Mustikkapiirakka (myös gluteeniton versio)
Kansallisen mustikkapiirakkapäivän kunniaksi leivoin kesän ensimmäistä marjoista mehevän mustikkapiirakan.
Tässä on muropohjaisen mustikkapiirakan suosikkireseptini. Jos haluat, voit tehdä sen myös gluteenittomana ja laktoosittomana, kun valitset sopivat aineet.
Kuohukerman voit hyvin korvata keveämmällä vaihtoehdolla, esim. ruokakermalla tai kauraruokakermalla.
Kauraruokakerma sisältää vain vähän tyydyttynyttä rasvaa, joten se on varsin suositeltava vaihtoehto. Piirakan maku on silti täyteläinen.
Maitorahkan tilalla voit kokeilla esim. kermaviiliä tai turkkilaista jugurttia.
Piirakka kannattaa antaa jäähtyä kunnllolla ennen syömistä; mehevimmillään se on seuraavana päivänä
Voit kokeilla piirakkapohjaa myös muille marjoille tai vaikka omenalle; leikkaa omenat lohkoiksi, ripottele kanelia päälle ja lopuksi rahkaseos.
Lisätty 10.8.-24:
Itse suosin leivonnassa nykyään tuotteita, joissa rasvasuhteet ovat terveellisimmät. Piirakkapohjan leivontaan voi tässäkin ohjeessa käyttää hyvin juoksevaa margariinia. Vehnäjauhon määrää kannattaa silloin lisätä n. 0,5 dl ja käyttää sitä myös taikinan taputtelussa vuokaan.
Mustikkapiirakka (vuoka ø n. 27-30 cm)
Ainekset
pohja:
125 g rasvaseosta (Oivariini) tai margariinia (esim. laktoositon Keiju)1 dl sokeria
1 kananmuna
2,75-3 dl erikoisvehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja TAI gluteenittomaan versioon mol. jauhojen tilalle yht. 3,5 dl Semper finmix -jauhoseosta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl kuohukermaa (laktoositon)
päälle:
4-5 dl tuoreita tai pakastettuja mustikoita (pakastemarjaaan sekoita joukkoon 1 rkl perunajauhoa)2 kananmunaa
1,5 tl vaniljasokeria
Valmistus
- Voitele ja jauhota tarvittaessa piirasvuoka (halkaisija n. 27 cm). Jos teet gluteenitonta piirakkaa, muista jauhottaa vuoka oikeilla jauhoilla. HOX! Voit vuorata piirasvuoan leivinpaperilla, jolloin voitelua ja jauhotusta ei tarvita. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Sekoita pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi.
- Lisää muna hyvin vatkaten.
- Yhdistä kuivat aineet, lisää taikinaan siivilän läpi vuorotellen kerman kanssa.
- Taputtele taikina piirasvuokaan, käytä jauhoja apuna, tee reunat.
- Ripottele päälle mustikat.
- Vatkaa täytteen munat rikki, lisää kerma, maitorahka, sokeri sekä vaniljasokeri.
- Kaada marjojen päälle.
- Paista enemmän uunin alaosassa 200 asteessa n. 25-30 min. kauniin väriseksi.
- Anna jäähtyä hyvin. Parhaimmillaan piirakka on hyvin jäähtyneenä ja vetäytyneenä.
Ihan älyttömän kauniita kuvia! ♥
VastaaPoistaVoi kiitos! <3 Se oli kauniisti sanottu; sinulla itselläsi on niin huippuhyviä kuvia ihanista kakuistasi!
Poista