Pataleipä
Pataleipää omasta keittiöstä.
Kun leivot itse leipää, voit säädellä mm. leipään laitettavan suolan määrää. Tässä pataleivässä suolaa on vajaa 0,8 g/100g, kun laitat taikinaan 1 tl suolaa. Vähäsuolainen ravinto on terveyden kannalta aina hyvä valinta.
Pataleivän
leipominen on helppoa, ja lopputulos palkitsee aina; saat ihanan
rapeakuorista ja paahteista leipää. Voit halutessasi lisätä mukaan
pienen kourallisen esim. pellavan- tai auringonkukansiemeniä. Itse käytän valurautaista pataa - sitä ei tarvitse voidella mitenkään pataleipää tehtäessä.
Siemenleipä |
Pataleipä
Ainekset
3,5 dl vettä
2 tl kuivahiivaa tai 20 g tuoretta hiivaa
1(-1,5) tl suolaa
2 rkl siirappia tai sokeria
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäleseitä
1 dl täysjyvävehnäjauhoa (voit korvata esim.sämpyläjauholla)
1 dl hiivaleipäjauhoa
n.4 dl vehnäjauhoa (halutessasi voit korvata hiivaleipäjauholla)
2 rkl rypsiöljyä
Valmistus
- Sekoita kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen (tai jos käytät tuoretta hiivaa, niin kädenlämöiseen veteen).
- Lisää suola ja siirappi/sokeri.
- Lisää kaurahiutaleet, vehnäleseet ja täysjyvävehnäjauho hyvin sekoittaen.
- Alusta taikinaa ja lisää loput jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa n. 5 min. jauhojen lisäämisen loppupuolella.
- Lisää öljy ja loput jauhot. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin esim.pullataikina.
- Siirrä taikinakulho vedottomaan paikkaan, esim.mikroon liinalla peitettynä. Anna kohota n. 30 min.
- Leivo taikina leiväksi, käytä jauhoja. Laita pata kansineen kylmään uuniin, säädä uuni 200 asteeseen. Anna leivän kohota ja padan lämmetä 30 min. ajan.
- Nosta leipä kuumaan pataan, ripottele jauhoa päälle, tee veitsellä viillot leivän pintaan ja laita kansi päälle. Nosta pata uuniin (uunin alaosaan).
- Anna paistua 30 min. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna paistua vielä 10-15 min. ajan.
Kommentit
Lähetä kommentti