Rahkaboston


Pääsiäinen kurkkii jo nurkan takana! Oma äitini valmisti usein pashaa pääsiäiseksi ja leipoi kulitsaa sen kaveriksi. Siitä syystä valmistin tämän rahkaa ja rusinoita sisältävän rahkabostonin, jossa on mukana myös sitruunaa.

Pullan kuorrutteeseen lisäsin pari tl glukoosisiirappia, joka tekee kuorrutteen koostumuksesta samettimaisemman. Se ei kuitenkaa ole välttämätön - pelkällä tomusokerilla ja vedelläkin saat kauniin kuorrutteen. 


Muista myös, että huoneenlämpöisillä aineksilla pullataikina onnistuu parhaiten. Tässä bostonkakussa täyte on pehmeää, joten pullataikina kannattaa olla napakkaa mutta "elastista". Käytännössä minusta silloin parhaiten toimii joko rasvaseos tai voi taikinan rasvaksi, vaikka itse käytän usein pullan leivonnassa myös rasiamargariinia terveyssyistä.

Ps. Jos olet pullan ystävä, tämä mutkaton herkkupulla maistuu muulloinkin ja kuorrutteen väriä vaihtamalla/perusvalkoisella saat vaihtelua tilanteen mukaan. Kokeile ja ihastu!


Rahkaboston

Ainekset

1/2 pullataikinaa (katso ohje TÄSTÄ)
(Laita 1/2 taikinaankin joko yksi muna ja jauhoja n. 8 dl TAI 1 vatkatusta kananmunasta 2 rkl, jolloin lopun voit hyödyntää pullan voiteluun ennen paistoa.)

täyte:
200 g       sitruunarahkaa
75 g         huoneenlämpöistä rasvaseosta, margariinia tai voita 
3-4 rkl      tomusokeria
1/2           sitruunan kuoriraaste
1/2 dl       rusinoita
1-2 tl        vaniljasokeria

kuorrute:
1 dl          tomusokeria
vajaa 2 tl vettä
(2 tl          glukoosisiirappia)
keltaista pastaväriä tai nestemäistä väriä (jolloin veden määrää voinet vähentää)

Valmistus

  1. Valmista 1/2 pullataikina ja kohota se ohjeen mukaan. Vuoraa (irtopohja)vuoka leivinpaperilla ja valmista täyte kohoamisen aikana:
  2. Pese sitruuna hyvin lämpimällä vedellä juuresharjaa apuna käyttäen. Kuivaa ja raasta puolikas kuori.
  3. Yhdistä kaikki täytteen aineet tasaiseksi seokseksi. (Jos et pidä rusinoista, jätä ne pois. Tilalle voit halutessasi laittaa esim.pähkinärouhetta, kuivattuja hedelmäpaloja jne.).

  4. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinalustalle.
  5. Kauli taikina isoksi levyksi (n. 40 cm x 38 cm).
  6. Levitä täyte levylle. Jätä täyte vähän kauemmaksi reunasta toisella pitkällä sivulla. Täyte tahtoo rullatessa muutenkin työntyä kohti reunaa.

  7. Rullaa levy pötköksi.


  8. Jaa taikina 8 yhteen isoon palaseen (laita ensin puoliksi ja sen jälkeen puolikkaat puoliksi).

  9. Nostele palaset vuokaan: yksi keskelle ja seitsemän ympyrään.



  10. Peitä liinalla ja laita kakku kohoamaan lämpimään paikkaan 30 min. ajaksi. Laita uuni lämpiämään kohoamisen loppupuolella 175-200 asteeseen.
  11. Voitele kakku kananmunalla ja paista 175-200 asteessa 30-40 min. uunin alaosassa kauniin väriseksi.

  12. Anna paistuneen kakun jäähtyä vuoassaan liinalla peitettynä.


  13. Kun kakku on jäähtynyt, valmista kuorrute: Mittaa tomusokeri, lisää vesi tl kerrallaan. Seos saa olla juuri ja juuri "valuvaa". Lisää halutessasi glukoosisiirappi, se ei ole kuitenkaan välttämätön. Värjää. 
  14. Levitä kuorrute kakun päälle lusikalla rennosti valuttaen.


 hakusanat: bostonkakku bostonpulla rahkaboston rahkabostonkakku pulla pullat pääsiäinen rahkapulla sitruunaboston pullataikina omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leivonnaiset sitruuna rusina vanilja leivonta resepti

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Voi kiitos Kanelitytön kakkuparatiisi! <3 Tämä pulla kun vielä mehevöityy vuorokauden ajan, niin maku vain paranee!

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit