Porkkanasämpylät


Kun teet seuraavan kerran sämpylöitä, lisää taikinan sekaan porkkanaraastetta. Saat kaivattua vaihtelua perussämpylöihin - näistä porkkanasämpylöistä tulee ihanan pehmeitä, kun maltat jättää taikinan sopivan löysäksi.

Sämpyläohjeestani löydät sopivan jauhomäärän. Pitkään kaapissa olleita jauhoja voi olla tarpeen lisätä vähemmänm kuin tuoreita jauhoja, koska niistä on haihtunut kosteutta.

Kohota taikina vedottomassa paikassa. Jos kulho ei mahdu esim. mikroon, voit laskea altaaseen lämpimää vettä, laittaa uuniritilän päälle ja taikinakulhon siihen päälle. Mukavaa leivontahetkeä!


25.10.-17:
Öljyn lisäämiskohta päivitetty: Öljy kannattaa kokemukseni mukaan lisätä hiivataikinoihin jauhojen laiton loppuvaiheessa, jolloin öljy ikään kuin "sulkee" taikinan. Toki taikina onnistuu, vaikka öljyn laittaisi aivan alussa kuten tässäkin ohjeessa aiemmin oli.




Porkkanasämpylät (16 kpl)

Ainekset

5 dl                    vettä
30 g                   tuoretta hiivaa
1 tl                     suolaa
                         (pieni kourallinen auringonkukansiemeniä) 
2 rkl                   hunajaa (vegaaniseen taikinaan saman verran siirappia)
2 dl                    porkkanaraastetta (~150 g kuorimatonta porkkanaa)
3 dl                    grahamjauhoja
1/2 dl                 rypsiöljyä
n. 8 1/2-9 1/2 dl hiivaleipäjauhoja/vehnäjauhoja tai niiden sekoitusta

(päälle: 
vettä

unikon- tai seesaminsiemeniä)


Valmistus



  1. Kuori, pese ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
  2. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon myös suola, (siemenet) ja hunaja.
  3. Lisää porkkanaraaste taikinanesteeseen.
  4. Lisää joukkoon jauhot pikkuhiljaa desilitra kerrallaan. Vaivaa taikinaa, ja kun olet lisännyt n. 10 dl, alusta taikinaa hetkisen pidempään ja jatka sen jälkeen loppujen jauhojen lisäämistä. Lisää öljyä jauhojen laiton loppumetreillä.

    Jätä taikina riittävän pehmeäksi - sen juuri pystyy jauhojen avulla leipomaan.

  5. Siirrä taikina-astia lämpimään ja vedottomaan paikkaan kohoamaan, esim. mikroon. Peitä liinalla. Anna kohota n. 45 min.
  6. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulla leivinalustalle. Vaivaa taikinasta ilma pois ja jaa se kahteen osaan.

  7. Jaa taikinapala kahdeksaan (8) osaan. Voit pyöritellä taikinasta palloja, nostaa pellille sellaisenaan leikattu tai leikkaamaton puoli ylöspäin tai tehdä solmusämpylöitä.

    Leikkaamaton pinta ylöspäin.

    Solmusämpylät: leivo sämpyläpalasta n. 20 cm pitkä pötkö ja kiepauta solmulle.


  8. Kun ensimmäinen pelti (puolet taikinasta) on valmis, peitä pelti liinalla ja laita uuni lämpiämään 200-225 asteeseen. Jätä valmis pellillinen lieden päälle kohoamaan.
  9. Leivo toinen taikinapala samoin ja peitä liinalla. Anna kohota.
  10. (Voitele vedellä ja ripottele päälle siemeniä). Paista sämpylät 200-225 asteessa n. 13-15 min.


  11. Siirrä paistuneet sämpylät leivinpaperin avulla uuniritilän päälle jäähtymään. Peitä liinallla.



hakusanat: pehmeät helpot grahamjauho hiivaleipäjauho porkkana auringonkukansiemen porkkanasämpylät sämpylät porkkanasämpylä omiksikiloiksi omiksi kiloiksi veteen tehty leipä leivät vegaaninen leivonta resepti




Kommentit

Suositut tekstit