Puolukkakakku (kuivakakku, myös gluteeniton versio)




Olen saanut siskoltani kauan sitten mehevän kirskikkaisen kuivakakun ohjeen. Halusin tehdä siitä oman puolukkaisen version, ja puolukkakakku onnistui niin hyvin, että haluan jakaa ohjeen muillekin.

Alkuperäisessä ohjeessa on sitruunamehua, mutta sen halusin korvata jollain pehmeämmällä, joka sopisi hyvin yhteen puolukan kanssa. Päädyin rommiseen kermalikööriin, jossa puolukat saivat marinoitua ennen taikinaan lisäämistä. Käyttämääni likööriä kuvataan Alkon sivuilla mm. sanoilla "täyteläinen, toffeinen, suklainen, kevyen maitokahvinen", joten se sopi mielestäni paremmin kuin hyvin puolukan kaveriksi.

Liköörin voit halutessasi korvata esim. omenamehulla. Pähkinäistä maukua kakku saa hasselpähkinöistä. Kakun valmistus onnistuu myös hyvion gluteenittomana esim. Semperin finmix-jauhosekoituksella. Muista leivittää kakku tällöin gluteenittomalla jauholla/korppujauholla.


Anna kakun tekeytyä ainakin vuorokausi paistamisen jälkeen, mieluummin useampi - lisäaika mehevöittää kakkua lisää. Kakku säilyy hyvin viileässä pidempäänkin. Ihania kahvihetkiä!
 
Vinkki: Voit koristella kakun myös pelkästään tomusokerilla tai sulatetulla valkosuklaalla!
 

Puolukkakakku (kakkuvuoka n. 2 l)

Ainekset

250 g voita, margariinia tai rasvaseosta
2,5 dl sokeria
4        kananmunaa
0,5 dl rommista kermalikööriä  (esim. A.H. Riise)
3 dl    puolukoita
5 dl    erikoisvehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
2 tl     leivinjauhetta
2 tl     vaniljasokeria
80 g   hasselpähkinöitä 

rasvaa ja mannaryynejä/korppujauhoja vuoan leivitykseen

sokeri-vesikuorrute:
2 dl   tomusokeria
4-5 tl vettä 

puolukoita

 

Valmistus

  1. Aloita puolukoiden marinoinnista. Puolukat voivat olla vähän kohmeisia; lisää likööri ja sekoita. Anna marinoitua n. 30 min.

  2. Rasvaa ja jauhota vuoka.

  3. Yhdistä kuivat aineet, mutta laita vehnäjauhoista vain 4 dl.

  4. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Vaahdota sokeri ja pehmeä rasva.
  5. Lisää kananmunat taikinaan yksitellen hyvin vatkaten.

  6. Lisää kuivat aineet taikinaan puuhaarukalla tai nuolijalla sekoittaen.
  7. Lisää vehnäjauhoja 1 dl puolukkalikööriseokseen ja sekoita.

  8. Lisää puolukkaseos varovasti taikinaan nostellen.
  9. Nostele taikina jauhotettuun kakkuvuokaan.

  10. Paista kakkua uunin alaosassa 160 asteessa n. 70 min. ajan. Jos uunisi on "laiskalämpöinen", lämpötila saa olla hieman korkeampi.
  11. Anna kakun jäähtyä paistovuoassa n. 10-15 min. ennen kumoamista. Jäähdytä hetki ja peitä vuoalla.
  12. Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, valmista sokerivesikuorrute ja levitä kakun päälle.
  13. Voit laittaa kakun päälle koristeeksi myös pelkkää tomusokeria siivilän läpi ripotellen sekä tomusokeroituja puolukoita.




Tässä kakku tehty gluteenittomista jauhoista.



hakusanat: puolukkakakku puolukka kermalikööri hasselpähkinä gluteeniton kakku kakut kuivakakku kahvikakku marjakakku puolukkakuivakakku rommikakku omiksi kiloiksi omiksikiloiksi joulukakku leivonnaiset joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit joulu

Kommentit

  1. Nää sun kuvat on aina niin ihania ❤ Ja tämä puolukkakakku näyttää niiiiiin herkulliselta! 😊

    VastaaPoista
  2. Kiitos! <3 Toivotaan, että kakku maistuu muillekin kuin itselle :) Hasselpähkinä sopii hyvin minusta tuohon kakkuun!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit