Kuningatarpiirakka


Ihanan makean täytteen salaisuus on kondensoitu maito, joka tuo leivonnaiseen kinuskisen vivahteen

Pakkasmarja järjesti Maailman paras marjapiirakka -kisan lokakuussa 2020, ja osallistuin siihen tällä marjaisalla kuningatarpiirakallani: piirakka syntyy mureasta pohjasta sekä mustikoista ja vadelmista. 

Kuningatarpiirakka maistuu sellaisenaan, mutta halutessasi voit tarjoilla sen vadelmakastikkeen kera.

Alunperin suunnittelin tarjoilevani tämän kinuskikastikkeen kanssa, mutta makuyhdistelmä oli myös perheraadilleni liian makea. Vaikka päävoittoa ei tällä kertaa tullutkaan, olen iloinen, että pääsin finaalikuusikkoon! 

Ideanani oli tehdä marjapiirakka, joka sisältää reilusti marjaa, on helppo tehdä ja onnistuu myös gluteenittomana. Pieni juju tulee kinuskin mausta. Ohje löytyy Pakkasmarjan sivuiltakin: https://www.pakkasmarja.fi/resepti/kuningatarpiirakka/

Keväällä 2019 osallistuin Pakkasmarjan vadelmakakkukisaan ja silloinkin pääsin kakkureseptilläni finaaliin. Sen resepti löytyy niin ikään Pakkasmarjan sivuilta, mutta myös täältä blogistani: Vadelma-marenkikakku

 


Kuningatarpiirakka

Ainekset

piirakkapohja:

125 g margariinia, rasvaseosta tai voita
1 dl    sokeria
1        kanananmuna 
5 dl    erikoisvehnäjauhoja tai gluteenittomia jauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl  leivinjauhetta
0,5 dl ruokakermaa (rasvaa 15%)
rasvaa ja mannaryyejä/vehnäjauhoa/gluteenittomia jauhoja piirakkavuoan jauhotukseen

täyte:

5 dl    mustikoita (tuore/pakastettu) n. 300-350 g
100 g vadelmia (tuore/pakastettu)
2        kananmunaa
1 prk  kondensoitua maitoa (397 g)
200 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl   sokeria (ellei pakastemarjoissa ole lisättyä sokeria)
1 rkl   maissitärkkelystä

kastike ja koristelu:

300 g kotimaisia vadelmia (200g kastikkeseen, 100 g koristeeksi)
2 rkl   sokeria

Valmistus

  1.  Voitele ja jauhota piirakkavuoka (halkaisija n. 30 cm, voit käyttää myös pienempää vuokaa, jolloin pohjasta ja reunoista tulee vähän paksummat).


  2. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
  3. Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva.


  4. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi taikinaan vuorotellen ruokakerman kanssa.


  5. Taputtele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Käytä jauhoa apuna.


  6. Levitä mustikat ja vadelmat piirakan päälle.


  7. Vatkaa täytteen munat rikki, lisää kondensoitu maito, vaniljatuorejuusto, sokeri (jos tarpeen) sekä maissitärkkelys. Vatkaa tasaiseksi. Kaada seos marjojen päälle. Paista piirakka uunin alaosassa n. 25-30 min. kauniin väriseksi.



  8. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen tarjoilua, mieluiten seuraavaan päivään.
  9. Valmista vadelmakastike: Soseuta 200 g sulaneita tai tuoreita vadelmia ja sokeri esim.sauvasekoittimella. Paseeraa eli painele lusikalla sose siivilän läpi - näin saat tasaisen kastikkeen.
  10. Tarjoile piirakka varovasti lämmitetyn kastikkeen kanssa. Piirakka maistuu herkulliselta myös ihan siltään.


hakusanat: kinuskinen marjaisa helppo herkullinen kuningatarpiirakka maailman paras marjapiirakka gluteeniton piirakka makeat piirakat omiksikiloiksi omiksi kiloiksi pakkasmarja finalisti mustikka vadelma leivonta resepti kakut

Kommentit

Suositut tekstit