Karjalanpiirakat


Joulun jälkeen pakastimessani oli yhä porkkanalaatikkoa, ja mietin, miten voisin hyödyntää sen muutoin kuin syömällä sen osana lämmintä ateriaa. Silloin muistin perinteiset karjalanpiirakat!

Tavallisesta kaupasta sai ainakin 90-luvulla pakastepiirakoita, joiden täytteenä oli sekä perunaa että porkkanaa, mutta nyt en sellaisia oman kaupan pakastealtaasta löytänyt.


Olen melko noviisi karjalanpiirakoiden teossa, vaikka oma äitini on syntyjään Viipurista. Piirakoissa käytin täytteenä porkkanalaatikkoa, mutta ohjeeseen olen laittanut myös riisipuuron keitto-ohjeen. Voit valmistaa puuron vaikka edellisenä päivänä. Vinkki: Voit lisätä valmiiseen riisipuuroon n. 2 dl hienoksi raastettua porkkanaa. Piirakoiden täytteenä voit käyttää myös perunasosetta tai ohrapuuroa.


Ohjeesta tulee n. 20-25 pientä piirakkaa, määrään vaikuttaa myös se, kuinka ohueksi maltat taikinan kaulia. Sitten vain rohkeasti kokeilemaan! Ohessa on myös ohje munavoille.

Karjalanpiirakkataikina itsessään on sopiva myös vegaanille; huolehdi ainoastaan siitä, että täytteeksi tuleva laatikko/puuro on tehty esim.kaurajuomaan. 

Karjalanpiirakat (n. 20-25 pienehköä piirkkaa)

Ainekset

täyte:
esim. porkkanalaatikkoa
tai 

riisipuuro:

2 dl         puuroriisiä
2 dl         vettä
1 l           kevyt- tai täysmaitoa
1 -1,5 tl   suolaa
(n. 2 dl   porkkanaraastetta)

taikina:

2 dl         vettä
1 tl          suolaa
3 dl         ruisjauhoja
2 dl        (täysjyvä)vehnäjauhoja 
(1-1,5 rkl öljyä)

voiteluun/kastamiseen:

1-2 dl      vettä tai maitoa
50 g        voita/rasvasekoitusta TAI n. 2 rkl öljyä

munavoi:

3             kovaksi keitettyä kananmunaa
200 g      raejuustoa
200 g      voita/rasvaseosta/margariinia


              (suolaa maun mukaan) 

Valmistus

  1. Jos tarvitset puuron piirakoihin, aloita tekeminen puuron keitosta. Kiehauta vesi, lisää riisit ja sekoita kiehumisen alussa. Anna kiehua n. 5 min, tai kunnes vesi on imeytynyt riisiin.
  2. Lisää maito, sekoita ja anna puuron varovaisesti kiehahtaa. Varo, ettei puuro kiehu yli. Pienennä lämpöä ja sekoita puuroa aika ajoin. Anna puuron keittyä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Lisää suola (sekä porkkanaraaste) valmiseen puuroon.
  3. Valmista pohjataikina: Sekoita vesi, suola ja ruisjauhot keskenään
    .
  4. Lisää vehnäjauhot (ja öljy).

  5. Vaivaa taikina notkeaksi. Peitä taikinakulho liinalla tai muovikelmulla, ettei taikina kuivu.
  6. Laita uuni lämpiämään mahdollisimman kuumalle. Ohjeissa lämpötila on usein 275 astetta. Omassa uunissani max.lämpötila on 230 astetta, ja hyvin paistuivat siinäkin normaaliajassa.
  7. Ota taikinasta n. 1/3 ja pyöritä se ohueksi tangoksi. Käytä jauhoja apuna. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja litistä kädellä pyöreiksi letuiksi.

  8. Kauli levyt isommiksi letuiksi, käytä jauhoja apuna, ettei kaulin tartu kiinni.

  9.  Lisää täytettä letuille, käännä reunat ja sulje piirakat sormin rypyttäen.



  10. Nosta piirakat pellille. Jos käytät leivinpaperia, varmista, että paperi kestää uunisi lämmön. Useissa leivinpapereissa max. lämmönkesto on 250 astetta! Jos et voi käyttää leivinpaperia, ripottele pellille vähän ruis- tai vehnäjauhoa ja asettele piirakat aivan vieriviereen.


  11. Paista piirakoita 10-15 min, tai kunnes täytteeseen alkaa tulla ruskeita täpliä.
  12. Kiehauta maito tai vesi ja sulata rasva siihen. Voitele kuumat piirakat maito/vesi-rasvaseoksella tai kasta ne siihen. Lado valmiit piirakat vadille ja peitä tiiviisti liinalla. Anna tekeytyä n. 1/2 h ennen tarjoamista. Voit tarjota piirakat esim. munavoin kanssa.


hakusanat: karjalanpiirakat coctail-piirakat karjalanpiirakkaresepti pienet pirakat omiksi kiloiksi omiksikiloiksi resepti riisipiirakat carelian pies helpot perinteiset parhaat leivät leivonnaiset porkkanatäyte riisipuuro hävikistä herkuksi porkkanalaatikko vegaaninen joulunajan ohjeet leivonta resepti joulureseptit joulu


Kommentit

Suositut tekstit