet sekä soijarouheseos ja sipulit. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

    Vaivaa soijalihapullataikina tasaiseksi.

  5.  Laita uuni lämpiämään 200-225 °C asteeseen. Muotoile taikinasta pullia ja aseta ne leivinpaperoidulle pellille.

    Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia pyöryköitä...

    ...ja aseta ne vieri viereen pellille.

  6.  Paista soijalihapullia uunin keskitasolla 200-225 °C asteessa n. 15 min.

Valmiit soijarouhelihapullat

Nopea kastike pullille (4 dl)

2 1/2 dl sipulikermaa
1 1/2 dl vettä
2 rkl      vehnäjauhoja
             mustapippurirouhetta
  1. Mittaa kerma pieneen kattilaan.
  2. Mittaa vesi kermapurkkiin ja ravista. Lisää kattilaan.
  3. Vispaa jauhot sekaan.
  4. Kuumenna seosta koko ajan kevyesti vispaten niin että kastike sakenee.
  5. Sammuta levy ja ripottele vähän mustapippuria joukkoon. Sekoita. 

Tarjoa soijalihapyörykät perunamuusin ja sipulikermakastikkeen kanssa.

hakusanat: soijalihapullat soijarouhelihapullat soijarouhepullat soijalihapyörykät soijarouhe helppo lihapullat kasviproteiini arkiruoka resepti lihapullaresepti soijalihapullaresepti kastike lihapullille omiksi kiloiksi omiksikiloiksi lämpimät ruoat
 

Kommentit

Suositut tekstit