Mokkakakku (myös gluteeniton versio)


Mokkakakussa maistuu kahvi, banaani, pähkinä ja Snickers

Mokkakakkua maistoin ensimmäisen kerran, kun palasin sairaalasta kotiin pienen tyttäreni kanssa. Täytekakku oli silloin tehty Kodin kuvalehden ohjeella "Nautiskelijan mokkakakku". 

Kakkuohjetta olen tuunannut itse mm. vähentämällä hieman alkuperäisen pohjan sokerimäärää ja korvannut osan vehnäjauhoista perunajauholla; tarkistanut kostukemäärää ja lisännyt turkkilaista jugurttia täytekermaan - se kun raikastaa täytekakkujen kermaista olemusta. 

Lisäksi kakun väliin voi mielestäni laittaa banaaniviipaleita halutessan. Kermaan laitettavan pikakahvijauheen voi valita omien mieltymyksiensä mukaan. Tämäkin kakku on helppo tehdä gluteenittomana vaihtamalla vehnäjauhot sopiviin jauhoihin.

Mokkakakkua tein edellisen kerran, kun samainen tyttäreni pääsi sairaalasta kotiin muutama kuukausi sitten ja nyt taas, kun hänellä on syntymäpäivä. Toivon, että sinäkin tykkäät!

Käy katsomassa myös nämä herkulliset ohjeet, jos olet suklaan ja kaakaon ystävä; mutakakku tehdään maissitärkkelykseen ja sopii näin olleen keliaakikollekin, perinteisen unelmakääretortun voit myös valmistaa gluteenittomana.

Mokkakakku (9-10 hlölle, vuoka ~ 21 cm)

Ainekset

pohja:
3            kananmunaa
1 3/4 dl  sokeria
1 dl        erikoisvehnäjauhoja
1/2 dl     perunajauhoja
2 rkl       vahvaa kahvijuomaa
1 tl         leivinjauhetta 

kostutus:
1 1/2 dl  vahvaa kahvijuomaa
1 1/2 tl   konjakkia
1 1/2 rkl sokeria

täyte:
(n. 1       kypsä banaani viipaleina)
1 1/2 dl  kuohukermaa
n. 1/2 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl       tomusokeria
1 tl         vaniljasokeria
1 1/2 tl   valmiskahvijauhetta, esim. mocha cafe au chocolat
1 dl        hasselpähkinärouhetta

päälle:
2 dl        kuohukermaa
n. 1 dl    turkkilaista jugurttia
3 rkl       tomusokeria
1 tl         vaniljasokeria
1 1/2 tl   valmiskahvijauhetta
              rouhittua suklaata
              nonparelleja


Valmistus

  1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Keitä vahvaa kahvia.

  2. Laita sokeri ja munat vatkautumaan ja uuni lämpiämään 175 asteeseen.

  3. Yhdistä vehnä- ja perunajauhot erilliseen kulhoon. Lisää perunajauho siivilän läpi.

  4. Kun muna-sokerivaahto on kuohkeaa, lisää jauhoseos taikinaan puuhaarukalla varovasti sekoittaen. 
  5. Mittaa kahvi kuppiin ja sekoita leivinjauhe siihen. Lisää seos taikinaan.

  6. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa n. 25 min. Kakun kypsyyttä voit kokeilla loppuvaiheessa coctail-tikulla.
  7. Anna valmiin kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.

  8. Keitä kahvia tarvittava määrä ja vispaa kerma. Halkaise jäähtynyt kakku kahteen osaan.

  9. Tee kahvista, konjakista ja sokerista kostutusliemi.

  10. Levitä kostuke lusikalla varovasti halkaistun  kakkulevyn päälle (vajaa puolet tai oman tuntuman mukaan).
  11. Jos laitat banaaniviipaleita täytteeksi, laita ne alimmaiseksi pohjan päälle.
  12. Yhdistä vatkattu kerma ja jugurtti. Lisää tomusokeri ja kahvijauhe siivilän läpi kermaseokseen.


  13. Laita kermaseos kakkulevylle ja lisää hasselpähkinät päälle.

  14. Sulje kakku toisella kakkulevyllä ja kostuta. Oman kokemukseni mukaan kostutuslientä jää vähän ylitse. Kokemus tässäkin auttaa arvioimaan juuri oikean kostukemäärän.

    Itselläni kostukelientä jää ylitse, mutta jos haluat nauttia kakun heti samana päivänä, kostuta reilummin.
  15. Peitä kakku kuvulla ja laita kylmään. Anna tekeytyä mielellään kahden yön yli.
  16. Valmista päälliskermaseos täytekerman tapaan. 
  17. Levitä kermaseosta ensin reunoille, itse tykkään jättää sivut "nakuksi".

  18. Levitä seosta päälle ja tee pursotuksia. Koristele rouhitulla suklaalla ja nonparelleilla.

Tässä kakussa päällä on Snickers-patukka.


hakusanat: mokkakakku täytekakku gluteeniton mokkatäytekakku äitienpäivä omiksi kiloiksi omiksikiloiksi äitienpäiväkakku isänpäiväkakku täytekakut leivonnaiset kakut suklainen kermakakku 
snickers-kakku snickers konjakki banaani hasselpähkinä leivonta resepti

Kommentit

  1. Tämä on varmasti aivan ihanan herkullinen kakku, ja kaiken lisäksi niin kauniskin! ♥♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! <3 Itse tykkään tästä kovasti, on näppärän kokoinen koristellakin. Lisäksi kakku on kuohkea eikä liian makea.

      Poista
  2. Onpas herkullisen kuuloinen kakku! Pitää kokeilla tätä ohjetta vaikka jo tulevana viikonloppuna. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos Kaura kommentistasi! <3 Tämä on mielestäni herkullinen kakku, ja banaani sopii jotenkin erityisen hyvin, vaikka yleesä en sitä kakkujen täytteenä muuten käytä. Äitiepäivän kakkuun voisi kerman/osan kermasta värjätä vaikka vaaleanpunaiseksi, jos haluaa saada hempeyttä lisää :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit