Taateli-lakritsimokkapalat


Mehevät taateli-lakritsimokkapalat

Taatelikakku on ihana jouluinen herkku 

Oikeastaan vähän harmittaa, kun taatelia ei ole tullut käytettyä muuten kuin joulun aikaan!

K-ruoan sivustolta olen löytänyt siskoni vinkistä maistuvan kahvisen taatelikakun ohjeen ja otin lähtökohdakseni juuri tuon reseptin, kun lähdin miettimään uutta ohjetta: miten yhdistäisin taatelin, suklaan ja lakristin? Taatelissa itsessäänhän on sekä lakritsimaista että suklaista makua, joten ajattelin, ettei yhdistelmä olisi lainkaan hassumpi juttu.

Lopputuloksena syntyi tämä vähän perinteistä poikkeava taateli-lakritsimokkapalat, jossa pohja saa makunsa taatelista, lakritsisuklaasta ja kahvista, ja päällä on ihana - eikä lainkaan liian makea - lakritsikinuski. Pohjataikinassa käytin muscovadosokeria, jota Dansukkerin sivulla kuvataan: 

"Tumma Muscovado on raakaruokosokerista valmistettua kosteaa, hienokiteistä sokeria. Ruokosokerin melassi antaa muscovadolle sen tumman värin ja upean, lakritsimaisen aromin. Tumma Muscovado sisältää ruokosokerin luonnollisia kivennäis- ja hivenaineita."

Näiden mokkapalojen teko onnistuu myös gluteenittomana, kunhan pidät huolen, ettei suklaa eikä päällisen lakritsifudge sisällä kotimaisia viljoja.  

Ohjeistani löydät myös perinteiset mokkapalat: https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2016/10/mokkapalat.html

Taateli-lakritsimokkapalat

Ainekset

pohja:
3 dl     vahvaa kahvia
200 g  taateleita
2 dl     muscovadosokeria
200 g  margariinia tai voita
3         kananmunaa
4 dl     erikoisvehnäjauhoja tai gluteenittomia
2 tl      leivinjauhetta
1/2 tl   soodaa
1,5 tl   vaniljasokeria
1 tl      kanelia
1/2 tl   kardemummaa
100 g  salmiakkisuklaata (esim. Fazer)
 
päällinen: 
1,5 dl  kuohukermaa
12 kpl lakritsifudgea (n.160 g)
(mustaa elintarvikeväriä)
strösseleitä koristeeksi
 

Valmistus

  1. Keitä vahvaa kahvia (esim. 1,5-kertainen määrä kahvinpurua suodattimeen normaaliin verrattuna). Hienonna taatelit veitsellä sillä aikaa ja laita ne teräskattilaan (n. 2-3l), jossa voit valmistaa koko taikinan.


  2. Lisää kattilaan kahvi ja muscovadosokeri. Kiehauta seos ja keitä, kunnes taatelit vähän pehmenevät (n.10-15 min.). Sillä aikaa paloittele suklaa veitsellä. 

  3. Kun taatelit ovat pehmenneet, soseuta seos sauvasekoittimella.
  4. Lisää margariini/voi seokseen ja sekoita niin kauan, että rasva sulaa joukkoon. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. (Jäähtymistä voit nopeuttaa viemällä kattilan ulos jäähtymään.) 
  5. Yhdistä kuivat aineet.
  6. Kun taateliseos on jäähtynyt, lisää munat taikinaan yksitellen hyvin vatkaten. Laita uuni lämpiämään 175 °C asteeseen.
  7. Lisää kuivat aineet ja suklaarouhe taikinaan. Älä vaivaa liikaa.




  8. Vuoraa paistovuoka (esim. Iittalan Teema-vuoka, koko n. 24 cm x 32 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina paistovuokaan ja tasoita pinta.


  9. Paista pohja uunin keskitasolla n. 30 min. Voit tarkistaa kypsyyttä coctail-tikulla.
  10. Kun pohja on paistunut, valmista lakritsikinuksi: laita fudget ja mittaa kerma kattilaan. Kuumenna kerma ja sekoita koko ajan niin kauan, että lakritsi on sulanut kunnolla kerman joukkoon. Älä päästä tarttumaan pohjaan. Kun lakritsi on sulanut, keitä n. vielä n. 10 min. välillä sekoittaen. Voit kokeilla kinuskin valmiutta tiputtamalla pari pisaraa sitä pohjan päälle: jos pisarat eivät leviä, kinuski on valmista. Siirrä kattila pois levyltä ja anna jäähtyä n. 10-15 min, jonka aikana kinuski hieman paksuuntuu. Jos haluat syventää mustaa väriä, lisää elintarvikeväriä n. 1 ml.

    1 ml:n lääkemitta on kätevä väriaineen annostuksessa.



    Lakritsifudgeja löytyy irtokarkkiosastolta.
    Lakritsifudget löytyvät irtokarkkihyllystä.

  11. Levitä lakritsikinuski tasaisesti pohjan päälle ja lisää strösselit. 
  12. Anna mokkapalojen jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoa mieluiten vasta seuraavana päivänä, että taatelipohja ehtii mehevöityä.
Taateli-lakritsimokkapalat on herkullinen pikkujouluherkku.

 

hakusanat: taateli lakritsi salmiakki suklaa lakritsifudge taatelikakku taateli-lakritsimokkapalat mokkapalat masaliisa joulu suklainen taatelimokkapalat leivonta jälkiruoat omiksi kiloiksi omiksikiloiksi gluteeniton leivonnaiset kakku kakut joulunajan ohjeet joulureseptit leivonta makeat piirakat


 


 

Kommentit

Suositut tekstit