Appelsiinikakku (kuivakakku, myös gluteeniton versio)


Tämän ihastuttavan ja maukkaan appelsiinikakun alkuperäisen ohjeen löysin kirjasta Kotilieden paras joulu (2013).

Talvinen kakku saa appelsiinin makua sekä mm. hedelmän omasta mehusta että kuoresta, inkivääri tuo tuulahduksen joulua. Paiston jälkeen kakku kumotaan takaisin puhtaaseen vuokaan ja kostutetaan hedelmäisellä Cointreau-liköörillä.

Kakun maku on juuri sopivan appelsiininen, ei liikaa likööriä eikä liian imelä. Tämä kakku sopii erittäin hyvin vaikka lahjaksi, ja on helppo tehdä gluteenittomana, kun vaihdat jauhot gluteenittomiin jauhoihin.


Alkon sivuilla Cointreauta kuvaillaan näin: väritön, täyteläinen, terävä, appelsiininkuorinen, hienostunut. Lisäksi sivuilta löytyy tietoa, että Cointreaun tislaamon perusti v.1849 sokerileipuri Adolphe Cointreau yhdessä veljensä kanssa. Liekö omiin leivontatarpeisiinsa?

Alkuperäisen ohjeeseen verrattuna olen tehnyt perusteellisemman teko-ohjeen alle. Lisäksi muutin ainakin itse paistolämpötilaa ja -aikaa (ohjeessa oli 200 astetta, 45 min.), koska omaan uuniin tuo lämpötila on aivan liian korkea. 

Ks. myös yksinkertaisempi appelsiinikakkuresepti TÄSTÄ .


Appelsiinikakku (vuoka n. 1,2 l)

Ainekset

1 dl    vaaleaa siirappia
1 rkl   inkivääriä
1        appelsiinin kuori ja mehu

150 g voita, margariinia tai rasvaseosta
1 dl    ruokosokeria
2        kananmunaa
3 dl    erikoisvehnäjauhoja
2 tl     leivinjauhetta

kostutukseen:

1/2 dl Cointerau-likööriä

päälle:

tomusokeria

Valmistus

  1. Voitele ja jauhota vuoka. Jos tarkoitus on valmistaa gluteeniton kakku, muista jauhottaa vuoka oikeilla jauhoilla.
  2. Pese appelsiini lämpimällä vedellä, kuivaa ja raasta kuori. Purista mehu talteen.
  3. Kiehauta siirappi, inkivääri sekä appelsiinin kuori että mehu. Anna jäähtyä.
  4. Yhdistä jauhot ja leivinjauho keskenään.
  5. Laita uuni lämpiämään ja vaahdota pehmeä rasva sekä sokeri.
  6. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen.
  7. Lisää taikinaan hyvin jäähtynyt inkiväärisiirappi sekä jauhoseos.
  8. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 160-165 asteessa 50-55 min.
  9. Anna jäähtyä vuoassa n. 10 min. ennen kumoamista.
  10. Kun kakku on hieman jäähtynyt, pese vuoka lämpimällä vedellä ja kuivaa. Laita kakku takaisin vuokaan ja valuta likööri kakun päälle. Anna imeytyä kunnolla (vähintään pari vrk), jos haluat saada mehevän kakun.
  11. Ripottele kakun päälle tomusokeria siivilän läpi ennen tarjoilua.



hakusanat: appelsiinikakku gluteeniton kuivakakku kahvikakku kakku kakut liköörikakku cointreau cointreau-kakku joulukakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi joulu joulunajan ohjeet leivonnaiset ruokosokeri appelsiini leivonta resepti joulureseptit

Kommentit

  1. Tämä edelleenkin on kyllä niin ihanan näköinen kakku, ja tuo vuoka on niin kaunis! ❤

    VastaaPoista
  2. Lämmin kiitos kommentistasi Kanelitytön kakkuparatiisi! <3 Vuoka on Iloleipurin vuoka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! :) Voi kun olis tilaa, niin ostaisin kakkuvuokia kyllä ihan loputtomasti :D

      Poista
  3. :D samanlainen hamstraaja olen minäkin! Muuten - missä sinulla on tapana säilyttää kakkuvuokia? Minulla ne on astiankuivauskaapin ylähylly(i)llä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit