Kalakeitto


Perinteistä kalakeittoa syödään meillä ainakin pari kolme kertaa kuukaudessa. Se on helppo ja maukas arkiruoka, mutta kalakeitosta saa myös maistuvan juhlaruoan isommallekin porukalle.

Kalasopan valmistuksessa käytän yleensä norjalaista lohifilettä, koska sitä on parhaiten saatavilla. Varaan kalaa keittoon n.100g/ruokailija. Täällä rannikolla on tarjolla myös Perämeren lohta, joka tuntuu aiheuttavan monenlaisia mielipiteitä; omasta kokemuksestani siitä tulee erinomainen keitto, ja se on graavattunakin herkullista.
 

Ahventa ja haukea kannattaa kokeilla mahdollisuuksien mukaan.

Pakastekala taas pelastaa kiireisen sopankeittäjän.
Toisaalta kalakeiton maku vain paranee, kun se saa hautua hellalla miedossa lämmössä muutaman tunnin. Siksi kai seuraavana päivänä lämmitetty kalakeitto maistuukin niin hyvälle!


Tässä ohjeessa käytän ruokakermaa sekä sulatejuustoa. Voit jättää juuston pois kokonaan ja käyttää valmistuksessa enemmän ruokakermaa (tai kuohukermaa). Tällöin nestemäärä lisääntyy ja sulatejuuston sisältämä suola jää pois. Lisää tällöin esim. yhteensä 2 kalaliemikuutiota tai suolaa sopan valmistuttua.

Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti.

Kalakeitto (5-7 hlölle)

Ainekset

n. 1 kg           kuorimattomia kiinteitä perunoita (= 1,2 l paloiteltuna)
6 dl                vettä
8                    kokonaista maustepippuria
1-2                 sipulia (n. 150 g)
1                    iso porkkana (n. 200g)
1,5                 kalaliemikuutiota
n. 600 g         lohifilettä tai muuta kalaa
1 dl                ruokakermaa (rasvaa 15%)
100-200 g      maustamatonta sulatejuustoa (rasvaa 24 %, esim. Rainbow levitettävä sulatejuusto)

                        tuoretta tai kuivattua tilliä 
                        pari rkl sitruunamehua tai maun mukan
 


                      kattilan koko n. 3,5-4 l

Valmistus

  1. Kuori, huuhdo ja paloittele perunat n. peukalonpään kokoisiksi palasiksi. Huuhtele.

    Noin peukalonpään kokoiset perunanpalat sopivat useimpien suuhun.

  2. Siirrä perunat kattilaan. Mittaa 6 dl vettä mukaan ja lisää 8 maustepippuria.
  3. Kuori ja silppua sipuli. Kuori, huuhdo ja raasta porkkana(t) karkeaksi.

  4. Laita silputtu sipuli ja porkkanaraaste kattilaan. Sekoita. Tällöin kasvisten pinta pitäisi nippanappa peittyä.

  5. Laita kattila liedelle. Lisää 1,5 kalaliemikuutiota, kun keitto alkaa kiehua.
  6. Vähennä lämpöä ja anna keiton kiehua hiljalleen kannen alla n. 20 min.
  7. Valmistele kala keiton kiehuessa: paloittele ja poista mahdolliset ruodot.

    Kalanruotopihdeillä saa ruodot näppärästi pois.

    Paloittele kala kasvisten kiehumisen aikana.

  8. Kun keitto on kiehunut annetun ajan, lisää joukkoon kalapalat. Anna kiehahtaa muutaman minuutin ajan.

  9. Lisää sen jälkeen ruokakerma sekä sulatejuusto keittoon. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa.
  10. Vähennä levyn lämpöä aivan minimiin. Lisää tilli ja sekoita. Anna hautua vielä ainakin 10 min. Sen jälkeen voit sulkea levyn. Paremman keiton saat, kun maltat antaa keiton vielä hautua vähintään 30-45 min. ajan.
  11. Tarkista maku vielä ennen syöntiä. Lisää suolaa tarvittaessa.





hakusanat: kalakeitto kalasoppa lohikeitto lohisoppa kala lohi pakastesei peruna resepti kalakeittoresepti lohikeittoresepti perinteinen lohisopparesepti kalasopparesepti kermainen juhlaruoka valmistujaiset omiksi kiloiksi omiksikiloiksi

Kommentit

Suositut tekstit