Lihapullat



Tämä perinteinen lihapullaresepti on takuuvarma; lihapullat ovat meidän perheen suosikki ja varmasti monen muunkin. Lähes identtinen resepti löytyy mm. Valion sivuilta.

Lihapullataikinan perusohjeessa on 400 g jauhelihaa; jos valmistat perusannoksen paistijauhelihasta, valitse kermaviilin tilalle vähän rasvaisempi vaihtoehto, esim. turkkilainen jugurtti, creme fraiche tai muu kermaviiliä rasvaisempi hapanmaitovalmiste. Myös sipulin kuullottamisessa voit käyttää tällöin vähän enemmän rasvaa. Olen merkinnyt ne reseptiin. 

Vaihtelua pyörykkätaikinaan saat lisäämällä sekaan mm. sieniä tai valitsemalla maustetun hapanmaitovalmisteen.

Valmistan lihapullat itse yleensä tupla-annoksena, jolloin kaupastakin löytyy helposti oikean kokoiset jauhelihapakkaukset. 

Lihapullien kanssa maistuu sipulinen kermakastike - nopea ohje löytyy lopusta. Tarjoa lihapullien kanssa keitettyjä perunoita, perunamuusia tai spagettia.

Ks.myös uudempi soijalihapullaresepti, jossa osa lihasta on korvattu tummalla soijarouheella: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2021/11/soijalihapullat.html


Lihapullat (n. 25-30 kpl)

Ainekset


1 iso          sipuli
1 rkl           Oivariinia tms. (laita 3 rkl, jos teet pelkästä paistijauhelihasta)

1 dl             kermaviiliä (laita vähintään 15 % rasvaa sis. hapanmaitovalmistetta, esim. turkkilaista jugurttia, jos teet pelkästään paistijauhelihasta)
1/2 dl          korppujauhoja

400 g          jauhelihaa
1                 kananmuna
(1 rkl          tomaattipyrettä)
1/2 tl           paprikajauhetta
1/2 tl           mustapippurirouhetta
vajaa 1/2 tl maustepippuria
ripaus        valkopippuria
1/2-1 tl        suolaa

Valmistus

  1. Kuutio sipuli ja kuullota se kevyesti rasvassa pannulla. Siirrä jäähtymään.

  2. Sekoita kermaviili/turkkilainen jugurtti korppujauhoihin ja anna turvota n. 10 min.

  3. Lisää korppujauhoihin jauheliha, kananmuna, tomaattipyree, mausteet, suola ja sipuli. Vaivaa taikina tasaiseksi massaksi.

  4. Muotoile taikinasta pullia ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Pidä vieressä kulhoa, jossa on kylmää vettä. Kostuta käsiäsi aika ajoin, niin pullien muotoilu on helpompaa.

  5. Paista 200-225 asteessa 15 min. uunin keskitasolla.

Nopea kastike pullille (4 dl)


1 prk     Kotimaista sipulikermaa (2 1/2 dl) tai vastaava muulta merkiltä
1 1/2 dl  vettä
2 rkl      erikoisvehnäjauhoja (puolikarkeakin käy)
             mustapippurirouhetta

  1. Mittaa kerma pieneen kattilaan. 
  2. Mittaa vesi kermapurkkiin ja ravista. Kaada kattilaan.
  3. Vispaa jauhot sekaan.
  4. Kuumenna seosta koko ajan kevyesti vispaten niin että kastike sakenee.
  5. Sammuta levy ja ripottele vähän mustapippuria sekaan. Sekoita.


hakusanat: lihapullat lihapyörykät lihapullaresepti jauheliha perinteiset arkiruoka kermaviili omiksi kiloiksi omiksikiloiksi tomaattipyre mustapippuri maustepippuri valkopippuri resepti sipulikermakastike lämpimät ruoat
 

Kommentit

Suositut tekstit