Bataattilaatikko

Samettinen bataattilaatikko maistuu joulupöydässä

Helppo bataattilaatikko sopii hyvin perinteisten joululaatikoiden rinnalle tai korvaamaan jonkin toisen laatikon.

Viime jouluna tein bataattilaatikkoa ensimmäisen kerran. Laitoin ohjeen ylös ja valmistin sitä nyt uudelleen.
 
Olen alkanut korvata ruoanlaitossa ruokakerman vastavalla kaurakermalla, ja mielestäni se sopii joululaatikoihin oikein hyvin!  Yhtä hyvin voit kuitenkin käyttää tavallista ruokakermaa tai maidon/kuohukerman sekoitusta tai jopa pelkkää kuohukermaa. 
 
Rasvan voi lisätä jääkaappikylmänä mukaan - se sulaa  ja samalla jäähdyttää bataattiseosta, jolloin kananmunan lisääminen on helpompaa. Kananmunaa ei kannata laittaa liian lämpimään seokseen.

Gluteenittoman version saat, kun huolehdit, että korppujauhot ovat gluteenittomia. Vegaani voi jättää laatikosta kananmunan pois (tätä en ole itse testannut, mutta pitäisi onnistua).

Mukavaa joulun odotusta! 🎄
 
Ps. Täältä löydät muut jouluiset laatikot:

Bataattilaatikko (n. 3 x 0,5 l)

Ainekset

n. 1,3 kg kuorimatonta bataattia
3 dl         kaurakermaa (15% rasvaa)
2,5 rkl     korppujauhoa
1/2 dl      siirappia
75 g        margariinia tai voita
n. 1/2 tl   suolaa
1/3 tl       kanelia
1/4 tl       muskottipähkinää
1/2 tl       mustapippuria
1             kananmuna 

korppujauhoja
rasvanokareita

Valmistus

  1. Kuori ja paloittele bataatit kuutioiksi kattilaan. Lisää vettä sen verran, että baatatit juuri peittyvät.
  2. Keitä kypsiksi, n. 10-15 min. ja kaada vesi pois.
  3. Soseuta bataatit, lisää kerma ja sekoita.

    Soseuta pehmeät bataatit esim.sauvasekoittimella. Puisella survimellakin onnistuu hyvin!

  4. Lisää seokseen korppujauhot, siirappi, jääkaappikylmä rasva sekä suola ja mausteet. Lisää lopuksi kananmuna haaleahkoon seokseen. Sekoita sauvalla tai sähkövatkaimella (tai vispilällä, jos sähköistä ei ole) jos seos kuohkeaksi.

    Lisättävää rasvaa ei kannata sulattaa erikseen - se sulaa hyvin lämpimään seokseen.


    Lisää loput aineet, sekoita kuohkeaksi ja maista.

  5. Maista seosta ja lisää siirappia tai suolaa, jos se on tarpeen.
  6. Laita uuni päälle 175 °C asteeseen ja voitele 3 x 0,5 l tai 2 x 0,75 vuokaa. Aseta alumiiniset vuoat pellin päälle.
  7. Annostele bataattiseos vuokiin ja tasoita. Ripottele päälle korppujauhoa ja pieniä rasvanokareita.

    Alumiinivuoissa paistettavat laatikot kannattaa paistaa pellin päällä, ellei halua siivota uunin pohjaa paistamisen jälkeen 😀



  8. Paista uunin keskitasollla 175 °C:ssa n. 1 h.
  9. Jäähdytä ja pakasta tarpeen mukaan.


hakusanat: samettinen helppo jouluinen bataattilaatikko gluteeniton joulureseptit resepti joululaatikot bataatti omiksi kiloiksi omiksikiloiksi kasvis sweet potatoe casserole kasvisruoat lihaton


 
 
 
 

Kommentit

Suositut tekstit