Punaherukkarahkakakku

12 syyskuuta


Punaisista viinimarjoista tulee ihanan raikas moussekakku, kun kakkuun laittaa sopivasti muita maustavia aineita. Tähän kakkuun laitoin valmista mansikkarahkaa tavallisen maitorahkan tilalle. Kuten aiemmin postaamassani mangorahkakakussa, tässäkin valmistin itse murean paipohjan, jonka voit tehdä joko tavallisista erikoisvehnäjauhoista tai gluteenittomista jauhoista. Pohja kannattaa valmistaa vaikka edellisenä päivänä - pääasia on, että se ehtii jäähtyä kunnolla ennen kakun täyttöä. Mangorahkakakun reseptiä voit kurkata TÄSTÄ. Sieltä löydät myös perusteellisen ohjeen paipohjan tekoon. Päälle tein kinuskisen kiilteen valmiista kondensoidusta karamellisoidusta maidosta ja liivatteesta. Helppoa ja hyvää!


Punaherukkarahkakakku (~24 cm)

pohja:
100 g   voita tai margariinia
2 rkl     sokeria
2          keltuaista
2 dl      gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper finmix) tai erikoisvehnäjauhoja
1 rkl     perunajauhoja
1 tl       leivinjauhetta 

täyte:
6          liivatetta
1/2 dl   vahvaa mansikkaista mehua (esim. Ekströms, laimenna puolet vettä ja puolet mehua)
200 g   punaisia viinimarjoja (~ 3 dl)
300 g   valmista mansikkarahkaa (esim. Valio)
1,25 dl sokeria
1,5 tl    vaniljasokeria

4 dl      kuohukermaa

päälle:
1 prk    kondensoitua karamellisoitua maitoa (esim. Dovgan, 397g/307g)
2           liivatetta
1,5 rkl  vettä

koristeeksi esim:
tuoreita marjoja, lehtiä tomusokerin kanssa tai ilman
valkosuklaata rouhittuna tai sulatettuna
marenkeja
kermapursotuksia 

Valmista paipohja, anna jäähtyä kunnolla ennen kakun täyttämistä. Ks. ohje ja kohdat 1.- 8. TÄSTÄ .


  1. Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10 min. ajaksi.
  2. Sillä aikaa: Soseuta marjat esim. sauvasekoittimella. 
  3. Valmista mehua yht. 0,5 dl: laita vettä 25 ml ja mehua 25 ml. Siirrä kattilaan.
  4. Vuoraa puhtaan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja aseta paipohja varoen paikoilleen.
  5. Mittaa rahka, sokeri ja vaniljasokeri samaan astiaan ja sekoita.
  6. Lisää seokseen marjasose.

  7. Vatkaa kylmä kerma vaahdoksi. (Jos liivaatteet alkavat olla valmiita tässä vaiheessa, voit vatkata kerman liivatteen kuumentamisen ja valutuksen jälkeenkin.)

  8. Kun liivatteet ovat lionneet 10 min, kuumenna mehu kiehuvaksi ja sekoita puristetut liivatelehdet joukkoon.

  9. Lisää liivateseos nauhana rahkaseoksen joukkoon. 
  10. Yhdistä kermavaahto ja marjarahkaseos varovasti keskenään.

  11. Kaada rahkakermaseos paipohjan päälle vuokaan, tasoita ja siirrä jääkaappiin hyytymään useammaksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
Kun täyte on hyytynyt, valmista kiille:

  1. Liota päällisen liivatteet kylmässä vedessä 10 min.
  2. Kaada sillä aikaa kondensoitu karamellisoitu maito sopivaan kulhoon ja mittaa 1,5 rkl vettä pieneen kattilaan.

  3. Kun liivatteet ovat lionneet, kuumenna vesitilkka ja lisää puristetut liivatteet kiehuvaan veteen ja sekoita tasaiseksi.
  4. Valuta liivatevesi tasaisena nauhana maitotiivisteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  5. Valuta maitoliivateseos rahkatäytteen päälle tasaisesti. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.


    Siirrä kakkuvuoka tarjoilulautaselle ja irrota irtopohjavuoan reunat kakusta varoen. Voit auttaa reunojen irtoamista isolla veitsellä: kuumenna veitsen terää kuumassa vedessä ja pyöräytä veitsellä kakun ja reunan väli. Koristele kakku haluamallasi tavalla. 


0 kommenttia