Luumukiisseli

Vanhan ajan luumukiisseli ja kermavaahto - yksi joulun suosikkimakujani

Kuivatuista luumuista valmistettu luumukiisseli sopii jouluruoan jälkiruoaksi kuin nenä päähän: Se on sopivan kevyt herkku runsaan aterian jälkeen. Jouluaterialla kun tahtoo tulla enemmän kuin vatsa täyteen, koska pöydässä on niin monta sorttia syötävää.

Paras luumukiisseli maustetaan kanelilla ja sitruunalla, joka tuo kivasti raikkautta jälkiruokaan. Tarjoa kiisseli kermavaahdon tai kauravispin kanssa. Koristeeksi vaahdon päälle sopii kaneli - myös makunsa puolesta!

Luumukiisseli käy hyvin maitopohjaisen puuron (ohrapuuro, riisipuuro) lisukkeeksi, ja  sopii myös gluteenittomaan, maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon.  

Ohrapuuron ohjeen löydät resepteistäni, pääset siihen tästä.

Luumukiisseli (3-4 annosta)

Ainekset

200-250 g   kuivattuja, kivettömiä luumuja
5 dl             vettä
0,75 dl        sokeria
1                 kanelitanko
1,5 rkl         sitruunamehua
1 dl             vettä
2 rkl            perunajauhoa
sokeria päälle

lisäksi:
2 dl             kuohukermaa/vispikermaa/kauravispiä
1 rkl            tomusokeria (tai maun mukaan)
1 tl              vaniljasokeria
kanelia koristeeksi

Valmistus

  1. Laita luumut kattilaan ja mittaa vesi ja sokeri mukaan. Anna liota kannen alla muutama tunti/yön yli.
  2. LIsää kanelitanko seokseen ja keitä lionneita luumuja kannen alla hiljalleen, niin että luumut pehmenevät (n.10-20 min.).
  3. Nosta pehmenneet luumut reikäkauhan avulla tarjoiluastiaan ja poista kanelitanko.


  4. Lisää sitruunamehu liotusliemeen ja laita liemi kuumenemaan. Sekoita suurusneste (1 dl vettä + 2,5 rkl perunajauhoa) sillä aikaa.
  5. Kun liemi kiehuu, siirrä kattila pois levyltä, valuta suurusneste joukkoon koko ajan sekoittaen.
  6. Siirrä kattila levylle ja anna liemen kiehahtaa. Älä sekoita enää! Kun ensimmäine kupla nousee pintaan, siirrä kattila pois levyltä.
  7. Kaada keitos luumujen päälle. Ripottele hienosokeria kiisselin päälle kuorettumisen estämiseksi.


  8. Vaahdota kerma vähän ennen tarjoilua, mausta sopivaksi. Jos teet valmiit annokset, voit ripotella kanelia koristeeksi vaahdon päälle.


hakusanat: luumu luumujälkiruoat paras vanhan ajan perinteinen luumukiisseli kiisselit luumureseptit joulureseptit joulu jälkiruoka gluteeniton vegaaninen kasvis (lakto-ovo) perinteinen omiksikiloiksi omiksi kiloiksi joulunajan ohjeet resepti joulureseptit

 

Kommentit

Suositut tekstit