Mustikkakakku

Hurmaava ja mehevä mustikkakakku on tämän vuoden itsenäisyyspäivän kakkuni

 
Kuohkean sokerikakkupohjan välissä on valmista kuningatarhilloa, kestävä pursotuskerma syntyy käyttämällä kermaa ja paksua turkkilaista jugurttia.

Päälle laitoin pakasteesta viime kesän itsepoimittuja mustikoita reilusti, helppo sokerikiille viimeistelee niiden pinnan.
 
Ensi kertaa kokeilin korinpohjapursotusta kakun reunojen purotukseen - miten jännittävää! :) Tylla on Städter-merkkinen. Reunat viimeistelin ruusupursotuksin, ne on tehty Wiltonin 1M-tyllaa käyttäen.
 
Sokerikakkutaikinaa valmistaesssasi muista, että kananmunat ovat huoneenlämpöisiä - se on parhaan kakkupohjan yksi edellytys. Kananmunat ovat isoja kananmunia, painoluokka 63-73 g. Älä kopsauttele taikinakulhoa sokerin ja munien vatkaamisen jälkeen, ettei taikina lässähdä. 
 
Halutessasi vaihda vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin.
 
Käytin vuokaa, jonka halkaisija on 20 cm - halutessasi voit käyttää esim. halkaisijaltaan 23 cm vuokaa. Varaa täyteaineita silloin ihan pikkuisen enemmän. 

Oma kokemukseni on osoittanut, että täytekakkujen kanssa ei pidä kiirehtiä - mehevin kakku syntyy, kun annat sen kostua kahden yön yli.
 
Olisiko tämä "marjakorikakku" myös ylistys kotimaisille marjoille?!
 

Mustikkakakku (12-15 hlölle, ⌀ 20 cm)

Ainekset

pohja:

2 dl              sokeria
4                  kananmunaa 
1 dl              erikoisvehnäjauhoa tai gluteenitonta jauhoseosta
1 dl              perunajauhoa
1 tl               leivinjauhetta 

kostutus ja täyttö:

n. 1,5 dl       laimennettua sitruunamehua (1/2:1/2)
vajaa 0,5 dl sokeria 

n. 200 g       kuningatarhilloa
1,5 dl           kuohu- tai vispikermaa
n.3 rkl          paksua turkkilaista jugurttia 
1 tl               vaniljasokeria
1 rkl             tomusokeria

päälle:

3,5 dl             vispikermaa
vajaa 1,5 dl   paksua turkkilaista jugurttia
2 tl                 vaniljasokeria tai maun mukaan
2 rkl               tomusokeria tai maun mukaan
3 dl                pakastemustikoita 
0,5 dl-0,75 dl hyytelösokeria ja vettä 
 
rasvaa ja mannaryyneja/vehnäjauhoa/gluteenitonta jauhoa vuokaan 

Valmistus

  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet tällä välin ja laita uuni lämpiämään 175 °C asteeseen.

    Kuohkea kakkupohja syntyy huoneenlämpöisistä kananmunista.

  2. Lisää kuivat aineet taikinaan siivilän läpi nuolijaa tai puuhaarukkaa käyttäen. Älä vatkaa, vaan enemmänkin nostele ja kääntele taikinaa.
  3. Kaada takina kakkuvuokaan ja paista uunin alaosassa 175 °C:ssa 25-35 min. Voit kokeilla taikinan kypsyyttä coctail-tikulla - paista vielä 5 min, jos tikkuun jää taikinaa. Tarkista asia uudestaan sitten.
  4. Kumoa paistunut kakkupohja ritilälle tai lautaselle.
  5. Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se kolmeen osaan.

    Sahareunaisella terävällä leipäveitsellä onnistut kakun leikkaamisessa.

  6. Valmista kostutusliemi, vatkaa ja mausta kerma.

    Orthexin vanha sitruspuserrin on mummini vanha.

  7. Aseta pohjimmainen levy kakkulautaselle (se, joka oli paistovuossa paistopinnassa), kostuta, lisää hilloa ja puolet kermaseoksesta.



  8. Lisää keskimmäinen kakkulevy, kostuta ja täytä. Aseta kolmas levy päälle ja kostuta.


  9. Siirrä kakku peitettynä kylmään ja koristele seuraavana päivänä. Halutessasi voit jatkaa koristeluvaiheeseen saman tien:
  10. Lisää kakun päälle pakastemustikat.


  11. Vamista sokerikiille pakkauksen ohjeen mukaan ja levitä mustikoiden päälle. Siirrä kakku kylmään hetkeksi.

    1 dl vettä + 1/2 dl hyytelösokeri -yhdistelmästä tuli juuri ja juuri sopiva annos mustikkakakkuni päälle.

  12. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää turkkilainen jugurtti ja sokerit. Mausta sopivaksi.
  13. Pohjusta kakku kermaseoksella.



  14. Koristele kakun reunat esim. korinpohjatyllaa käyttäen.

    Städterin korinpohjatylla


    Tee pystyveto alhaalta ylös ja sen jälkeen poikittaiset vedot, joiden paikkaa vaihdat joka toisella kerralla.

    Valmis korinpohjapursotus

  15.  Viimeistele reunat esim. ruusupursotuksin.

    Wiltonin 1M-tylla

    Marjakorikakku

  16. Siirrä kakku kylmään. Kahden yön yli kostunut kakku on parhaimmillaan!
 
 
Hyvää itsenäisyyspäivää!


 
hakusanat: itsenäisyyspäivä kakku itsenäisyyspäivänkakku paras mustikkakakku mustikkatäytekakku äitienpäivä valmistujaiset kermakakku mustikka kakut gluteeniton korinpohjapursotus

Kommentit

Suositut tekstit