Pataleipä



Pataleipää omasta keittiöstä.

Kun leivot itse leipää, voit säädellä mm. leipään laitettavan suolan määrää. Tässä pataleivässä suolaa on vajaa 0,8 g/100g, kun laitat taikinaan 1 tl suolaa. Vähäsuolainen ravinto on terveyden kannalta aina hyvä valinta.

Pataleivän leipominen on helppoa, ja lopputulos palkitsee aina; saat ihanan rapeakuorista ja paahteista leipää. Voit halutessasi lisätä mukaan pienen kourallisen esim. pellavan- tai auringonkukansiemeniä. Itse käytän valurautaista pataa - sitä ei tarvitse voidella mitenkään pataleipää tehtäessä.
 

Katso myös herkullisen padassa paistettavan siemenleivän ohje tästä.
Padassa paistettavan joululimpun ohjeen löydät tästä.

 



Siemenleipä


Pataleipä

Ainekset

3,5 dl      vettä
2 tl          kuivahiivaa tai 20 g tuoretta hiivaa
1(-1,5) tl suolaa
2 rkl        siirappia tai sokeria
2 dl         kaurahiutaleita
1 dl         vehnäleseitä
1 dl         täysjyvävehnäjauhoa (voit korvata esim.sämpyläjauholla)
1 dl         hiivaleipäjauhoa
n.4 dl      vehnäjauhoa (halutessasi voit korvata hiivaleipäjauholla)
2 rkl        rypsiöljyä

Valmistus

  1. Sekoita kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen (tai jos käytät tuoretta hiivaa, niin kädenlämöiseen veteen).
  2. Lisää suola ja siirappi/sokeri.
  3. Lisää kaurahiutaleet, vehnäleseet ja täysjyvävehnäjauho hyvin sekoittaen.
  4. Alusta taikinaa ja lisää loput jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaa n. 5 min. jauhojen lisäämisen loppupuolella.
  5. Lisää öljy ja loput jauhot. Taikina saa jäädä löysemmäksi kuin esim.pullataikina.
  6. Siirrä taikinakulho vedottomaan paikkaan, esim.mikroon liinalla peitettynä. Anna kohota n. 30 min.
  7. Leivo taikina leiväksi, käytä jauhoja. Laita pata kansineen kylmään uuniin, säädä uuni 200 asteeseen. Anna leivän kohota ja padan lämmetä 30 min. ajan.
  8. Nosta leipä kuumaan pataan, ripottele jauhoa päälle, tee veitsellä viillot leivän pintaan ja laita kansi päälle. Nosta pata uuniin (uunin alaosaan).
  9. Anna paistua 30 min. Ota sen jälkeen kansi pois ja anna paistua vielä 10-15 min. ajan.
Kumoa valmis leipä ritilän päälle, peitä liinalla ja anna jäähtyä hyvin.


hakusanat: pataleipä bread in a pot helppo pataleipä omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leipä leivät leivonnaiset hiivaleipä leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit