Kristallipullat

Herkullisempia pullia saat etsiä

Herkulliset vaniljaiset kristallipullat ovat olleet minulla pitkään to do -listalla, ja vihdoin tartuin tuumasta toimeen. Kyllä näistä tulikin hyviä - parhaista parhaimpia kristallipullia!
 
Vegaaniset kristallipullat saat, kun jätät ohjeesta kananmunan pois, käytät kasviperäistä juomaa ja margariinia leivontaan.
 
Valion kristallipullien ohjeen täyte vaikutti hyvältä, ja ohje oli saanut hyviä arvostelujakin, joten otin sieltä avun ohjeen tekemiseen:

Valion kristallipullien täytteessä on käytetty tavallista hienoasokeria, mutta itse käytin täytteeseen tomusokeria, koska se samalla sitoo nestettä. Tykkään käyttää sitä.

Voit käyttää tavallista sokeriakin täytteen tekoon, mutta vähennä tällöin määrää 3 ruokalusikalliseen.

Koristelussa hienokiteisellä sokerilla - jota mm. Siro-sokeri on - saa tietysti kauneimmat pullat, mutta hyvin voit senkin korvata tavallisella hienosokerilla. Useinkaan ei ole niin nuukaa! 😍

Ihania leivonta- ja herkutteluhetkiä!
 

Kristallipullat (15-16 kpl)

Ainekset

taikina: 
2,5 dl     kevytmaitoa
25 g       hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
1 dl        sokeria
1/3 tl      suolaa
1 tl         vaniljasokeria
2 tl         kardemummaa
1            kananmuna
7-8 dl    (erikois)vehnäjauhoja
75 g       margariinia tai voita

väliin:
75 g       margariinia tai voita
5 rkl       tomusokeria
2 tl         vaniljasokeria
n. 1 tl     maitoa

pinnalle:
75 g      margariinia tai voita
3/4-1 dl Siro-sokeria
1 tl        vaniljasokeria
 

Valmistus 

  1. Murenna huoneenlämpöinen tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon (tai sekoita kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen maitoon). Sekoita joukkoon sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma. Lisää kananmuna.
  2. Sekoita mukaan 4 dl vehnäjauhoja: tee lisäystä 1 dl kerrallaan. Alusta taikinaa n. 5 min. ajan.
  3. Lisää taikinaan loput jauhot sekä pehmeä margariini/voi alustamisen loppupuolella.  Pullataikina on valmis kohoamaan, kun taikina irtoaa nätisti kulhon seinämiltä, mutta on kuitekin pehmeän kimmoisaa. 
  4. Peitä taikinakulho liinalla ja siirrä se vedottomaan paikkaan (esim. mikro). Anna kohota kaksinkertaiseksi (n. 45 min.).
  5. Valmista kristallipullien täyte taikinan kohoamisen aikana: Sekoita pehmeä margariini/voi, tomusokeri ja vaniljasokeri yhdessä. Lisää 1 tl maitoa, ei enempää.
  6. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle leivonta-alustalle ja vaivaa sitä hetki.
  7. Kauli taikinasta n. 60 cm x 35 cm kokoinen taikina levy ja levitä täyte puolikkaalle osalle taikinalevyä (60cm x 17,5 cm alue).
  8. Käännä nyt taikinalevy kaksinkerroin. 
  9. Ota levystä n. 2 cm levyisiä suikaleita, kierrä ne päistään vastakkaisiin suuntiin ja kiepsauta löyhästi kerälle. Piilota päät pullan alle.
  10. Kohota pullia liinan alla n. 15-20 min. ja paista 175 °C asteessa 16-17 min, kunnes pullat ovat kauniin vaaleanruskeita.


  11. Voitele pullat pian uunista oton jälkeen sulalla rasvalla ja pyöräytä sen jälkeen sokeri-vaniljasokeriseoksessa.
  12. Nauti tuoreena!


hakusanat: vaniljaiset herkulliset kristallipullat parhaat vegaaniset pullat leivonta pullataikina omiksi kiloiksi omiksikiloiksi kristallipullaresepti ohje

Kommentit

Suositut tekstit