Gluteeniton mutakakku


Mehevä suklaatorttu eli mutakakku on klassinen suussa sulava herkku 

Tämä gluteeniton mutakakku katoaa viimeistä murua myöten.

Suklaaksi tulee tummaa suklaata, mutta mieleeni juolahti; miksei perinteisen tumman suklaan voisi korvata vaikka joulun ylijäämäsuklaakonvehdeilla! Tai jollain muulla makusuklaalla.

Mutakakku kannattaa tehdä päivää aikaisemmin kuin sitä on tarkoitus syödä. Silloin kakku ehtii kunnolla jäähtyä ja rakenne hieman kiinteytyä.

Tällöinkin olisi hyvä, jos kakku jäisi keskeltä hieman valuvaksi tai ainakin riittävän kosteaksi.

Mehevän mutakakun suurin haaste onkin löytää omasta uunista se parhain paistolämpötila ja -aika. Lämpötila on 180-200
°C ja paistoaika 15-23 min, kun käytät matalaa keraamista piirakkavuokaa.

Emalisessa piirakkavuossa paistoaika saa olla lyhyempi kuin keraamisessa astiassa.

Irtopohjavuoalla paistaessa paistoaika saa olla 15-20 min; vaikka kakkutaikina on vuoassa paksummasti kuin matalassa keraamisessa astiassa, kakku paistuu silti joutuisasti metallisessa irtopohjavuoassa.
Kokeilemalla löydät hyvän paistoajan.

Lisukkeeksi voi tarjota vaniljajäätelö (vähän sulanutta!) tai kermavaahdosta, turkkilaisesta jugurtista ja sokerista tehtyä vaahtoa. Myös kirpeät marjat (esim. punaherukka, lakka) sopivat hyvin mutakakun seuraksi.

Seuraavalla ohjeella tehtynä kakku sopii myös vehnäallergikolle ja keliaakikolle.

Jos valitset rasvaksi laktoosittoman ja maidottoman margariinin, käy kakku laktoosi-intolerantikolle sekä maitoallergiselle. Muista tarkistaa, että myös suklaa sopii em. erityisruokavaliota noudattaville.



Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti. 


Gluteeniton mutakakku (ø ~27 cm, n. 12 annosta) tai irtopohjavuoka (ø ~24 cm)

Ainekset

200 g     voita tai margariinia
200 g     tummaa suklaata

2 dl        sokeria
4            kananmunaa
2 1/2 dl  maissitärkkelystä

1 tl          leivinjauhetta

rasvaa ja maissijauhoja vuoan jauhotukseen

tomusokeria jäähtyneen kakun päälle 

lisukkeeksi:

vaniljajäätelöä

tai

2 dl       kuohu-tai vispikermaa
1,5-2 dl turkkilaista jugurttia
2 tl        vaniljasokeria

n. 3 rkl  tomusokeria

(happamia) marjoja, esim. lakkoja, punaisia viinimarjoja, mansikoita, vadelmia

Valmistus

  1. Sulata rasva ja paloiteltu suklaa hyvin miedolla lämmöllä kattilassa liedellä. Älä päästä liian kuumaksi - seos ei saa yhtään höyrytä. Toinen vaihtoehto on sulattaa rasva ja suklaa vesihauteessa (älä päästä vettä roiskumaan seokseen). Siirrä sivuun jäähtymään.


  2. Rasvaa ja jauhota piirasvuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa vuoka leivinpaperilla.

  3. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Laita uuni lämpiämään 180-200 asteeseen. Sekoita maissitärkkelys ja leivinjauhe.

  4. Lisää sokeri-munavaahtoon maissitärkkelys-leivinjauhe siivilän läpi. Sekoita puuhaarukalla nostellen.
  5. Sekoita joukkoon suklaa-rasvaseos.


  6. Kaada taikina piirakkavuokaan.

  7. Paista uunin alaosassa 180-200 asteessa 15-23 min. ajan. (Itselläni on kuumahko uuni, joten paistan kakkua 180 asteessa n. 22-23 min.)

    Juuri uunista otettuna.


  8. Tarjoa kunnolla jäähtyneenä tai mieluiten vasta seuraavana päivänä. Ripottele kakun päälle tomusokeria siivilän läpi. 
  9. Kermavaahtoseos: Vaahdota kerma. Lisää joukkoon turkkilainen jugurtti, sokeri ja vaniljasokeri. Tarkista maku. 
Tässä palasessa on hyvä koostumus.



hakusanat: suklaa maissitärkkelys paras mutakakku gluteeniton helppo mehevä suussasulava syntisen hyvä omiksikiloiksi omiksi kiloiksi leivonta resepti makeat piirakat kakut

Kommentit

  1. Hyvä ja helppo resepti, kiitos.

    Itse tein irtopohjavuokaan ja korkeahan siitä tuli ja paistoaika meni pitemmäksi. Mutta hyvä tuli ��

    Seuraavalla kerralla piirakkavuokaan teen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jupe, kiitos kivasta kommentistasi ja että kokeilit reseptiä! :) Pääsin valitettavasti vasta nyt vastaamaan, kun toiminto ei ole toiminut. Toivotaan, että jatkossa pelittää :) Hyvä idea laittaa kakku irtopohjavuokaan, pitää itsekin joskus kokeilla :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit