Samettinen kasvissosekeitto


Samettisen kasvissosekeiton valmistat näppärästi tuoreista kasviksista


Tässä keitossa olen käyttänyt jauhoisia perunoita, palsternakkaa, porkkanaa ja sipulia (kelta-, puna- tai purjosipulia).

Kasviksia voit vaihdella saatavuuden ja mieltymyksen mukaan
, esim. myskikurpitsa, lanttu tai bataatti sopivat hyvin keittoon.

Myös kaupan valmiita pakastevihanneksia voit käyttää ja näin ohittaa kuorimisvaiheen, mutta ota huomioon, että ne ovat monesti pienemmiksi kuutioitu kuin tässä ohjeessani olen laittanut.

Tuorejuustoa vaihtamalla
saat keittoon vähän eri makua. 

Sosekeiton päälle kannattaa paahtaa kuivalla kuumalla pannulla auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä. Ne maistuvat herkullisille! Myös raejuusto sopii hyvin keiton päällä ripoteltuna.

Voit lämmittää keittoa seuraavana päivänä tai pakastaa sen. Sosekeiton jämän voi hyödyntää myös esim. sämpylätaikinassa.

Sosekeiton kaveriksi sopii hyvin mm.peltipiirakka. Ohjeen löydät https://omiksikiloiksi.blogspot.com/2017/02/peltipiirakka.html


Kasvissosekeitto (n. 5-6 annosta)

Ainekset

4          jauhoista perunaa (~ isohko)
1          palsternakka (n. 300-400g)
4          porkkanaa (~ keskikoko)
 
----->    perunaa, palsternakkaa ja porkkanaa yht. n. 1,5 l paloiteltuna
 
2          sipulia (kelta- tai punasipuli)
1/2 dl   rypsiöljyä
1 l        vettä
1,5(-2)  liha- tai kasvisliemikuutiota
200 g   tuorejuustoa, esim. savuporo/paahdettu paprika
1 ml     valkopippuria (voit laittaa myös muuta pippuria mieltymyksesi mukaan)
1 rkl     kuivattua persiljaa 

lisäksi:
paahdettuja auringokukan- ja/tai kurpitsansiemeniä
raejuustoa

keitettyä kananmunaa
tuoretta leipää
karjalanpiirakkaa
peltipiirakkaa

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 225 °C asteeseen. Kuori, huuhtele ja paloittele vihannekset. Huuhtele perunat vielä paloittelun jälkeenkin.
  2. Levitä kasvikset pellille ja valuta rypsiöljy niiden päälle.


    Levitä kasvikset pellille ja valuta rypsiöljy niiden päälle.



  3. Paahda kasvikset uunissa n. 20 min. Laita vesi kiehumaan paahtumisen loppupuolella.
  4. Lisää paahtuneet kasvikset sekä liemikuutiot kiehuvaan veteen varoen ja keitä n. 10 min.pehmeiksi.



  5. Siirrä kattila liedeltä ja soseuta keitos sauvasekoittimella. Lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi.
  6. Siirrä kattila takaisin liedelle, lisää pippuri ja sekoita. Anna keiton juuri ja juuri kiehahtaa.



  7. Sammuta levy, lisää persilja ja maista. Lisää tarpeen mukaan esim. mustapippuria tai muuta mieleistä pippuria. Jos kaipaat lisää suolaa, lisää sitä vasta lautasella olevan keiton päälle vähän.


  8. Tarjoa keiton kanssa tuoretta leipää, karjalanpiirakkaa tai esim. peltipiirakkaa sekä keitettyä kananmunaa.

Kasvissosekeitto paahdetuista kasviksista. Lisänä on itsetehtyjä krutonkeja.


Mehevän peltipiirakan ohjeen löydät blogistani.


hakusanat: arkiruoka peruna porkkana purjo palsternakka samettinen kasvissosekeitto kasviskeitto sosekeitto omiksikiloiksi omiksi kiloiksi keitto lämpimät ruoat kasvisruoka peltipiirakka resepti kasvisruoat lihaton

Kommentit

Suositut tekstit