Yrttipatonki (persilja-valkosipuli)


Itsetehtyihin patonkeihin saa helposti vaihtelua valkosipulilla ja yrteillä.

Tein täytteen, johon valkosipulin lisäksi laitoin tuoretta persiljaa, suolaa sekä rypsiöljyä. Valkosipulin voit jättää pois, jos et siitä pidä, ja öljyn voi korvata esim. oliiviöljyllä.

Taikinaan tulee vain 2 dl vettä, joten se on näppärä valmistaa. Itselläni on leipäkone, jota käytän usein juuri tällaisten pienten taikinoiden tekoon. Jauhoina käytin hiivaleipäjauhoja, mutta ne voit vaihtaa kokonaan/osittain vehnäjauhoihin. Rapeutta patonkeihin saat laittamalla uuniin alussa pienen vesiastian - ellet sitten omista uunia, jossa on höyrytystoiminto. Mukavia leivontahetkiä!

Persiljan tilalle voit laittaa jotain muutakin yrttiä kuten basilikaa tai omasta luonnosta löytyvää nokkosta. Nokkonen kannattaa huuhdella keräämisen jälkeen ja sen jälkeen käyttää kiehuvassa vedessä n.30-60 s ajan. Sen jälkeen sen voi halutessaan huuhdella kylmällä vedellä, painella kuivaksi liinalla ja käyttää kuten pinaatti.


Täytepatonki (3 kpl)

Ainekset

2 dl           vettä
10 g          tuoretta hiivaa
1/3 - 1/2 tl suolaa
n. 1/2 dl    auringonkukansiemeniä
n. 5  dl      hiivaleipäjauhoja 
2,5 rkl       öljyä

täyte:

                 nippu persiljaa
3-4            valkosipulin kynttä
1/3 tl         suolaa
3 rkl          öljyä

Valmistus

  1. Jos valmistat taikinan leipäkoneella, mittaa kädenlämpöinen vesi ja lisää siihen tuorehiiva. Lisää loput aineet, ja anna koneen alustaa taikinaa n. 15 min.

    Jos käytät kuivahiivaa, 1 pussi riittää. Mittaa tällöin vesi n. 42 asteisena ja sekoita kuivahiiva joko suoraan  tai jauhojen joukossa nesteeseen.

  2. Taikinan teko käsin tai yleiskoneella: Mittaa kädenlämpöinen vesi astiaan, liota tuorehiiva joukkoon. Lisää suola, siemenet sekä jauhot desilitra kerrallaan. Lisää öljy viimeiseksi.
  3. Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinalla peitettynä (esim. mikroaaltouuni, uunia ei päälle!) n. 1/2 h.
  4. Taikinan kohotessa valmista täyte esim. sauvasekoittimella: Laita sekoitinastiaan persilja, kuoritut valkosipulin kynnet, suola sekä öljy. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

  5. Kun taikina on kohonnut, kumoa se jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Jaa taikina 2 tai3 osaan.



  6. Kauli taikinanpala suorakulmaiseksi levyksi ja levitä osa täytteestä pitkälle sivulle. Älä levitä täytettä ihan koko alueelle - täyte pysyy helpommin sisällä, kun sen levittää kuvan mukaisesti.

  7. Rullaa levy pötköksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Tee samoin lopuille taikinapaloille.

  9. Siirrä pelti hellan päälle ja peitä liinalla. Anna patonkien kohota n. 10-15 min. Laita samaan aikaan uuni lämpiämään 200-225 asteeseen.

    Laita uuninkestävään astiaan pari dl vettä ja laita se uuniin (pohjalle), kun laitat uunin lämpiämään. Muodostuva höyry saa aikaan patonkeihin rapean pinnan.
  10. Kun uuni on lämmennyt, jauhota patongit ja tee muutama viilto pintaan.



  11. Siirrä pelti uuniin ja paista n. 15 min. kauniin väriseksi.

hakusanat: persilja valkosipuli yrtti persiljapatonki resepti persilja-valkosipulipatonki yrttipatonki patonki täytetty nokkospatonki täytepatonki omiksi kiloiksi omiksikiloiksi leipä leivät patongit persiljapatonki valkosipulipatonki vehnäpatonki resepti vegaaninen leivonta

Kommentit

Suositut tekstit