Joululimppu (padassa)

Jos etsit herkullista joululimpun ohjetta, voin lämpimästi suositella tätä reseptiä.

Resepti on peräisin Anna-lehdestä muutaman vuoden takaa. Olen repäissyt sivun irti lehdestä enkä ole merkinnyt siihen vuosilukua, koska en osannut ajatella vielä jakavani tätä ohjetta kenellekään. Alkuperäinen resepti on peräisin Kanniston leipomon tuotantopäällikkönä lehden ilmestymisen aikaan toimineelta Harri Toivoselta.

Ohjeen olen pienentänyt, koska alkuperäisestä ohjeesta tulee 5 limppua. Leivoin aiemmin siis kaksi limppua pellille, mutta nyt laitoin taikinan kokonaan pataan. Halusin tietää, miten joululimppu padassa onnistuu....ja hyvinhän se onnistui!

Jos haluat, voit tehdä taikinasta kaksi leipää ja paistaa ne pellillä. Tai tuplata taikinan ja tehdä 4 limppua. Paista tällöin leipiä hieman alemmassa lämpötilassa kuin padassa paistettuna. Itse paistaisin omassa uunissani 185 asteessa n. 32-35 min, jonka jälkeen voitelisin ne siirappivedellä. Sen jälkeen voi paistaa vielä n. 5 min.
 
VINKKI!
Valurautapataa en voitele mitenkään; leipä irtoaa helposti padasta paiston jälkeen. Jos asia askarruttaa esim. pinnoitetun padan kanssa, voit sutia öljyä kevyesti kuumaan pataan ennen taikinan laittoa tai voit laittaa leivän kohoamaan leivinpaperoituun kulhoon ja nostaa leivän papereineen päivineen pataan.

Joululimppu padassa

Ainekset

4 dl               piimää (ei rasvaton)
30 g              hiivaa
1-1,5 tl          suolaa
1/2 rkl           inkivääriä
1/2 tl             kuminaa
1/2 tl             anista
1/2 dl            rusinoita
reilu 1 rkl      öljyä
vajaa 1/2 dl  siirappia
30 g              ruismallasta
60 g              ruisjauhoja
250 g            vehnäjauhoja
200 g            grahamjauhoja

voiteluun:    siirappia ja vettä

Valmistus


  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään.
  2. Lisää suola ja mausteet, rusinat, öljy ja siirappi.
  3. Lisää jauhot ja alusta niin, että taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta.
  4. Anna kohota vedottomassa paikassa 30-40 min.
  5. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja pyörittele taikinasta pyöreä limppu. Peitä liinalla.

  6. Laita pata kannen kanssa uunin alaosaan ja uuni 200 asteeseen. Anna taikinan kohota 30 min.
  7. Kun taikina on kohonnut, ota pata uunista ja laita limppu pataan. Voit vetää viillot veitsellä limppuun, jos haluat.
  8. Paista kannen kanssa 30 min. Ota sitten kansi pois ja paista n. 8-10 min. Valmista tällä aikaa siirappivesi (1/2 +1/2). Lämmin vesi edistää siirapin liukenemista.
  9. Ota pata uunista, voitele siirappivedellä ja laita pata uuniin vielä n. 5 min. ajaksi.
  10. Kumoa leipä ritilän päälle, älä peitä.

 


hakusanat: joululimppu padassa joulupataleipä pataleipä joululeipä leipä leivät leivonnaiset joulunajan ohjeet resepti paras leivän paistaminen omiksi kiloiksi omiksikiloiksi inkivääri kumina anis rusina ruismallas leivonta resepti joulureseptit joulu

Kommentit

  1. Kuulostaapa todella hyvältä, ja helpolta. Juuri eilen leivoin ensimmäistä kertaa joululimppua, ja se ei kohonnut. Täytyykin kokeilla tällä ohjeella :)

    VastaaPoista
  2. Hei Jenni, kiitos kivasta kommentistasi! :)

    Harmi, että ensimmäinen kokemuksesi oli tuollainen mutta ei muuta kuin uudestaan vain yrittämään. Onpa mukava, jos kokeilet yllä olevaa reseptiäni, ja todella toivon, että onnistut! Muista ottaa hiiva vähän aiemmin huoneenlämpöön.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit