Hedelmäinen täytekakku
Raikas hedelmäinen täytekakku sopii kevään juhliin
Kevään valon juhlan ja perheemme syntymäpäivien kunniaksi tein ennakkoon raikkaan hedelmäisen täytekakun, jonka tarjoilin Aarikan kauniilta Kuningatar-tarjoiluvadilta. Sain tämän ihastuttavan tarjoiluastian Aarikalta kaupallisen yhteistyön myötä. Samalla tämä kakkuohje on blogini 100. kirjoitus! Voit tutustua upeaan vatiin tarkemmin: http://www.aarikka.fi/products/kuningatar-tarjoiluvati
2019
vietämme pääsiäistä melko myöhään huhtikuussa; pääsiäisen paikan
määrittelee "kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täysikuun
sunnuntai".
Pääsiäinen on kuitenkin aina keväällä ajankohtana, jolloin
päivä on pidentynyt huimasti ja kevät tekee tuloaan - Etelä-Suomessa
haravoidaan pihoja, vaikka meillä täällä Pohjois-Suomessa vielä
hiihdetään.
Kakkupohjan voit valmistaa myös gluteenittomana vaihtamalla
vehnäjauhot sopivaan jauhoon. Muista tällöin myös jauhottaa kakkuvuoka
sopivalla jauholla ja huomioida koristeiden gluteenittomuus.
Täytekakun kostuttamisen karkeana perussääntönä on 0,5 dl kostuketta/kakkupohjan muna.
Tämä on kuitenkin vain suuntaa antava; kostutuksen määrään vaikuttavat ainakin kakkupohjan jauhot, täytteet, kakkulevyjen korkeus ja kostumisaika.
Itse pidän parhaana antaa kakun tekeytyä kahden yön yli ennen tarjoilua, jolloin kakku ehtii kunnolla kostua. Tässäkin harjoitus ja (kantapäänkin kautta) opettelu tekevät mestarin!
Turkkilaisen jugurtin voit halutessasi korvata maitorahkalla, tarkista seoksen makeus ja lisää sokeria tarpeen mukaan. Kauniiden pursotusten teko sen sijaan voi olla hankalampaa maitorahkalla jatketulla kermalla kuin turkkilaisella jugurtilla jatketulla kermalla.
Hedelmäinen täytekakku (vuoka n. 3 l, ⌀~23-24 cm)
Ainekset
pohja:5 kananmunaa (kokoluokka 63-73 g)
2,5 dl sokeria
1,5 dl erikoisvehnäjauhoa
1 dl perunajauhoa
1,25 tl leivinjauhetta
rasvaa ja mannaryynejä/korppujauhoja/muita sopivia jauhoja vuokaan
kostutus ja täyte:
1,5-1,75 dl vastapuristettua appelsiinimehua + 1 rkl sokeria (n. 2-3 appelsiinia)
n. 300 g aprikoosihilloa (tästä jääkin)
2 dl kuohukermaa
1 dl turkkilaista jugurttia (10% rasvaa)
2 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)
1,5 tl vaniljasokeria
n. 4 kpl persikanpuolikkaita
päälle:
4 dl vispikermaa
n. 2 dl turkkilaista jugurttia (10 % rasvaa)
3 tl vaniljasokeria
4 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)
persikan- ja kiivinpaloja
erilaisia pieniä pääsiäismunia
Valmistus
- Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Laita uuni lämpiämään 175-200 °C asteeseen.
- Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöiset kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi.
- Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi kakkutaikinaan. Vältä taikinan turhaa vatkaamista tässä vaiheessa.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa n. 30-40 min. ajan.
- Kun kakku on paistunut, anna sen jäähtyä vuoassa n. 5 min. ennen kuin kumoat sen vuoasta. Anna kakun jäähtyä vielä kumottuna n. 15 min. ennen kuin peität sen.
- Kun kakku on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi, aloita kostutus ja täyttö.
- Kuutioi persikat ja valuta ylimääräinen neste pois. Purista ja sokeroi appelsiinimehu. Vatkaa kerma, yhdistä siihen turkkilainen jugurtti sekä sokerit. Lisää kermaseokseen persikat.
Jos laitat kakun kostumaan väliaikaiselle alustalle, laita kakun alle leivinpaperista leikattu pyöreä paperi sekä kaksi "nostopaperia". Tällöin kakun siirtely tarjoiluvadille ja nostopaperien poisto käyvät kätevästi. - Halkaise kakkupohja kolmeksi levyksi ja aseta alin levy lautaselle.
- Kostuta levy, levitä ohut kerros aprikoosihilloa ja puolet kermaseoksesta.
Persikkainen täyte - Jatka samoin seuraavan kerroksen kanssa. Lisää lopuksi ylin kakkulevy ja kostuta.
- Peitä kakku esim. puhtaalla kakkuvuoalla ja laita se jääkaappiin tekeytymään kahdeksi yöksi.
Kakun koristelu
- Kuori kiivi, kuutioi se sekä persikanpalat sopivan kokoisiksi. Laita valumaan niistä ylimääräinen neste pois.
- Vatkaa vispikerma, lisää sokerit ja turkkilainen jugurtti loppuvaiheessa.
- Siirrä kakku sopivalle tarjoiluvadille.
- Levitä kermaseosta kakun päälle ja reunoille.
- Laita mieleinen tylla puhtaaseen pursotuspussiin ja tee kakun päälle pursotuksia.
- Viimeistele kakku hedelmänpaloilla ja pääsiäismunilla.
Aarikan Kuningatar-tarjoiluvadin kauniita yksityiskohtia. Pääsiäisen hedelmäinen täytekakku.
Aivan ihana.kaunis kakku.varmasti myös oikein hyvä.maistuva.
VastaaPoistaKiitos paljon! <3 Onhan tämä raikas ja herkullinen - minusta pääsiäiseen oikein sopiva.
Poista