Joulupullat (vegaaninen)

 

Luumutäytteiset kanelipullat maistuvat erityisesti joulun aikaan

Luumukierteiden tekoon valmistin vegaanisen pullataikinan, koska yhä useampi alkaa olla kiinnostunut myös vegaanisista leivontaohjeista.
 
Ainoa muutos tekemääni tavalliseen pullataikinan tekoon oli se, etten käyttänyt kananmunaa. Rasvan määrää lisäsin hiukan, sillä luumupullien väliin en sitä enää laittanut.
 
Tällä pullataikinalla leivot pullan myös kananmuna- ja maitoallergikolle.

Olen jo jonkin aikaa korvannut maidon kaurajuomalla ja maidotonta margariinia olen käyttänyt leivonnassa ainakin 20 vuotta. 

Näistä tuli herkullisia, ja luumuhillo mehevöittää pullan niin, että se on seuraavana päivänä parhaimmillaan. Luumupullista ilahtuu myös hän, jolle joulutortut eivät jostakin syystä maistu.
 
Voit tehdä luumupullista kierteitä joko ruotsalaiseen tyyliin (ristin ne pöksypulliksi 😄) tai sitten ihan yksinkertaisella kierteellä.
 
Toisaalta voit tehdä näistä luumukierteitä korvapuustien tapaan tai jopa bostonkakun.

Bostonkakkua varten leivo taikina 8-9 kanelipullaksi ja asettele ne vuokaan. Kohota 1/2h ja paista 175 asteessa 30-40min.
 
Pullantuoksuisia leivontahetkiä! 🤶 
 
Ps. Muista ottaa hiiva ja margariini ajoissa huoneenlämpöön. 

Joulupullat, vegaaninen (18 kpl)

Ainekset:

taikina:
2,5 dl      kaurajuomaa ( tai vastaava mieleinen)
25 g        hiivaa
1 dl         sokeria
1/3-1/2 tl suolaa
1 tl          vaniljasokeria
2 tl          rouhittua kardemummaa
n. 8 dl     erikoisvehnäjauhoa
125 g      maidotonta margariinia (esim. Keiju 70%)
 
väliin:
1 prk       luumumarmeladia (ei mene kaikki)
1 rkl        kanelia
3/4 dl      fariinisokeria
 

voiteluun kaurajuomaa tai kikherneen lientä
raesokeria
mantelilastuja
(tomusokeria koristeluun)
 

Valmistus:

  1. Sekoita huoneenlämpöinen hiiva kädenlämpöiseen kaurajuomaan niin, että hiiva liukenee nesteeseen täysin.
  2. Vispaa joukkoon sitten sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma.
  3. Siirrä taikinakulho yleiskoneeseen paikoilleen ja lisää jauhoja yksi dl kerrallaan kuuteen dl saakka. Tämän jälkeen anna koneen vatkata taikinaa vähintään 5 min. ajan (alustus).
  4. Lisää sen jälkeen pehmeä rasva ja loput vehnäjauhot vähän kerrallaan. 
  5. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon reunoilta mutta on vielä kimmoisa.

    Taikina irtoaa hyvin vuoan reunoilta ja on valmis kohotettavaksi.

  6. Siirrä taikinakulho vedottomaan paikkaan (esim.mikro) ja peitä liinalla. Anna kohota 45-60 min. 
  7. Voit sillä aikaa valmistella leipomistarvikkeet esille ja laittaa pellit valmiiksi. Sekoita kaneli ja fariinisokeri tasaiseksi seokseksi.

    Sekoita kaneli ja fariinisokeriseos hyvin.


  8. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmat pois. Jaa se kahteen yhtä suureen osaan (laita odottava pala esim.takaisin kulhoon liinalla peitettynä).
  9. Kauli taikinasta n. 30 cm x 45 cm kokoinen levy.


  10. Levitä luumumarmeladia koko levylle ohuelti ja ripottele päälle puolet kaneli-fariinisokeriseoksesta.


  11. Käännä taikinalevystä 1/3 toista pitkää reunaa (ks.kuva). Käännä sitten loppu1/3 levystä edellisen taitoksen päälle ja kauli.


  12. Jaa taikinalevy yhdeksään osaan (n. 2 cm leveitä) taikinapyörällä tai pitsaleikkurilla.


  13. Leikkaa sitten yksittäinen pala vielä "housuiksi": tee "lahkeet", älä jätä "takamusosaa" kuitenkaan liian korkeaksi ja kieputa lahkeet kierteelle.

    "Pöksyjen lahkeet" kannattaa kieputtaa samaan suuntaan - toisin kuin tässä kuvassa - jolloin pulla pysyy paremmin kierteellä koko muotoilun ajan.

  14. Kiepauta tämän jälkeen "pöksyt" kierrepullaksi, jätä päät pullan alle.


  15. Voit halutessasi leipoa yksinkertaisempia kierteitä: Taita taikina puoliksi, kauli vielä ja leikkaa yhdeksän palasta levystä. Kierrä pala kierteelle molemmista päistä eri suuntiin kieputtaen. Kiepauta pullaksi.





  16. Leivo myös toinen pullapala. Anna pullien kohota pellillä liinan alla n. 20-30 min.
  17. Voitele joko kaurajuomalla tai kikherneliemellä. Ripottele päälle raesokeria ja mantelilastuja
  18. Paista 200-225 °C asteessa n.13-15 min. kauniin värisiksi.


hakusanat: vegaaninen joulupullat joulupulla maidoton kananmunaton laktoositon joulunajan ohjeet luumupullat luumukierteet pullataikina leivonnaiset jouluresepti ruotsalaiset kanelipullat kanelikierteet omiksikiloiksi vegan bostonkakku luumuhillolla joulureseptit

Kommentit

Suositut tekstit