Seitikeitto
Helppo ja kermainen seitikeitto
Pakastekalasta saat edullisen seikeiton helposti. Itse varaan sitä kalakeittoon n. 100 g/ruokailija.
Syöjämäärästä riippuen voit helposti vaikka tuplata peruskeiton ohjeen.
Käytän yleensä keitoisssa (sosekeittoja lukuun ottamatta) kiinteää yleisperunaa, mutta jauhoistakin perunaa voi käyttää; se hajoaa helposti keitossa mutta toisaalta tuo sakeutta keittoon. Molempi parempi.
Kauraruokakerman voit korvata tavallisella ruokakermalla. Itse käytän kauraruokakermaa aina tavallisen ruokakerman tilalta, koska sen rasvakoostumus on paljon parempi.
Jos haluat keitosta kermaisemman, valitse ruokakerman tilalle kuohukerma.
Seikeiton suolaisuus kannattaa pitää maltillisena, sillä suolaa tahtoo kertyä päivän ruoista muutenkin liikaa. Toisaalta suolaa on helppo lisätä ruokaa jälkikäteen oman makumieltymyksensä mukaan.
Kalakeitto maistuu vielä seuravaanakin (tai sitä seuraavana päivänä) lämmitettynä hyvältä, kunhan jäähdytät ylijääneen ruoan madollisimman nopeasti: Itse hyödynnän ulkona jäähdytystä (onnistuu hyvin lähes puolet vuodesta 😊).
Lämpimänä aikana jäähdytän ruoat yleensä pienessä kylmälaukussa kylmäkallejen kanssa.
Laskin seitikeiton hinnan 6/2025 kuluttajahintojen mukaan, ja sain hinnaksi n. 8e. Annoshinnaksi jää siten 1,6e - 2e.
Yksittäisten aineiden hinnat näet reseptistä. Maustepippurin, veden, juoksevan margariinin ja sähkön hintoja en ole huomioinut.
Yksittäisten aineiden hinnat näet reseptistä. Maustepippurin, veden, juoksevan margariinin ja sähkön hintoja en ole huomioinut.
Vinkki: Jos haluat keittoon hienostunutta makua, voit lorauttaa annoksen päälle hieman sitruunaöljyä.
Blogistani löytyy entuudestaan kalakeittoreseptit isollekin syöjämäärälle - niissä olen käyttänyt lohta. https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2016/09/kalakeitto.html
Seitikeitto (n. 4-5 henkilölle; n. 1,6 e - 2 e/hlö)
Ainekset
1 kg perunoita 0,75 e
1 iso sipuli, n. 100 g 0,15 e
2 porkkanaa, n. 200 g 0,38 e
2 rkl juoksevaa rasvaa/margariinia
(pari sellerinvartta/pala lanttua, jos löytyy kaapissa lojumassa, ei välttämätön)
n. 5,5 dl vettä
8-10 kpl maustepippuria
1-1,5 kalaliemikuutiota 0,17 e - 0,26 e
(tai kalafondia)
400 g paksteseitiä 3,90 e
1 dl kauraruokakermaa 0,35 e
n. 100 g sulatejuustoa 0,79e
tuore tillinippu 1,49 e
(suolaa tarvittaessa)
(sitruunaöljyä)
Valmistus
- Kuori, huuhdo ja paloittele perunat ja porkkanat n. peukalonpään kokoisiksi palasiksi. Huuhtele ja valuta.
- Kuori ja silppua sipulit. Paloittele myös jämälanttu/-sellerinvarsi.
- Kuumenna rasva kattilassa ja lisää joukkoon kaikki kasvikset. Kuullota hetki.
- Lisää mukaan vesi ja maustepippurit.
- Anna keiton alkaa kiehua ja lisää siinä vaiheessa liemikuutio(t).
- Pienennä lämpö ja anna keiton kiehua hiljalleen n. 15-20 min. (riippuu vähän perunalajikkeesta).
- Paloittele seiti sillä aikaa.
- Kun keitto on kiehunut em. ajan, lisää pakastekalapalat, kerma sekä sulatejuusto keittoon. Sekoita varoen ja kiehauta.
- Alenna lämpö minimiin ja lisää runsaasti tillisilppua. Anna keiton vielä kiehua rauhallisesti n. 5-7 min.
- Sammuta levy ja anna keiton hautua vähintään 20-30 min. Pidempi haudutus parantaa makua.
- Tarjoa seitikeitto ruisleivän, rieskan tai karjalanpiirakoiden kanssa.
Paistovalmiit raakapakastetut riisipiirakat paistuvat seitikeiton kiehuessa.
hakusanat: kalakeitto pakaste seitistä seitikeitto seikeitto arkiruoka kalasoppa kala pakastesei pakastekala peruna resepti kalakeittoresepti kalasopparesepti kermainen omiksi kiloiksi omiksikiloiksi
Kommentit
Lähetä kommentti