Mustikkaruispuuro
Perinteinen ruismarjapuuro sopii hyvin Kalevalan päivän teemaan.
Mustikka on rukiin lempeä kaveri, mutta ihan yhtä hyvin voit käyttää mm. puolukoita, musta- punaviinimarjaa, vadelmaa tai mansikkaa.
Vispipuuro puolukoista. Laita 3 dl puolukoita, 1 dl sokeria. Vatkaa kuohkeaksi jäähtyneenä tai jääkaappikylmänä. |
Ruisjauho sisältää runsaasti kuitua (14g/100g), ja mustikat sopivat siihen mainiosti.
Valmistin puuron pakastemustikoista ja vatkasin sen jäähtyneenä sähkövatkaimella. Lopputuloksena syntyi ihanan kuohkea, lohkeava ja pehmeän makuinen vatkattu mustikkaruispuuro.
Muista siis vatkata puuro hyvin jäähtyneenä - mieluiten kylmänä - jos haluat saada kuohkean puuron!
Herkuttele puuro maidon kanssa. Ylellisemmän herkun saat, kun lorautat pinnalle vähän kevyt- tai kuouhukermaa. Puuro maistuu unelmaisen hyvälle myös vispautuvan vaniljakastikkeen kanssa.
Pakkasmarjalle kehittämäni Kuningaspuuro on ihana jälkiruoka tai välipala. Reseptin löydät tämän postauksen lopusta tai Pakkasmarjan sivuilta.
Ruispuurohan on itsessään vegaaninen, ja voit valita päälliseksi myös vegaanisen vaihtoehdon.
Katso myös ohje mehuun keitetystä puurosta TÄSTÄ
Mustikkaruispuuro (4-5 annosta)
Ainekset
5 dl vettä
3 dl mustikoita
3/4 - 1 dl sokeria
1 1/2 dl ruisjauhoja
Valmistus
- Mittaa vesi, pakastemustikat ja sokeri kattilaan. Laita sokeria aluksi 3/4 dl ja lisää sitä myöhemmin, jos on tarpeen.
- Kiehauta seos, ja vatkaa ruisjauhot mukaan.
Lisää jauhot ripotellen veden sekaan. - Pienennä levy aivan minimiin ja anna puuron hautua kannen alla n. 40-45 min. Tarkista omasta jauhopussista jauhojen kypsymisaika. Jos keität perinteisellä rautalevyllä, voit sulkea levyn tässä vaiheessa kokonaan - levyn lämpö riittää tuoksi ajaksi. Käy vispaamassa puuroa 2-3 kertaa hautumisen aikana.
- Kun puuro on valmis, anna sen jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi. Talvella voit jouduttaa jäähtymistä viemällä kattilan ulos.
- Maista jäähtyneen puuron sokerimäärä; lisää, jos on tarpeen. Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi.
- Tarjoa maidon/kevytkerman tai kaurajuoman/kauravispin kanssa.
Kuningaspuuro (6 annosta)
Ainekset
Valmistus
- Mittaa marjat, vesi ja sokeri kattilaan. Voit laittaa pienemmän määrän ensin ja lisätä myöhemmin makusi mukaan.
- Kiehauta ja vatkaa ruisjauhot huolellisesti joukkoon.
- Pienennä levyn lämpö aivan minimiin (rautalevyn voit jo sammuttaa) ja anna puuron hautua 40-45 min. Voit tarkistaa jauhojen kypsymisajan jauhopussin kyljestä. Käy vispaamassa pari kertaa hautumisen aikana.
- Kun puuro on valmis, jäähdytä se jääkaappikylmäksi ja vatkaa se sen jälkeen kuohkeaksi sähkövatkaimella parin minuutin ajan.
- Pese sitruuna lämpimällä vedellä hyvin ja kuivaa.🍋
- Vaahdota jääkaappilykylmä vaniljakastike jämäkäksi vaahdoksi ja raasta sitruunankuori joukkoon. Sekoita.
- Annostele puuro jälkiruokamaljoihin ja lisää sitruunavaahto päälle.
hakusanat: ruismarjapuuro marjoista vispipuuromustikkapuuro puolukkapuuro puolukoista mustikka ruisjauho puuro vatkattu kuohkea haudutettu perinteinen mustikkaruispuuro ruismustikkapuuro ruisvispipuuro ruispuuro mustikkamehu mehu marjapuuro mustikkavispipuuro omiksi kiloiksi omiksikiloiksi whipped rye porridge mannaryyni vegaainen resepti kuningaspuuro pakkasmarja
Kommentit
Lähetä kommentti