Kotihampurilaiset


Mitä kaikkea hampurilaisen väliin?

Toisinaan tulee tarve turvautua valmisruokiin, ja kotona tehtäviin hampurilaisiin löytyy kaupan hyllyiltä hyvät avut. Itse valmistan vain sämpylät. 
 
Ohjeella tulee 18 kpl keskikokoista sämpylää - voit tarvittaessa vaikka puolittaa ohjeen. Tai pakastaa ylimääräiset sämpylät seuraavaa hampurilaisateriaa varten. 
 
Hiivaleipäjauhot voit korvata osittain tavallisella vehnäjauholla tai toisaalta hiivaleipäjauhoilla voit myös korvata osan ohjeessa annetusta vehnäjauhomäärästä.

Sämpylöiden lisäksi tarvitset valmispihvejä, sipulia, cheddar-juustoa, ketsuppia, hampurilaiskastiketta, salaattia, kurkkusalaattia ja tomaattia. Voit täydentää kotikutoista pika-ateriaa pakasteranskalaisilla

Itse tykkään nykyään kaupan valmiista mustapapupihveistä; ne sopivat erityisen hyvin hampurilaisiin. Ne ovat vähäsuolaisia ja kuituakin niissä on.
 
Ps. Muista käyttää taikinassa huoneenlämpöistä kananmunaa!

Kotihampurilaiset - pehmeät sämpylät (18 kpl)

Ainekset

6 dl        vettä
50 g       tuorehiivaa
1 tl         suolaa
2 rkl       sokeria
1            kananmuna
2 dl        kaurahiutaleita
3 dl        hiivaleipäjauhoa
0,5 dl     rypsi- tai oliiviöljyä
n.10 dl   puolikarkeita vehnäjauhoja

voiteluun:

vettä tai 1 kananmuna
seesaminsiemeniä/pellavansiemeniä/kaurahiutaleita/auringonkukansiemeniä

lisäksi:

valmispihvejä (1-3 kpl/hlö)
(puna)sipulia (n.1/3 sipulia/hlö) 
rasvaa paistamiseen
cheddar-juustoviipaleita (1-3 kpl/hlö)
ketsuppia
hampurilaiskastiketta
salaattia
(sinappi)kurkkusalaattia
tomaattia (n.1/2 tomaattia/hlö)

ranskalaisia perunoita
    


Jauheliha- tai kasvispihvejä tai molempia.

Valmistus

  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita hyvin.
  2. Lisää suola, sokeri, kananmuna ja kaurahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhot sekoittaen.
  3. Jatka vehnäjauhojen lisäämisellä desilitra kerrallaan. Alusta taikinaa n. 5 min, kun olet lisännyt 6 dl vehnäjauhoa.
  4. Lisää sen jälkeen öljy ja loput jauhot. Taikina saa jäädä hivenen löysäksi.
  5. Kohota taikinaa vedottomassa paikassa 30 min. liinan alla (esim. mikrossa).
  6. Kaada taikina hyvinjauhotetulle alustalle, vaivaa ilma pois ja jaa kohonnut taikina kahteen osaan.

  7. Pyörittele pala pötköksi ja jaa se 9 osaan. Leivo pyöreiksi sämpylöiksi. Käytä jauhoja apuna. Tee samoin toiselle palalle.



    Kohota liinan alla hyvin.

  8. Kohoamisen jälkeen voit voidella sämpylät vedellä/kananmunalla ja ripotella päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylät 200 asteessa n.12-13 min. ajan.


* Sämpylöiden paistuessa esivalmistele muut ruoka-aineet:

  • huuhdo ja kuivaa salaatti
  • pese ja viipaloi tomaatit siivuiksi
  • kuori sipulit ja viipaloi ne ohuiksi renkaiksi
* Kun sämpylät ovat paistuneet, laita ranskalaiset perunat pellille ja paista ohjeen mukaan. Ranskalaiset kannattaa kääntää n. 20 min. jälkeen ja jatkaa paistoa vielä n. 10 min. Grillivastusta voi kokeilla paistoajan viimeisen 10 min. aikana, jos uunissa ei ole kiertoilmaa.

* Lisää vähän rasvaa pannulle ja lämmitä valmispihvit siinä.

Jos lämmitetyt pihvit joutuvat odottamaan syöjiä, laita lämpimät pihvit kulhoon vesihauteen päälle. Peitä kannella.

* Paista sipulirenkaat rasvassa, älä päästä palamaan.


* Leikkaa jäähtyneet sämpylät puoliksi ja täytä mieleisellä tavallasi. Lisää lautaselle ranskalaisia perunoita. Nauti hyvällä ruokahalulla!




hakusanat: hampurilaiset kotihampurilaiset sipuli tomaatti salaatti ketsuppi mustapapupihvi jauhelihapihvi kurkkusalaatti hampurilaiskastike cheddar hampurilainen itsetehdyt pehmeät helpot hampurilaissämpylät leipä sämpylä sämpylät hampparit hampparisämpylät omiksi kiloiksi omiksikiloiksi resepti lämpimät ruoat

Kommentit

Suositut tekstit