Peltileipä

Herkullinen petileipä sopii erinomaisesti esim. keittoruoan kaveriksi

Tämän helpon ja maukkaan juustoisen peltileivän juuret ovat Yhteishyvän ruokaliitteestä kesäkuulta 2014 löytyvässä yrtti-juustoleivässä, jonka ohjetta olen hieman muokannut ainesten osalta.

Taikinaan tulee mausteeksi välimerellistä yrttisekoitusta (basilikaa, meiramia, timjamia, rosmariinia, oreganoa), itse olen käyttänyt mm. Meiran yrttiseos Provencalea.

Lisää makua leipää saa juustoraasteesta, joka kannattaa valita ihan oman mieltymyksensä mukaan, kunhan se on tarpeeksi voimakkaan makuinen juusto. Olen kokeillut emmental-, cheddar- sekä mozzarella-juustoja, jotka kaikki ovat hyviä, joskin mozzarella ehkä miedoimman makuinen. Kokeilemalla löydät oman suosikkisi.


Jauhoina käytän hiivaleipäjauhoja, mutta voit osan jauhoista korvata esim. sämpylä- tai täysjyvävehnäjauholla tai kaurahiutaleilla.

Peltileipä (n. 16 palaa)

Ainekset

5 dl       vettä
25 g      hiivaa (20 g toimii myös)
2 rkl      hunajaa
1 tl        suolaa
1 rkl      yrttisekoitusta (tai basilikaa, oreganoa ja rosmariinia 1 tl kutakin)
(2 rkl     pellavansiemeniä)

n. 12 dl hiivaleipäjauhoja

2 rkl      oliiviöljyä
2 dl       juustoraastetta 

Valmistus

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen.
  2. Lisää hunaja, suola, yrttiseos sekä halutessasi pellavansiemenet ja sekoita.
  3. Lisää jauhot taikinanesteeseen vähitellen yksi dl kerrallaan. 
  4. Kun jauhoja on taikinassa 10 dl. alusta taikinaa hetki pidempään ja lisää tämän jälkeen oliiviöljy (rypsiöljykin käy hyvin), juustoraaste ja loput jauhot.
  5. Kohota taikina lämpimässä liinan alla (esim.mikroaaltouunissa) 30 min. ajan.
  6. Mittaa pellin kokoinen leivinpaperi ja kumoa kohonnut taikina sille. Voit taputella taikinan pellin kokoiseksi jauhojen avulla. Itse käytän alkuvaiheessa myös kaulinta ja siirrän taikinalevyn sen jälkeen pellille ja viimeistelen levyn taputtelemalla.
  7. Anna taikinalevyn kohota 15-30 min. liinan alla. Laita uuni lämpiämään tällä aikaa 200 asteeseen.
  8. Kun taikinalevy on kohonnut, jaa se taikinapyörällä 16 osaan ja ripottele päälle halutessasi jauhoja.

  9. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 20 min. kauniin väriseksi.




  
Voit ennen paistamista ripotella jauhoa leivän pinnalle.

hakusanat: helppo peltileipä paras leipä yrttileipä yrttinen leivät pan bread omiksi kiloiksi omiksikiloiksi pehmeä leivonnaiset välipala yrttimauste basilika oregano rosmariini leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit