Lumikuningattaren kakku


Lumikuningatteren kakkuun sain inspiraation Yhteishyvän 1/17 ruokaliitteestä. Tee kakku mieluiten edellisenä päivänä, että pohja ehtii kunnolla "tekeytyä".

Pohjasta paistuu ihanan kevyt ja kuohkea ruis- ja perunajauhojen avulla. Täytteessä on mm. kuohukermaa, maitorahkaa, puolukoita ja liivatetta. Jos puolukka irvistyttää, kokeile pakastemansikoita tai -vadelmia. Mustikkakin käy hyvin. 

Rahkan voit valita makusi mukaan - maustamatonkin on hyvä vaihtoehto - mutta mansikka- tai minttusuklaarahka antaa mielestäni kivan makuyhdistelmän kakkuun puolukan kanssa. 

Kakun kruunaa sveitsiläinen marenki, jonka tekeminen on aina niin palkitsevaa eikä lainkaan vaikeaa! 

21.10.-17:
Reseptiä päivitetty; voit survoa marjat tai laittaa ne kokonaisina kuten kuvissa näkyy. Jos soseutat marjat, valitse mieluummin mansikkarahka puolukan kaveriksi. Täytteen väristä tulee silloin kauniin vaaleanpunainen (kuten yllä olevassa kuvassa).


Olisin iloinen, että jättäisit kommentin minulle, jos käytät reseptiä. Jos jaat kuvan somessa, toivon, että mainitset reseptin alkuperän reilusti.

Lumikuningattaren kakku (n. 12-15 hlölle)

Ainekset

pohja:

1,5 dl      sokeria
4             kananmunaa (kokoluokka 63-73g)
1 dl         ruisjauhoja
1/2 dl      perunajauhoja
1 tl          leivinjauhetta 

täyte:

4             liivatelehteä
2 dl         kuohukermaa
1,5-2 dl   tomusokeria
2,5 tl       vaniljasokeria
300 g      maitorahkaa, esim. minttusuklaa- tai mansikkarahka tms.
2 dl         pakastepuolukoita/-mansikoita/-vadelmia/-mustikoita (voit laittaa kokonaisina tai survottuna)
2 rkl        marjamehua (laimenna mehu 1:1)

kostutus:

n.1 dl       kevytmaitoa
1 tl           vaniljasokeria

päälle sveitsiläinen marenki:

2              kananmunan valkuaista
1 1/2 dl    sokeria (Siro mutta ihan tavallisellakin onnistuu)
1 tl           vaniljasokeria
(1/2 rkl    sitruunanmehua)

pakastepuolukoita (tai muita marjoja)
tomusokeria 

Valmistus

  1. Laita uuni lämpiämään 175-200 asteeseen (tai uunisi kääretorttupohjan paistolämpötila). Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää jauhoseos vatkattuun taikinaan siivilän läpi puuhaarukalla varovasti taikinaa nostellen. Voit auttaa ruisjauhojen menemistä siivilän läpi lusikalla painellen.
  3. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille.

  4. Paista valitsemassasi lämpötilassa 8 minuuttia.
  5. Leikkaa toinen leivinpaperi pöydälle ja sirottele päälle sokeria.
  6. Kumoa paistunut kakkulevy sokeroidun paperin päälle.

  7. Survo puolukat (voit laittaa myös kokonaisina kuten näissä kuvissa) ja laita liivatelehdet kylmään veteen.

  8. Sekoita rahka, puolukat ja sokerit.

    Voit valita täytteeseen minttusuklaarahkan tilalle jonkin muun mieleisesi rahkan.

  9. Vaahdota kerma.
  10. Kiehauta marjamehu, purista liivatelehdet mehun joukkoon ja sekoita.
  11. Valuta pienen hetken jäähtynyt liivateseos ohuena norona puolukkarahkan joukkoon.
  12. Yhdistä kerma ja puolukkarahka varovasti nostellen. Lisää tarvittaessa sokeria.
  13. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan.

    Leikkaa pienet palaset sivuista pois, jos kakkuvati on vähän liian pieni.
  14. Aseta toinen paloista sopivalle tarjoiluvadille.

  15. Sekoita maito ja vaniljasokeri kostutusta pohjan kostutusta varten. Kostuta pohja kevyesti vaniljamaidolla.
  16. Levitä täyte levyn päälle. Nosta toinen kakkulevy päälle ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja siirrä jääkaappiin odottamaan vähintään seuraavaan päivään.


Valmista tarjoilupäivänä sveitsiläinen marenki. Tarvitset aineiden lisäksi kattilan, kattilan päälle sopivan teräskulhon, vähän vettä, sähkövatkaimen sekä kellon.
Jos teet isomman määrän marenkia, sokerimäärä voi olla n. 0,65 dl/valkuainen.

  1. Erota valkuaiset teräskulhoon. Lisää sokerit (ja sitruunanmehu). Jos et laita sitruunaa, voit vähentää sokerin määrää eli laita vajaa 1,5 dl.

  2. Laita vettä kattilaan ja lämmitä sitä niin, että se alkaa kevyesti poreilla.
  3. Aseta teräskulho kattilan päälle ja vatkaa sähkövatkaimella n. 8-10 min.

    Alussa näyttää tältä...
    ...vähän jo sakenee...
    ...tämähän vaalenee!
    Hurraa! Marenki alkaa olla valmis. Valmis marenki on paksua ja hieman hopeankiiltävää.
  4. Nosta kulho kattilan päältä, ja vatkaa vaahtoa vielä hetki kylmässä vesihauteessa, että marenki jäähtyy.
  5. Levitä tai pursota marenki kakun päälle.

  6. Koristele kakku halutessasi sokeroiduilla pakastepuolukoilla tai muilla marjoilla.




hakusanat: puolukka karpalo ruisjauho pakastemarja lumikuningattaren kakku kakut täytekakku,sveitsiläinen marenki,ystävänpäivä äitienpäivä isäinpäivä itsenäisyyspäivän joulu marjatäytekakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi täytekakut joulunajan ohjeet leivonta resepti

Kommentit

Suositut tekstit